Samovolné spouštění prohlížeče ve Win XP a Mint 20

Někdy se mi stává nepříjemná věc. Např. na Windows XP: Po spuštění systému se mi otevře okno, že Flash player skončil podporu a blablabla... Poté se otevře prohlížeč. A to není jediný program, co to takhle spouští mám taky program pro záznam z obrazovky a po ukončení programu se zase otevře prohlížeč Firefox (asi poslední verze 52 ESR). Nevíte jak to zakázat?

Další problém dnes nastal na VM Mint 20. Během půlhodiny co čekám až bude systém připraven k použití otevřel jsem si v grafickém prostředí xFce terminál a z něj spustil lynx forum.root.cz zadal jsem přihlašovací údaje + zůstat přihlášen a potvrdil cookies Vždy. A najednou mi vyskočil požadavek v grafickém prostředí okno s klíčenkou. No nemohl jsem ukončit ani ten lynx, ani tu klíčenku, tak jsem si v tty1 spustil htop a chtěl zavřít nejprve chrome  ... nechápu proč najížděl chrome! Používám jen FF. A chrome asi chtěl tu klíčenku. A heslo asi už neznám. Pak když se nezdařilo zavřít klíčenku, tak jsem chtěl zavřít ten terminál, ale nejspíš jsem zavřel xpanel a pak už nešlo nic spustit a nešel zobrazit spodní panel s aplikacema.

Nechápu tedy proč v mintu najížděl ten chrom (a v důsledku toho ta klíčenka) když jsem měl spuštěný lynx. Lynx neumí ověřit identitu nebo co?

A nakonec prosím jestli mi poradíte jak zavřít xfce tedy restartovat ty okna z tty, když ale okna jsou na tty7.
« Poslední změna: 17. 09. 2023, 12:04:52 od Petr Krčmář »

k3dAR

• 3 005
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Samovolné spouštění prohlížeče ve Win XP a Mint 20
« Odpověď #1 kdy: 17. 09. 2023, 13:20:40 »
restartovat celou Xfce plochu, pokud nevadi ze to zavre i vsechny otevrene programy, je:
Kód: [Vybrat]
sudo systemctl restart lightdm
ad priprava Linuxu pul hodiny:
- jake jsou parametry HW? HDD ci SSD, jake CPU, kolik RAM
- mas v BIOSu aktivovanoiu HW Virtualizaci? muze byt nazvano "Intel VT-x, Intel VT-d

proc se otevira klicenka pri Lynx netusim... ale heslo do klicenky v Linuxu je stejne jako heslo pro prihlaseni tveho uzivatele, pokud mas automaticke prihlaseni, klicenka nema moznost se odemknout sama, bez automatickeho prihlaseni, se klicenka otevira sama (pokud si od doby vytvoreni uzivatele s puvodnim heslem ho nezmenil na jine)

ad XP:
- odinstaluj Flash
- zkontroluj co mas automaticky poustne v "Po spuštění", pripadne pust "msconfig" a tam je zalozka Spousteni jestli si dobre pamatuju

Karmelos

• 1 045
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 17. 09. 2023, 15:47:03 »
Tady bych poradil na těch xp spustit regedit a promazat zbytečnosti ve hklm SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run ale tady to je jenom házení perel na stěnu.

Pán je zjevně masochista a provozuje mint virtuálně nad wxp, proto mu to nabíhá půl hodiny. Kdyby to provozoval v dualbootu, mint by pravděpodobně běžel normálně i když ten stroj je nejspíš železo z dob WXP.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #3 kdy: 17. 09. 2023, 16:03:40 »
Pán je masochista už jen proto, že provozuje Windows XP.

mikrom

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. 09. 2023, 19:33:15 »
Ano, Windows XP je dnes uz rarita. Ja mam este jeden v praci vo virtuali kvoli tomu ze na tom bezi stary skript v IBM REXX, ktory na novsej verzii OO REXX nefunguje celkom spravne. Situacia je taka ze sktipt napisal kedysi kolega v Nemecku, ktory uz siel do dochodku a dnes sa nenajde cas prepisat to, aby ten skript spravne fungoval aj v aktualnej verzii OO REXX.

