Alternativa ke Google Voice v ČR

Alternativa ke Google Voice v ČR
« kdy: 13. 09. 2023, 17:49:24 »
Existuje u nás něco podobného? Pokouším se například teď prodat nějaké věci na FB marketplace a během hodiny mi napsalo asi 6 scammerů a všichni s podobnou větou:

"Dobrý den, rada bych si koupila. Je to stále na prodej? Dekuji za odpověďMůžete zboží poslat přes balírnu? Poštovné zaplatím a částku převedu."
"Dobrý den, stále na prodej? Je možné doručení kurýrní službou Balikovna s platbou předem na účet?"

Samozřejmě mi hned bylo jasné, že to je scam, ale po troše googlení jsem zjistil, že jim jde hodně i o získání Vašeho telefonního čísla, jména a mailu a buď to pak někam dál prodávají, nebo sami zkouší simswap útoky. Řešení je mít všude 2FA jiný než přes SMS, ale některé služby to ani nenabízí, pokud vůbec nějaké 2FA mají. Nebo teda číslo ani nikomu nedávat, ale např bazos jede myslím pouze přes telefon.

V cizině mají Google Voice, kde si prostě založí virtuální číslo a to se dá používat např. při prodávání věcí, ale existuje podobná služba i u nás? Máte někdo zkušenost?

Když jsem teda dal do googlu "virtuální telefonní číslo česká republika" našlo mi to samé pochybné stránky a služba od Googlu u nás zatím není.
« Poslední změna: 13. 09. 2023, 19:11:33 od Petr Krčmář »

_Jenda

• 1 624
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Alternativa ke Google Voice v ČR
« Odpověď #1 kdy: 13. 09. 2023, 21:27:31 »
Odorik má čísla za nějaké pěti až desetikoruny. https://www.odorik.cz/w/cenik_doplnkovych_sluzeb . Blbě tam fungují příchozí SMS a čísel co začínají 9 se lidi bojí.

Jinak burner SIMku Kaktusu zdarma / za 10 Kč / za 100 Kč s 100 Kč kreditem.

« Odpověď #2 kdy: 15. 09. 2023, 11:45:38 »
Odorik nabízí i geografická čísla, ta vypadají jako pevná linka. Nomadická čísla jsou o trochu levnější, ale  začínají 910. Sice volajícího stojí volání na 910 typicky stejně jako na pevnou linku, ale ne každému se bude chtít volat.

SMS na nomadické číslo (910) a nejspíš i na geografické číslo se buď převede na hlas (není to úplně ono, už proto, že telefonní číslo to snad jen nadiktuje), nebo máte-li zapnutý převod faxu na e-mail, dojde to e-mailem v PDF, asi jako obrázek (=> text z toho půjde dostat asi jedině přes OCR). A je celkem možné, že i v případě faxu to bude chodit jen v některých hodinách – IIRC automat předem neví, jestli půjde fax, a je nastaven tak, aby nevolal v noci.

Dávám to z hlavy, mohlo se něco změnit. Nicméně geografické číslo (ideálně se zapnutým fax2email) mi přijde jako použitelná cesta.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. 09. 2023, 15:41:55 »
V případě Bazoše se telefonní číslo prodávajícího ukáže jenom těm, kteří tam sami svoje číslo napřed ověřili. A to se těm podvodníkům moc nechce, protože vesměs nejsou ani z ČR a Bazoš přes SMS ověřuje pouze čísla ČR (a možná ještě SK), ke kterým zahraniční podvodník obvykle nemá přístup.
Zprávy z úvodního dotazu se spíš týkají emailu, nicméně prakticky každý podvodník to velmi brzy vzdá, když na něho protistrana - tedy prodávající - nereaguje. Podvodník potřebuje rychle sehnat oběť a okrást ji, proto neztrácí čas s lidmi, co podobné zprávy ignorují.
Když jsem před X lety začal na Bazoši prodávat, tak napřed to pár idiotů vyzkoušelo přes WhatsApp (čísla jsem zablokoval) a pak ještě emailem, ale poslední rok už si mě podvodníci nevšímají, nejsem pro ně dost zajímavá oběť. Takže telefonní číslo mám svoje a v pohodě :)

« Odpověď #4 kdy: 17. 09. 2023, 10:00:18 »
SMS na nomadické číslo (910) a nejspíš i na geografické číslo se buď převede na hlas (není to úplně ono, už proto, že telefonní číslo to snad jen nadiktuje), nebo máte-li zapnutý převod faxu na e-mail, dojde to e-mailem v PDF, asi jako obrázek (=> text z toho půjde dostat asi jedině přes OCR). A je celkem možné, že i v případě faxu to bude chodit jen v některých hodinách – IIRC automat předem neví, jestli půjde fax, a je nastaven tak, aby nevolal v noci.

Dávám to z hlavy, mohlo se něco změnit. Nicméně geografické číslo (ideálně se zapnutým fax2email) mi přijde jako použitelná cesta.

SMS lze SIPem přijímat v textové podobě pomocí V32bis modemu

https://github.com/pali/sip-fsms/
« Poslední změna: 17. 09. 2023, 10:02:20 od neregistrovany »