Hardware na NAS

Hardware na NAS
« kdy: 28. 08. 2023, 14:51:01 »
Zdravím všetkých.
Uvažujem aký hardware kúpiť na vytvorenie domáceho NAS. Uvedomujem si, že napr. Synology robí hotové produkty, ale stoja dosť peňazí. Väčšinu z ich funkcií ani nepotrebujem. Potrebujem niekde centrálne ukladať fotografie, filmy, zálohy dvoch notebookov. K týmto dátam potrebujem prístup napr. cez sambu, média by sa mohli dať streamovať cez DLNA na televízor. Možno časom urobím rovnaké zariadenie u rodičov, aby som docielil geograficky oddelený backup. Tiež by som chcel, aby tam bolo podľa možností pasívne chladenie, resp. čo najtichší ventilátor (bude to umiestnené vedľa spálne).
Zatiaľ mi napadli nasledovné riešenia:
- Raspberry Pi 3B+ / 4B - nízka spotreba, ale pripojenie diskov len cez USB a teda otázne možnosti monitorovania cez SMART
- Odroid-HC4 - nízka spotreba, pripojenie diskov cez SATA
- repasovaný mini počítač x86 (Lenovo ThinkCentre M73 i5 4GB RAM, HP ProDesk 600 G3 DM 8GB RAM) - asi výkonnejší hardvér, otázna možnosť pripojenia viac ako jedného SATA disku, otázna hlučnosť

Aké sú vaše skúsenosti? Čo by ste odporučili? Prípadne máte iné návrhy?

Re:Hardware na NAS
« Odpověď #1 kdy: 28. 08. 2023, 15:51:00 »
Mám RPI 4B, systém na SSD a data na HDD. Obojí připojeno přes USB. Přes Syncthing na to zálohuju fotky atd. z mobilu a dokumenty z notebooků. Dále tam bezi DLNA, Motion (nahrávání kamer), Tailscale a par dalších drobností. Už cca 2 roky jsem na to nemusel sahat (kromě záplatovaní systému).

k3dAR

• 3 121
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28. 08. 2023, 18:54:20 »
mam pozdejsi model toho Lenova "Tiny M720q" ma to 1x SATA, 1x M.2 NVMe, druhej sata port to nema, hlucnost je "notebookova" protoze to ma podobne resene chlazeni, bohuzel v Linuxu(?) neni funkcni custom regulace otacek ventilatoru (coz v M73 pokud je jinym chipem (zde mam NCT6686D) reseno muze byt) a ma min ma ~980rpm, coz do 2m je slyset na "sumot"... jinak (opet nevim jak v M73) drobnou fyzickou upravou plastoveho drzaku na 2.5" sem docilil ze tam vrazil 15mm 2.5" 5TB (SMR) disk...

« Odpověď #3 kdy: 28. 08. 2023, 21:23:46 »
Pro me by RPi nebylo. Prilis slaby vykon. A to nemluvim o RAIDu.

Pred hodne lety jsem zacal jsem s D-Linkem pro 2 disky. Jednoduche zapojeni, zalohovani, instalacky, hudba, naka videa. Dokonce jsem se "vlomil" to jeho embedded Linuxu a pres ssh kompiloval :-) Upgradoval jsem, protoze ten Marvell, nebo co tam bylo, byl proste pomaly. Paralelni beh sluzeb nestihal, a s nastupem Bluray a jeho datovych toku ani prehravani videa.

Upgradoval jsem na Synology pro 4 disky. Porad ve tride domacich NASu. Web ovladani kvalitnejsi, rychlost lepsi, ale servirovat Bluraye zkopirovane na disku nebylo idealni. RAID5 se ukazal v praxi nemozny.

Nakonec jsem skoncil se smontovanym NASem s ITX bordem a casem pichlym do 1 GB switche a je pokoj. Vyrobci NASu, co maj hobby serie s ARMem a profi serie s Atomem nebo Xeonem vi, proc jsou profi drazsi. Je treba si ujasnit, so od NASu chcete a podle toho ho nadimenzovat.

« Odpověď #4 kdy: 28. 08. 2023, 22:27:43 »
Zdravím všetkých.
Uvažujem aký hardware kúpiť na vytvorenie domáceho NAS. Uvedomujem si, že napr. Synology robí hotové produkty, ale stoja dosť peňazí. Väčšinu z ich funkcií ani nepotrebujem. Potrebujem niekde centrálne ukladať fotografie, filmy, zálohy dvoch notebookov. K týmto dátam potrebujem prístup napr. cez sambu, média by sa mohli dať streamovať cez DLNA na televízor. Možno časom urobím rovnaké zariadenie u rodičov, aby som docielil geograficky oddelený backup. Tiež by som chcel, aby tam bolo podľa možností pasívne chladenie, resp. čo najtichší ventilátor (bude to umiestnené vedľa spálne).
Zatiaľ mi napadli nasledovné riešenia:
- Raspberry Pi 3B+ / 4B - nízka spotreba, ale pripojenie diskov len cez USB a teda otázne možnosti monitorovania cez SMART
- Odroid-HC4 - nízka spotreba, pripojenie diskov cez SATA
- repasovaný mini počítač x86 (Lenovo ThinkCentre M73 i5 4GB RAM, HP ProDesk 600 G3 DM 8GB RAM) - asi výkonnejší hardvér, otázna možnosť pripojenia viac ako jedného SATA disku, otázna hlučnosť

