Probuzení notebooku pomocí klávesnice

jfeg

Probuzení notebooku pomocí klávesnice
« kdy: 26. 09. 2023, 08:59:49 »
Dobrý den, prosím o radu.

Je-li notebook napojen na ext. napájení, lze notebook probudit zmáčknutím klávesnice. Při odpojení od ext. napájení probuzení klávesnicí nefunguje a musím nadzvednout víko notebooku nebo zmáčknout hlavní tlačítko.
Mám linux Mint 21.2.
Děkuji.
« Poslední změna: 26. 09. 2023, 09:18:49 od Petr Krčmář »

Karmelos

• 1 017
    • Zobrazit profil
Re:Probuzení notebooku pomocí klávesnice
« Odpověď #1 kdy: 26. 09. 2023, 09:53:05 »
Podle mě to je normální chování. Když to máte na baterku nenapájí to ext. klávesnici.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #2 kdy: 26. 09. 2023, 10:16:51 »
No, nevíme, za se jedná o externí či interní klávesnici a zda to fungovalo třeba ve Windows...

On Linux často nepodporuje různé stuspend stavy napájení, takže tohle nemusí  fungovat (ani s interní klávesnicí).

Mě se v Mintu často stávalo, že mi notebook nešel po uspání zapnout vůbec, ani napájecím tlačítkem, bez ohledu na připojené napájení. Takže máte vlastně štěstí... :D

Já se pořád snažím přejít na Linux, aktuálně jsem zakotvil u Ubuntu, kde mám zatím nejméně problémů, ale pořád ten přechod dost drhne.

jfeg

« Odpověď #3 kdy: 26. 09. 2023, 11:41:42 »
doplňuji... při odpojení ext. napájení to nefunguje ani na externí a ani interni klávesnici

Před časem jsem používal jiný notebook s Mint 20 a tam to fungovalo bez problémů, takže jsem touto funkcionalitou načichnul, ale smířím se i se stávajícím stavem

« Odpověď #4 kdy: 26. 09. 2023, 12:49:10 »
No a umí to vůbec ten stroj vůbec? Dokážu si představit, že je tohle nějaká možnost volby v BIOSu - Něco jako Always On USB on Battery. Interní klávesnice může taky viset na USB. Případně pak nějaká Power on/Wake up by keyboard možnost. Nastavení může být rozdílné pro bateriové napájení apři napájení ze sítě. Při napájení z baterie by docházelo k jejímu nadměrnému vybíjení a po delší době by se mohla třeba v batohu vybít úplně, protože to může být v defaultu off.

k3dAR

• 2 932
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 26. 09. 2023, 16:37:25 »
zkus prolezt nastaveni BIOSu jestli tam najdes volby cim probouzet rozlisene dle dostupneho napajeni, nebo naopak volby v power managementu co ne/nechava aktivni pri nedostupnem napajeni...

me na Thinkpad (at jiz na baternce nebo napajeni) jde probudit z uspani do ram pres Fn (btw: nastroj "xev" pri stlaceni ji rozpoznava jako XF86WakeUp)
ale z hibernace (na disk) probudit nelze

No, nevíme, za se jedná o externí či interní klávesnici [...]
BTW: kdyz by nechtel nazvedavat viko nb, tak asi o interni neslo ;-)

« Odpověď #6 kdy: 27. 09. 2023, 10:55:09 »
No, nevíme, za se jedná o externí či interní klávesnici [...]
BTW: kdyz by nechtel nazvedavat viko nb, tak asi o interni neslo ;-)

nebo zmáčknout hlavní tlačítko.

Podle toho, že se dostane k "hlavnímu tlačítku" jsem soudil, že má víko třeba otevřené (lze uspat i tak), protože už dlouho jsem neviděl notebook, který by měl zapínání někde na boku, přístupné při zavřeném víku.

k3dAR

• 2 932
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27. 09. 2023, 15:38:29 »
[...] už dlouho jsem neviděl notebook, který by měl zapínání někde na boku, přístupné při zavřeném víku.
no treba Lenovo Yoga, Lenovo Flex :-)

EDIT: no treba nam to @jfeg povi, i kvuli tomu zda pro ten konkretni model se neda najit na netu info jak jeho problem vyresit ;-)

jfeg

« Odpověď #8 kdy: 28. 09. 2023, 10:24:53 »
Děkuji všem za snahu a nasměrování.

Prošel jsem ten BIOS a bohužel tento starší Dell Latitude 7490 se neumí vzbudit klávesnicí bez napájení, a ani když byl odpojen a zase připojen k napájení. Škoda, ale žít se s tím dá...

« Odpověď #9 kdy: 28. 09. 2023, 16:01:28 »
Mám na ten jednoduchý skript. Občas zazlobil, a notebook se hned po uspání znovu probudil. V posledních verzích (nevím, jestli OS nebo BIOSu), už ho vůbec nemusím spouštět, protože si nastavení pamatuje i po vypnutí nebo rebootu.

Asi by to správně mělo patřit do udev/rules, ale zatím jsem byl líný to udělat. Zvlášť proto, že už to není třeba opakovaně volat.

Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
for DEV in /sys/bus/usb/devices/*/idVendor ; do
        if test $(<$DEV) = 046d ; then
                DIR=${DEV%/*}
                if test $(<$DIR/idProduct) = c52b ; then
                        echo "$DIR is the Logitech, Inc. Unifying Receiver"
                        echo "wakeup was $(<$DIR/power/wakeup)"
                        echo enabled >$DIR/power/wakeup
                fi
        fi
done

k3dAR

• 2 932
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28. 09. 2023, 16:41:36 »

Prošel jsem ten BIOS a bohužel tento starší Dell Latitude 7490 se neumí vzbudit klávesnicí bez napájení, a ani když byl odpojen a zase připojen k napájení. Škoda, ale žít se s tím dá...
dle manualu (strana 71) ma v sekci "Power management" volbu "AC Behavior" ktera je ve vychozim nastaveni vypnuta a umozunuje zapnout NB
 zapojenim napajeni... nefunguje to pro Resume z Suspend RAM?
dale volba "USB Wake Support" u te je bohuzel jak pises uvedeno, ze funguje pouze s pripojenym AC napejenim...

jfeg

« Odpověď #11 kdy: 29. 09. 2023, 09:20:48 »

dle manualu (strana 71) ma v sekci "Power management" volbu "AC Behavior" ktera je ve vychozim nastaveni vypnuta a umozunuje zapnout NB
 zapojenim napajeni... nefunguje to pro Resume z Suspend RAM?
dale volba "USB Wake Support" u te je bohuzel jak pises uvedeno, ze funguje pouze s pripojenym AC napejenim...

vyzkoušel jsem několik změn v BOIS, ale nic se nezabralo
v nějaké diskuzi jsem rovněž nalezl zmínku, že to prostě bez AC nejde

děkuji za ochotu