« Odpověď #5 kdy: 19. 09. 2023, 11:24:06 »
restartovat celou Xfce plochu, pokud nevadi ze to zavre i vsechny otevrene programy, je:
Kód: [Vybrat]
sudo systemctl restart lightdm
ad priprava Linuxu pul hodiny:
- jake jsou parametry HW? HDD ci SSD, jake CPU, kolik RAM
- mas v BIOSu aktivovanoiu HW Virtualizaci? muze byt nazvano "Intel VT-x, Intel VT-d

proc se otevira klicenka pri Lynx netusim... ale heslo do klicenky v Linuxu je stejne jako heslo pro prihlaseni tveho uzivatele, pokud mas automaticke prihlaseni, klicenka nema moznost se odemknout sama, bez automatickeho prihlaseni, se klicenka otevira sama (pokud si od doby vytvoreni uzivatele s puvodnim heslem ho nezmenil na jine)

ad XP:
- odinstaluj Flash
- zkontroluj co mas automaticky poustne v "Po spuštění", pripadne pust "msconfig" a tam je zalozka Spousteni jestli si dobre pamatuju

Dik za přikaz. Takze lightdm je plocha...

"mas v BIOSu aktivovanoiu HW Virtualizaci? muze byt nazvano "Intel VT-x, Intel VT-d"
Tak to nevím, nikde jsem si toho nevšiml. Je to složitý BIOS od ASUS z roku 2014 + update biosu nevím který rok.

Pravda je že na VMWare player mi tam HW virtualizace nejede. Takže aktivovana asi neni. Slyšim o tom prvně.

Heslo do klíčenky jsem asi našel. Souvisí to ještě s vymyslel z předchozí instalace FreeLinux ... kde jsem to heslo vymyslel a pak zapomněl. Ale našel jsem že to mám zapsané.

"pokud mas automaticke prihlaseni"
Jo mám automatické přihlášení. A asi právě proto vyskakuje ta klíčenka. Tohle jsem už v minulosti řešil proč se furt otevírá klíčenka. Protože systém se přihlašuje automaticky, tak chce ověřit identitu. Ale to moje heslo do systému tam nesedělo. Bude to to druhé heslo z FreeLinuxu.

k3dAR

• 3 005
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19. 09. 2023, 12:54:55 »
deska ASUS z 2014 si myslim ze tu volbu v BIOSu ma a pokud je vypla muze to  bezt treba 10-100x pomalejs ;-)
napis presnej model ty desky...

ad autologin a vyskakuje klicenka = urcite, bez autologinu se proste to heslo co zadas posle i do klicenky, s autologinem se jen nepozaduje heslo pro prihlaseni, ale klicenka ho nedostane

lightdm neni primo plocha, ale spis (zjednodusene) spravce zajistujici graficke prihlaseni z ktereho se nasledne "plocha" pousti...

« Odpověď #7 kdy: 24. 09. 2023, 13:28:19 »
deska M5A97 r2.0

Zrovna teď řeším ještě jinou záhadu. Spustil sem systém a jel strašně pomalu. A ten lightdm xFce se skoro nehnul. htop - vidím minimálně dva procesy lighdm, tak jsem restartoval lightdm a to samé. Spouštím prohlížeč. Zmáčknu ctrl+shift a hnu myší a najednou se mi zazoomovala obrazovka takže jsem viděl asi čtvrtinu obrazovky v levém horním kvadrantu. Zkoušel jsem ovládat Firefox, myš nikde. Nešlo to. Šla jen klávesnice, ctrl+t a zadám forum.root.cz ... ale nejde myší najet na přihlášení, protože nevidím ten kurzor. A pak to začalo. Panel s forumem se přesunul někam jinam a oddělil. Jakoby byla trvale zapnutá nějaká funkční klávesa asi ctrl...