Aké sú vaše skúsenosti? Čo by ste odporučili? Prípadne máte iné návrhy?
Chybí nejdůležitější informace...strop rozpočtu.

Jinak technické věci zde - https://www.truenas.com/community/categories/community-forum.4/

Kit

• 721
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 29. 08. 2023, 00:56:49 »
Chybí nejdůležitější informace...strop rozpočtu.

Jinak technické věci zde - https://www.truenas.com/community/categories/community-forum.4/

OP nejspíš hledá něco hodně levného typu https://rpishop.cz/prodej-ukoncen/1568-odroid-hc2-home-cloud-two.html

Nejlevněji vyjde asi nějaký vyřazený notebook s přidaným diskem.

jjrsk

• 695
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 29. 08. 2023, 17:31:56 »
...
- Raspberry Pi 3B+ / 4B
- Odroid-HC4
...
Pokud uvazujes toto, tak nehledas NAS. Hledas bastl ke kterymu pujde pripojit disk.

Pokud hledas NAS, tak od toho chces aby to umelo AES-NI, a chces aby to bylo schopno za vetsiny provoznich okolnosti saturovat Gbit. A chces, aby k tomu sly pripojit nejmene 4 disky. Nativne.

Chces totiz aby to bez vahani a vyznamnesi zateze zvladalo sifrovat (disky i tu sambu) a pocitat raid. Chces mit moznost pridat dalsi disk.

Takze nadoma se bavime o nejake, klidne starsi, ale x86 platforme. Abys dostal stejny vykon a moznosti trebas od Synology  ... priprav si na to 50k. Bez disku.

Na x86 si jako bonus zprovoznis SW dle vlastniho vyberu a libovule, bez toho abys musel resit, co vsechno na tom nefunguje.

« Odpověď #7 kdy: 29. 08. 2023, 19:00:22 »

Pokud uvazujes toto, tak nehledas NAS. Hledas bastl ke kterymu pujde pripojit disk.

Imho....Celé řešení situace je připojení disku k routeru přes USB a využít fuknce sdílení.

Zopper

• 872
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29. 08. 2023, 21:11:53 »

Svět není černobílý. Je to celé spektrum možností od "router s USB portem a diskem, co mi zbyl", co bude žrát navíc akorát za ten disk, přes RPi s tím samým diskem a rsyncem co bude žrát o pár wattů víc, přes RPi s FOSS cloudem a více disky, nebo levné řady Synology, přes levné/starší x86 co si řekne i bez zátěže o vyšší desítky/nižší stovky W, až k řešení s Xeonem uvnitř a RAM ve stovkách GB a s desítkama TB SSD.

Všechno něco stojí - čas, pořizovací náklady, energie... A umění není narvat na to vždycky to nejsilnější železo, ale vyvážit náklady a přínosy. Někdy stačí i ten disk píchnutý do routeru.

« Odpověď #9 kdy: 29. 08. 2023, 21:47:15 »
Svět není černobílý. Je to celé spektrum možností od 0 ... po TB SSD.
Tak tak. +1 (doplnil jsem nultou minimalistickou možnost - nasdílení  adresáře v rootfs flashky toho routeru  ;D )

Tazatali bych poradil, že s jídlem roste chuť.  Že když prozatím chce jen hloupý storage, časem zjistí, že by chtěl i media server, pak něco víc...
Linuxy army v qnap a synology mají nějaký nestandardní linux, ze kterého akorát bude bolet hlava, pokud to budeš chtít používat jako  funkční linuxový OS . Není tam bash, grep , journalctl a další denní chleba. Grep tam je, ale neumí -P
ARM je fajn, je i rychlý, spotřeba je fakt malá, ale třeba ti ARMv8L přestane stačit, kdž budeš chtí x64 kontejnery
« Poslední změna: 29. 08. 2023, 21:49:17 od Vietnamka »

« Odpověď #10 kdy: 29. 08. 2023, 22:35:21 »

Pokud hledas NAS, tak od toho chces aby to umelo AES-NI, a chces aby to bylo schopno za vetsiny provoznich okolnosti saturovat Gbit. A chces, aby k tomu sly pripojit nejmene 4 disky. Nativne.

