zmok O komerčnom paušali Slovanetu zameranom na IoT nič neviem, takže pogooglim… Každopádne bývam v okrajovej štvrti BA, to znamená, že možnosti sú tu obmedzené skoro ako na dedine (vesnici). Výhoda je, že sú tu hlavne rodinné domy a minimum výškových budov a terénnych prekážok. To znamená, že ak by som si niečo kúpil, mohol by som pokryť pomerne veľkú vzdialenosť.
Každopádne ide mi teraz o hardvér pre LoRa WAN a IoT. Už som kúpil jeden ESP32 čip pre 433MHz LoRA (čakám na doručenie). Takže momentálne preferujem toto pásmo. Ale možno by som mal skúsiť 868 MHz akurát hento MCU podporujuce 433 MHz potom nespojim s ostatnými zariadeniami. Neviem, čo mám kúpiť pre rozbehnutie vlastnej siete. Bežné hotspoty / brány pre LoRaWAN a Helium stoja tak okolo 200 - 300€, čo mi príde ako dosť veľká investícia na to, že ide o sieť s veľmi špecifickým využitím a pomalým prenosom dát. Lebo mohol by som kúpiť radšej nejaký router pre Wi-Fi alebo Access Point, čo mi pokryje celý dom aj záhradu. Alebo kúpim oboje. LoRa bude hlavne prenosové pásmo a Wi-Fi sa zapne len keď budem potrebovať rýchlejší prenos.
zmok 2 Podľa toho, čo googlím, tak na Helium mi bude stačiť nejaké RPI4 alebo niečo podobne rýchle, nejaký ARM SoC s veľkou RAM pamäťou (okrem RPI trebárs NVIDIA Jetson, alebo nejaká doska RK3399) a k tomu LoRa modem alebo dáku sieťovú kartu pre LoRaWAN trebars s čipom SX1320, napríklad toto:
https://www.aliexpress.com/item/1005005663458462.htmlTo stojí 100€ čo je lepšia cena ako 200€ aj keď stále je to dosť, keď samotný čip SX1320 stojí 5€
https://www.aliexpress.com/item/4000294116707.html ale zariadenie s ním 95€. Každopadne mam doma JetsonNano a tam je M.2 slot Key-E. Doteraz som netušil načo je ten slot keďže NVMe SSD na M.2 Key-E nepripojim (na SSD treba M.2 Key-M pripadne Key-B) takže konečne najdem využitie tohto slotu.
ja viem je to pomale maximum pre TTN je 50kbps... Ale bežne sa použiva modulacia ktora zvladne len 5kbps. Ta zvlada vačšie vzdialenosti. Netflix s tym istotne nebudeš streamovať ale ta sieť ma ine využitie. A keď potrebuješ rychlosť môžeš použiť WiFi, alebo 5G Mobilny internet. Ak chceš ušetriť spotrebu môžeš zariadenie prepnuť do standby režimu vypnúť v ňom WiFi a aktivovať ho cez LoRa až keď ho skutočne potrebuješ. To znamena že až keď budeš potrebovať prenašať data tak si cez LoRa zapneš Wifi alebo mobilny internet, data pošleš a potom to znovu prepneš do standby režimu s vypnutym WiFi modulom.
alex6bbc obávam sa že nie celkom rozumiem, "čo tým chcel básnik povedať. LoRa má práve veľmi dobrý dosah niekolko KM, azávisí od pásma a modulácie. Obecne pre zvolenú moduláciu platí, že čím vyššia prenosová rýchlosť, tým menší dosah.