Hledám router hlavně na streaming a NAS

Hledám router hlavně na streaming a NAS
« kdy: 11. 09. 2023, 17:22:04 »
Páni, hladam router urceny primarne na streamovanie videa po LAN. Takisto aby mal media server zabudovany bez nejakej instalacie openwrt pretoze mam televizor Samsung S95B ktory detekuje len medialne servre a nemam chut mat kvoli tomu zapojene pocitace kde bezi serviio alebo plex.

Chcem aby bezal medialny server priamo na routri a do neho pichnuty usb disk...Hry nehram vobec. takze len prenos videa do TV cez wifi... co hovorite na tento Netgear RAX120  ?  mate ho niekto? je spolahlivy co sa tyka udrziavaniea rychlosti zapisu a citania na pripojeny usb disk?

mam momentalne tento router Xiaomi mi pro 3. nie je zly ale s diskom mu to velmi nejde. zapisuje iba 10MB/s(torrent,kopirovanie) pri kopceni vacsieho objemu dat je to pomale. ma USB 3.0 takze by mal zapisovat aspon 30MB(ajt)/s .
« Poslední změna: 11. 09. 2023, 17:31:34 od Petr Krčmář »

Re:Hledám router hlavně na streaming a NAS
« Odpověď #1 kdy: 11. 09. 2023, 17:41:09 »
Otázkou je čo nazývaš "streamovaním". Ak ti ide o to aby si ten televízor cez SMB protokol sťahoval z disku video, prípadne sa tiež postaral o zobrazenie titulkov z priloženého súboru srt/sub tak to bude stačiť.
Ak ti ale naozaj ide o STREAM, kde sa o tieto veci (a povedzme aj rekódovanie rozlíšenia, posun titulkov, veľkosť titulkov, výber zvukovej stopy, správu databázy, vyhľadávanie...... a iné pikošky) stará server, tak to nepôjde.
Neviem celkom presne kde je tu ale výhoda oproti USB disku strčenému do TV.

« Odpověď #2 kdy: 11. 09. 2023, 20:14:23 »
neviem ci si TV nieco stahuje. medialny server predsa dekoduje subor a pusta cez siet do TV . a routre uz so zabudovanym medialnym serverom su. rozdiel ci je disk v TV alebo routri je obrovsky. ved na router a potazmo disk sa da pristupovat kdekolvek z LAN ked ho mas pichnuty do tv tak je to len krabica s obmedzenym poctom filmov ktore sa nedaju pridavat...

co sa tyka dekodovania tak ocakavam ze zabudovany medialny server na routri to bude zvladat na urovni ako to zvlada serviio na mojom macu...

zaujima ma nazor na router co som dal alebo na iny router ktory je este lepsi hlavne co sa tyka prace s diskom. to je alfa omega, chcem aby sa nan kopirovalo rychljsie ako pri routri co mam teraz.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 11. 09. 2023, 21:01:38 »
Router je od slova routovat a ne dělat DLNA server. Takže hledáš v podstatě nesmysl neboli asi něco ve stylu "automatická pračka s myčkou nádobí dohromady". Tedy ne, že by to nešlo, ale výsledek bude v obou případech velmi tristní...

k3dAR

• 3 192
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 11. 09. 2023, 21:39:55 »
[...] medialny server predsa dekoduje subor a pusta cez siet do TV [...]
[...] ako to zvlada serviio na mojom macu... [...]
router co si dal nevidim ze by v popisu vyrobce/prodejce uvadel ze ma "Medialni server", pouze ze ma 2x USB 3.0, ktere nejak (Samba?) nasdili do site...
Streaming v nazvu neni o videu, ale moznosti Wifi prenosu...
4K UHD Streaming v popisu je o videu, ale v kontextu jako ze i takovy format router z jednoho(a tedy snad i z disku v usb routeru) stroje na druhy (bez dekodovani ci konverze) dokaze dorucit, tedy jde o info o rychlosti a latenci sitoveho spojeni...