Pak jsem se to pokusil nějak zrušit, ale zoomování pokračovalo až na úroveň, kdy ikona měla rozměr asi 200x200 nebo 300x300 px. Velmi divné. Musel jsem to násilně restartovat. V minulosti se mi už cosi takového stalo ale myslím na FreeLinuxu. Možná z nedostatku paměti?

Netušíš co to mohlo vyvolat? Chtěl jsem nahrát screenshot toho htop, ale musel jsem to restartovat bohužel. Bylo to jak ve windows, když tě hackne hacker.
« Poslední změna: 24. 09. 2023, 13:31:48 od exkalibr »

k3dAR

• 3 005
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. 09. 2023, 22:23:34 »
aha AMD, tam Intel VT-x/VT-d neni ;-) ale dle manualu k tve desce je to v BIOSu volba Advanced/CPU Configuration/SVM

ad "zazoomovani" v Xfce - to je normalni vlastnost, Zoom plochy, asi si mackal neco jineho nez pises protoze se aktivuje Alt+KoleckoMysi, deaktivuje se stejne jen koleckem sjedes na minimum bez zoomu ;-)

« Odpověď #9 kdy: 24. 09. 2023, 22:27:46 »
aha tak alt+scroll. Díky.

k3dAR

• 3 005
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 24. 09. 2023, 23:20:04 »
kdyby ti to prekazelo, lze to kompletne zakazat:
Nastaveni / Vyladeni spravce oken / Kompozitor / Zvetsovat pracovni plochu koleckem mysi

« Odpověď #11 kdy: 26. 09. 2023, 18:13:56 »
BIOS - našel jsem tu volbu pro AMD ale už byla zapnutá. Problém bude spíš v tom journal systému že tam běží nějaká služba udržující soubory. Když spustím ráno PC bude najíždět třeba 35-40 minut než se na tom dá dělat. Ale já to nevydržím pustím to při aktivitě 10%, otevřu FB a za chvíli jsem na 16-17% aktivity. Protože musím čekat tak na 8% aktivity než se na tom dá normálně dělat. Tak se naseru a vypnu nebo restartuju VM. Pak někdy až to zase jindy spustím už nečekám tak dlouho třeba jen 25 minut. Dnes jsem to tedka spouštěl po třetí a čekal jsem asi 15 minut. Tzn. čím delší je prodleva tím více času pak trvá ta údržba filesystému, kterou ty nepocítíš, ale já na VM jo.

No ale byl problém s tím, že jsem jen zmáčknul alt+ctrl a byl jsem v prohlížeči načež se mi vybral nějaký tab s otevřenou webovou stránkou hodně vzadu (stará stránka). Pak i ten tam se oddělil do jiného okna. Jakoby ten alt byl zablokovaný.

Ještě dotaz. Ve Win mám gamma panel na vyladění RGB barev display - gama, brightness, contrast. Je něco takového pro linux? Toto potřebuju nutně. Střídám ty profily hlavně mezi Windows XP a VM linux. Mám tam jiné barvy. V linu dark black everything a tady na Win XP zase světlejší proto to furt přepínám. Přepínání je lehké. Ale bez toho se neobejdu. Protože třeba chatGPT má moc tmavé prostředí a nízký kontrast na moje voči.
« Poslední změna: 26. 09. 2023, 18:16:41 od exkalibr »

« Odpověď #12 kdy: 27. 09. 2023, 09:20:46 »
Pár postřehů
V desce máte pravděpodobně 64b procesor, deska umí 32GB ram, je smutné, že na tom honíte ty XP.

Linux v dualbootu by vám tam chodil jak víno.  S procesorem AMD FX6xxx nebo 8xxx byste měl spoustu výkonu i na tu virtualizaci.

Podle mě byste to měl udělat obráceně - mít jako hlavní platformu 64b linux a virtualizovat si ty XP - nástrojem disk2vhd si uděláte ze současné instalace virtuální kopii a tu pak budete provozovat ve virtuálu na linuxu.

