Dálkový přístup na kamerový systém

Dálkový přístup na kamerový systém
« kdy: 15. 09. 2023, 08:25:15 »
Zdravím. Potřeboval bych dálkově sledovat kamery na chatě. Mám tam mobilní router 4G s kartou SIM O2. NVR zařízení s kamerami  je připojeno do místní sítě. Nemám tam však k dispozici veřejnou IP adresu (ani nikde jinde). Může mi, prosím někdo poradit způsob, jak by bylo možné sledovat kamery na dálku např. v mobilu? Děkuji za návrh řešení. Jirka

Re:Dálkový přístup na kamerový systém
« Odpověď #1 kdy: 15. 09. 2023, 09:01:47 »
Otevřít si zevnitř sítě VPN někam ven, kam máte přístup. Třeba na nějakou VPS s veřejnou IP nebo do domácí sítě. Pokud ty sítě nebudou mít adresní kolizi, pak se při spuštěné VPN přímo z domova dostanete na neveřejnou IP adresu na chatě a můžete koukat. Doporučuji k tomu použít WireGuard.

« Odpověď #2 kdy: 15. 09. 2023, 09:14:47 »
NVR také mívají přístup přes cloud.

« Odpověď #3 kdy: 15. 09. 2023, 09:39:11 »
Co jsou to za kamery?

« Odpověď #4 kdy: 15. 09. 2023, 10:05:13 »
ZeroTier

« Odpověď #5 kdy: 15. 09. 2023, 10:08:32 »
Otevřít si zevnitř sítě VPN někam ven, kam máte přístup. Třeba na nějakou VPS s veřejnou IP nebo do domácí sítě. Pokud ty sítě nebudou mít adresní kolizi, pak se při spuštěné VPN přímo z domova dostanete na neveřejnou IP adresu na chatě a můžete koukat. Doporučuji k tomu použít WireGuard.

Problém bude v tom mobilním routeru 4G, který skoro jistě žádnou VPN umět nebude. Takže to tam chce nějakou další krabičku, osobně bych volil buď nějaký levný Mikrotik za pětikilo (klidně ještě levněji něco z druhé ruky), který zvládne spoustu typů VPN nebo dražší model, do kterýho jde nacpat SIM a použít ho místo toho routeru od O2, pokud nezdražil, tak vyjde kolem dvojky. Další možná ale dražší varianta je RPi, nějaký vyřazený počítač třeba s pfSense a podobně, ale většina těch variant bude buď dražší na pořízení nebo na provoz. No a pak to bude samozřejmě chtít i něco naproti, ale nějakou VPN už dneska zvládají i trošku lepší domácí routery nebo nějakou levnou VPS, na ten pidi provoz vystačí naprosto cokoliv.
Vystavovat kamery do internetu nebo používat věci typu cloudový služby, tak to bych opravdu nedělal. Není nejmenší důvod, aby vám na chatu čuměla půlka Číny nebo se z těch kamer stal bot pro různý útoky.

« Odpověď #6 kdy: 15. 09. 2023, 10:09:18 »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 15. 09. 2023, 15:56:58 »
Začal bych tou veřejnou IPv4, protože tu mobilní operátoři za příplatek nabízí. A pak není problém s LTE routery, jelikož VPN-server umí i obyčejný TP-Link za pár peněz. A nejspíš i přímo NVR bude umět vzdálený přístup a náhled k záznamům, když je k dispozici veřejná IPv4.

jjrsk

• 741
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 15. 09. 2023, 17:00:31 »
... levný Mikrotik za pětikilo...
Jen to ne, mikrotik ve skutecnosti VPNky spis neumi, a ty co umi typicky neumi akcelerovat specielne pak ty levne varianty, a kdyz ti ta VPNka da 5Mbit, tak to na kamery teda nevim.

To je mnohem schudnejsi varianta priplatit si za IPcko.

_Jenda

• 1 624
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #9 kdy: 15. 09. 2023, 18:06:59 »
Jen to ne, mikrotik ve skutecnosti VPNky spis neumi, a ty co umi typicky neumi akcelerovat specielne pak ty levne varianty, a kdyz ti ta VPNka da 5Mbit, tak to na kamery teda nevim.
Flashne si OpenWRT, případně vydali RouterOS verze 7 kde to prej je opravené.

Nejlevnější Mikrotiky mají IMHO stejný procesor jako hAP ac lite (QCA9533), který mám jeden na hraní. Tak jsem si teď vyzkoušel nastavit na něm Wireguard podle Petrova článku a naměřil jsem 88 Mb/s up a 94 Mb/s down (OpenWRT 19.07, protistrana high-end desktop s Ryzenem, LAN na gigabitu ale ten Mikrotik má jenom stovkovou síťovku).

OpenVPN skutečně dá méně, už se mi ji nechce nastavovat, ale kdysi jsem to testoval na stejném HW a bylo to kolem 10-12 Mb/s.

« Odpověď #10 kdy: 16. 09. 2023, 09:14:30 »
Citace
Začal bych tou veřejnou IPv4, protože tu mobilní operátoři za příplatek nabízí. A pak není problém s LTE routery, jelikož VPN-server umí i obyčejný TP-Link za pár peněz. A nejspíš i přímo NVR bude umět vzdálený přístup a náhled k záznamům, když je k dispozici veřejná IPv4.

Veřejná IP adresa k dispozici není a nebude. Bohužel.
« Poslední změna: 16. 09. 2023, 09:28:20 od Petr Krčmář »

« Odpověď #11 kdy: 16. 09. 2023, 09:52:07 »
A IPv6? U jednoho ISP, který má nasazenou IPv6, takhle přistupuji na rekordér Hikvision z mobilní sítě O2. Taky tu už padl cloud, např. Hikvision má server v Irsku a celkem to taky jde.

bmn

• 191
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 16. 09. 2023, 11:08:12 »
Další možnost je Tailscale. Je to postavené na wireguardu, ale umí se to většinou spojit i přes NAT a jen když to selže, tak jede provoz přes jejich relay. Základní účet je zdarma. Je to open source. Balíček je v OpenWrt a pro android aplikace v f-droidu. Trochu víc práce, ale určitě lepší než nějaký čínský cloud.

« Odpověď #13 kdy: 16. 09. 2023, 12:08:38 »
A IPv6? U jednoho ISP, který má nasazenou IPv6, takhle přistupuji na rekordér Hikvision z mobilní sítě O2. Taky tu už padl cloud, např. Hikvision má server v Irsku a celkem to taky jde.

Ani IPV6. Mám předplacenou kartu a tam to nedělají. Paušál je příliš drahý.

« Odpověď #14 kdy: 16. 09. 2023, 12:12:20 »
Ještě doplním.
Vůbec se v této problematice nevyznám. Ale přijde mi divné, když se někdo dostane do mého PC (přes vzdálenou plochu), tak také nepotřebuji mít veřejnou IP. Nešlo by něco takového v tomto případě? V životě by mne nenapadlo, že s tím bude takový problém...