EDIT: tak na webu produktu sice nic nepisou, ale v manualu uz je zmineno ze to ma Media server DLNA, nastaveni:
ADVANCED > ReadySHARE > Media Server
https://www.downloads.netgear.com/files/GDC/RAX120/RAX120_UM_EN.pdf
« Poslední změna: 11. 09. 2023, 21:44:21 od k3dAR »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 11. 09. 2023, 21:41:13 »
Na ten šrot (tedy router) si stačí přečíst pár recenzí a je jasno: https://www.alza.cz/netgear-nighthawk-ax12-d5784198.htm#recenze

k3dAR

• 3 192
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 11. 09. 2023, 21:51:50 »
EDIT2: tady nekdo pise ze mu vypadava prehravani filmu v TV ktera taha pres DLNA z RAX120 routeru, s reakci ze jde o bug v FW a nezna se workaround krome vyckavani na opravu, s doporucenim misto DLNA v routeru pouzit dedikovanej stroj(ek) pro DLNA -  to vlakno je z 2023-03, je 2023-09 a posledni FW vidim z 2022-07...

« Odpověď #7 kdy: 11. 09. 2023, 21:51:59 »
Router je od slova routovat a ne dělat DLNA server. Takže hledáš v podstatě nesmysl neboli asi něco ve stylu "automatická pračka s myčkou nádobí dohromady". Tedy ne, že by to nešlo, ale výsledek bude v obou případech velmi tristní...

dobre takze od teba uz radu neocakavam a popravde ani zaujem... :D:D:D     venuj sa bielej technike zjavne mas prehlad...

k3dAR

• 3 192
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 11. 09. 2023, 21:53:47 »

dobre takze od teba uz radu neocakavam a popravde ani zaujem... :D:D:D     venuj sa bielej technike zjavne mas prehlad...

jenze ve vysledku napsal to co vlastnici Netgear RAX120 ve vlakne co sem postnul vejs ;-)

EDIT: mozna to chce mene arogance, cetl si recenze z odkazu co poslal??? prehrivani, resetovani pri prehravani netfliku. vypadavajici wifi... misto blbejch kecu mu spis podekuj ;-)
« Poslední změna: 11. 09. 2023, 21:58:41 od k3dAR »

« Odpověď #9 kdy: 11. 09. 2023, 22:00:47 »
[...] medialny server predsa dekoduje subor a pusta cez siet do TV [...]
[...] ako to zvlada serviio na mojom macu... [...]
router co si dal nevidim ze by v popisu vyrobce/prodejce uvadel ze ma "Medialni server", pouze ze ma 2x USB 3.0, ktere nejak (Samba?) nasdili do site...
Streaming v nazvu neni o videu, ale moznosti Wifi prenosu...
4K UHD Streaming v popisu je o videu, ale v kontextu jako ze i takovy format router z jednoho(a tedy snad i z disku v usb routeru) stroje na druhy (bez dekodovani ci konverze) dokaze dorucit, tedy jde o info o rychlosti a latenci sitoveho spojeni...

EDIT: tak na webu produktu sice nic nepisou, ale v manualu uz je zmineno ze to ma Media server DLNA, nastaveni:
ADVANCED > ReadySHARE > Media Server
https://www.downloads.netgear.com/files/GDC/RAX120/RAX120_UM_EN.pdf

ano tento router ma medialny server.inak by som ho nezmienoval. bolo by fajn keby tu napisal svoje skusenosti niekto kto ho ma. co sa tyka prehravania 4K videa ako aj rychlosti akou kopiruje subory cez wifi.   a aj dat sem nejaku alternativu.

co sa tyka tohto mi3pro tak ked ide 4k cez serviio na macu  nie je tam absolutne ziadne trhanie (black adam 60GB matroska mkv) a cez wifi to dava uplne perfekte kvalitu ziadne sumy na cinema mode. problem je ze pomaly zapisuje na ten usb disk a ze nemam chut pouzivat pc ako medialny server a nechat to cisto na router.

