Debian serial to usb converter

Debian serial to usb converter
« kdy: 05. 10. 2023, 08:04:28 »
Ahoj,
řeším zapeklitý problém a začínají mě docházet nápady. Připojuji usb-to-serial(Prolific pl2303) převodník k notebooku s Debianem 12 a gnome. Chci konfigurovat switch Cisco přes minicom, který je nastaven na (9600;8N1;HW ani SW kontrola neni zapnuta). Po každém připojení do Cisco konzole mě začne periodicky systém zapisovat znak "@" a poté stiskne enter. Toto se děje cca. po 3 sekundách. Zkoušel jsem i "screen" a "putty" vše stejné. Na jiném stroji s Debianem a gnome to nedělé. Bude se tedy jednat něco zakopaného u mě v systému.
Kód: [Vybrat]
Switch>^@
Switch>^@
...

Kern.log ani journalctl nehlásí nic podivného. Děkuji každému za případnou radu.

Re:Debian serial to usb converter
« Odpověď #1 kdy: 05. 10. 2023, 10:14:24 »
Tak problém vyřešen. Kdysi jsem testoval SW NUT pro správu UPS. S tímto balíkem přijel i démon "pwrstatd". Tento service stále běžel a po připojení seríové konsole myslel že se jedná o další UPS zařízení.
Odhalení daného procesu proběhlo příkazem "lsof" takto:
Kód: [Vybrat]
sudo lsof /dev/ttyUSB0
COMMAND   PID USER   FD   TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
pwrstatd 4381 root    4u   CHR  188,0      0t0 1128 /dev/ttyUSB0
Poté jsem tedy zastavil proces "sudo systemctl stop pwrstatd" a konsole již běží v pořádku bez neustálého zadávání "@".
Pokud by někdo v budoucnu řešil snad pomůže.

« Odpověď #2 kdy: 06. 10. 2023, 08:38:28 »
Zajimavy. Jestli si dobre pamatuju, tak byvaly ovladace a OS, kde to neslo. Seriovy port mohl byt otevreny pouze jednim procesem. Pokus o spusteni dalsiho terminalu koncil chybou "Device is busy" anebo tak nejak.

« Odpověď #3 kdy: 06. 10. 2023, 12:18:57 »
No já jsem si podobně seděl na vedení v případě jednoho počítače, který používám ke všemu možnému, občas ho nechám někde chvíli běžet jako záznamník, třeba se mi nechce tahat monitor... takže jsem měl na jediném venkovním ttyS0 spuštěné getty, jako servisku v systemd... a zapomněl jsem na to, a jednoho dne jsem zkoušel ten port použít minicomem pro přístup na sériovou konzolu nějakého dalšího zařízení... taky mi kernel dovolil to podruhé otevřít. Debian 9, kernel 4.něco.