« Odpověď #13 kdy: 30. 09. 2023, 19:23:06 »
disk2vhd je linuxovský nebo windowsovský nástroj? Jo vy myslíte tak, že bych nainstaloval ten linux na nový disk a tím disk2vhd bych udělal tu kopii disku pro VM? A to už by zahrnovalo i kopii toho SN a všech informací co jsou na disku od výrobce? Já to chci udělat, ale stále se učím. Zjišťuji jaké programy použít. Stále neumím některé úplně základní programy co používám na Windows použít na linuxu. Gamma panel na změnu barev obrazovky (jas, kontrast, gamma) plus možnost nastavit R, G, B kanály zvlášť a hlavně uložit si jednotlivé profily. Teď jsem potřeboval použít Fillezillu a zjišťuji, že se mi to vůbec nevleze na obrazovku. Mám rozlišení 800x600 a to vokno se vůbec nepřizpůsobí a text je obrovský takže nevidím proč se nepřipojil na server. Takže sháním alternativu. A ještě nemám náhradu za makra ve starém balíku Office a jiné. Stále neumím používat Kritu místo Photoshopu.

k3dAR

• 3 005
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 01. 10. 2023, 05:51:56 »
disk2vhd je linuxovský nebo windowsovský nástroj? Jo vy myslíte tak, že bych nainstaloval ten linux na nový disk a tím disk2vhd bych udělal tu kopii disku pro VM? A to už by zahrnovalo i kopii toho SN a všech informací co jsou na disku od výrobce? Já to chci udělat, ale stále se učím. Zjišťuji jaké programy použít. Stále neumím některé úplně základní programy co používám na Windows použít na linuxu. Gamma panel na změnu barev obrazovky (jas, kontrast, gamma) plus možnost nastavit R, G, B kanály zvlášť a hlavně uložit si jednotlivé profily. Teď jsem potřeboval použít Fillezillu a zjišťuji, že se mi to vůbec nevleze na obrazovku. Mám rozlišení 800x600 a to vokno se vůbec nepřizpůsobí a text je obrovský takže nevidím proč se nepřipojil na server. Takže sháním alternativu. A ještě nemám náhradu za makra ve starém balíku Office a jiné. Stále neumím používat Kritu místo Photoshopu.

disk2vhd je windows nastroj... (SN myslis Windows klic? podle toho zda je/neni OEM muze/nemusi zustat aktivni, informace od vyrobce na disku ti jsou na nic, kdyz ve virtualu XP uvidi jiny HW nez fyzickej)
- ze Linux nainstalujes na disk (klidne jiny at mas aktualni jako zalohu, ci pro dualboot XP primo)
- do Linuxu pak nainstalujes Virt-Manager
- prevedeny image naimportujes do Virt-Manager
- XP budes poustet jako virtual nad Linuxem

ad "Gamma panel"
- v Xfce mas v nastaveni "Profily barev", to ale umi aktivovat jen dodanej ICC barevnej profil pro monitor, tiskarnu..),
muzes doinstalovat "redshift" kterej se pouziva na automaticke "odmodreni/zcetvenani" obrazu v noci, ale ma moznost urcit i Gamma pro R/G/B zvlast, teplotu barev pro Noc i Den zvlast, bohuzel nema graficky/klikaci nastavovatko, musis upravit textovej configurak, ale tech muzes mit vice a redshift poustet s ruznejma configurakama, cim docilis v podstate tech "profilu"

ad Makra ve starem baliku Office - pokud to neumi LibreOffice, je sance ze ten starej (predpokladam) Microsoft Office by v Linuxu sel zprovoznit pres WINE

ad Photoshop - krome Krity muzes zkusit GIMP, podle toho jestli pouzivas nejake speciality v Photoshopu by ti mohl vyhovovat vice... pripadne Photoshop (v XP asi mas take nejakou starou verzi ;-) v WINE chodil...