« Odpověď #10 kdy: 11. 09. 2023, 22:04:56 »

jenze ve vysledku napsal to co vlastnici Netgear RAX120 ve vlakne co sem postnul vejs ;-)

EDIT: mozna to chce mene arogance, cetl si recenze z odkazu co poslal??? prehrivani, resetovani pri prehravani netfliku. vypadavajici wifi... misto blbejch kecu mu spis podekuj ;-)

nechcem velmi zasmradovat vlakno ale aroganciu predviedol on... radsej budem ked sem niekto da prakticku skusenost. to ze ma jeden clovek nejake problemy z 100 000 co ho maju neviem.... nebavime sa o nejakom hrackarskom routri ale vyrobku od renomovanej firmy takze by som pockal kym tu napise niekto kto ho ma...alebo da niekto iny navrh kde da router ktory ma spolahlive prenosy ...

k3dAR

• 3 192
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 11. 09. 2023, 22:16:53 »
klidne muzes pockat az ti napise zde 1 clovek co ho ma, ale jak se to mnozstvim lisi od 3 lidi co psali ze s nim je problem ve vlakne co sem psal a 3 lidi co v hodnoceni na alze psali ze se prehriva? preci necekas ze se ti ozve zde jeho 100 majitelu aby si mel lepsi statistiku? ;-)

pocit renomovane firmy je irelevantni pokud ma FW problemy a pres rok nevydali zadnej fix, na to se staci podivat co maji ke stazeni z jakeho data, to neni fama :-)

« Odpověď #12 kdy: 11. 09. 2023, 22:30:33 »
neviem ako dlho pracujes s routrami ale su routre kde vydali hednu dve verzie FW a slapu aj po 8 rokoch perfektne.

to vlakno v tom fore kde napisali 3 ja ludia ty beries teda ako slovo bozie ano? a znamena to na 100 percent problem?

viem ze teta v cete si prihrieva mozno polievku ale tvrdila ze ziadny fix sa neriesi a ze je to :
Please be informed that the issue experience by our customer on the link you provided is uncommon.

keby bola mega issue s tymto tak fix vydaju... 

a hlavne stale tu nie je navrh na nejaky router ktory by splnal moje poziadavky. ja sa zubami nechtami drzat netgearu nebudem pre mna za mna ak sa ta firma bude volat ting ping quan dzou bude mi to jedno ak spravi to co potebujem...
« Poslední změna: 11. 09. 2023, 22:37:03 od manfred99 »

k3dAR

• 3 192
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 11. 09. 2023, 22:44:18 »
dost prekrucujes, nicmene ano, pokud 3 lidi na comunitnim portalu primo vyrobce napisou,
ze maji nejaky problem a ceka se na opravu FW, a vyrobce ma rok starej FW,
tak se nebudu tvarit ze je asi vse ok, obzvlast pokud na alza vidim hodnoceni produktu 25% kde vsechny 3 recenze,
zminuji dost zasadni problemy.... a neni tam JEDINA ktera by produkt chvalila...

tva predstava ze pokud by byl problem tak vyrobce ho opravi je dost naivni, to mi spis prijde ze ty kupujes svuj druhej router v zivote ;-) ja mel asi 7 routeru, prvni pred asi 20lety, to nepocitam prvni telefoni modem 1200bps asi pred 30lety a pripojovani na BBS ;-)

Jinak obecne, nikdy sem to nepotreboval, ale koukam ze "Media Server"/DLNA
bude u routeru spis bezna vec, nez vyjimka, protoze i jeden z mejch
predpredpredchozich routeru TP-Link WR1043ND, model z roku 2011 jeste jen s 2.4GHz..
DLNA mel :-)

https://www.tp-link.com/cz/support/faq/340/

EDIT: jinak posledni me 4 routery sem provozoval od pocatku preflashle na OpenWRT, kde aktualizace byli dlouhodobe a moznosti skoro nekonecne ;-) ten TP-Link WR1043ND jede porad a na aktualni verzi OpenWRT...

EDI2: ale OK, nebudu ti tu psal zadne nazory, pockej az prijde nekdo kdo ma tvuj vybranej router, nebo nabidne lepsi variantu, treba se dockas :)
« Poslední změna: 11. 09. 2023, 22:47:41 od k3dAR »

« Odpověď #14 kdy: 11. 09. 2023, 22:59:03 »
radsej to nechajme na to ze tu niekto da model ktory ma to co potrebujem na vysokej urovni co je aj pointa. pripadne okomentuje tento konkretny model od netgearu...

to ze ma vacsina modelov medialny server je fajn -aj fiat 500 ma klimu... otazka a aj dovod preco som zalozil toto vlakno je ci na urovni aku potrebujem...