Chces totiz aby to bez vahani a vyznamnesi zateze zvladalo sifrovat (disky i tu sambu) a pocitat raid. Chces mit moznost pridat dalsi disk.

Všetko je uhol pohľadu. Kolegovia zo storage teamu by povedali, že NAS ktoré dokáže saturovať len Gbit je nepoužiteľné a bolo to dobré pred 15 rokmi. Ja napríklad NAS stále beriem ako Network-attached storage (tj. de facto file server). Gbit saturovať nepotrebujem, filmy mám v rozlíšení napr. 512x384 a bitrate 613 kb/s. Prípadne kvalitnejšie 720x304, bitrate 1741 kb/s. Zdieľať to budem na jeden televízor. Fotky si tiež uložím raz a potom si ich budem občas prezerať. Len z jedného zariadenia súčasne. Mobil mi fotky ukladá dosť veľké - 4608x3456 pixelov, veľkosť jpg je 2MB. Či sa budú fotografie zálohovať minútu alebo 15 minút u mňa nehrá rolu, lebo predstava je, že synchronizácia pobeží na pozadí. Dátové toky skrátka nebudú veľké. Rovnako nepotrebujem šifrovaný filesystém a ak by som tam urobil RAID 1, tak to určite zvládne Raspberry Pi alebo ten Odroid.

Takze nadoma se bavime o nejake, klidne starsi, ale x86 platforme. Abys dostal stejny vykon a moznosti trebas od Synology  ... priprav si na to 50k. Bez disku.

Na x86 si jako bonus zprovoznis SW dle vlastniho vyberu a libovule, bez toho abys musel resit, co vsechno na tom nefunguje.
Tomuto už naozaj nerozumiem. Prečo 50k? Tri roky dozadu som si kupoval nové PC - Ryzen 5 (3500X), RAM 16GB DDR4 3200MHz, doska Asus Prime B450M-K, grafika GeForce GT710SL 1G. Stálo to bez diskov menej ako 400 € (9600 CZK?) vrátane zdroja a skrinky. Doska má 4 SATA III porty a jeden M.2 slot. Ak by sme sa bavili o tom, že integrovaná sieťovka nedá Gbit, tak PCIe sieťovka nebude stáť 1600 €. Pre tento stroj práve nemám využitie, ale dávať ho ako NAS sa mi zdá hlúposť práve kvôli zbytočne vysokému výkonu a následne aj vysokej spotrebe. Okrem toho je to desktop a ventilátor na procesore je počuť.

« Odpověď #11 kdy: 29. 08. 2023, 22:40:21 »
Tazatali bych poradil, že s jídlem roste chuť.  Že když prozatím chce jen hloupý storage, časem zjistí, že by chtěl i media server, pak něco víc...
Linuxy army v qnap a synology mají nějaký nestandardní linux, ze kterého akorát bude bolet hlava, pokud to budeš chtít používat jako  funkční linuxový OS . Není tam bash, grep , journalctl a další denní chleba. Grep tam je, ale neumí -P
ARM je fajn, je i rychlý, spotřeba je fakt malá, ale třeba ti ARMv8L přestane stačit, kdž budeš chtí x64 kontejnery
To je samozrejme pravda :) Uvidíme ako to pôjde. Práve kvôli tomu, že časom sa môžem naraziť na obmedzenia architektúry som sa rozhodol, že Odroid-H4 riešiť nebudem. Predsalen Raspberry je flexibilnejšie aj na iné projekty :)

« Odpověď #12 kdy: 29. 08. 2023, 23:10:25 »
Vďaka všetkým za rady. Ešte tomu dám nejaký čas, lebo teraz potrebujem riešiť urgentnejšie veci. Každopádne zavrhol som riešenie s pripojením disku k routeru - môj router má príliš slabý výkon, na to, aby tam rozumne bežala Samba a MiniDLNA. Chcem si to riadiť sám, takže aj hotové riešenia typu Synology nateraz zavrhujem (tiež sa mi to zdá zbytočne drahé na moje potreby). Medzičasom som v šuflíku objavil externý 2,5" HDD, s ktorým sa vie dohovoriť aj smartctl, takže vlastne nepotrebujem priame pripojenie do SATA portu. Na začiatok by to mohlo stačiť, ak bude treba prikúpim ďalší od iného výrobcu a pridám do RAID 1. Takže mi to zatiaľ vychádza nasledovne:
  • Raspberry PI 3B+ / 4B a disky pripojené cez USB
    • výhody
      • nízka spotreba
      • bez ventilátorov
    • nevýhody
      • obmedzený výkon
      • menej RAM
      • ARM
  • 10 ročný vyradený notebook, disky pripojené cez SATA + USB
    • výhody
      • vyšší výkon
      • viac RAM
      • x86_64
    • nevýhody
      • vyššia spotreba
      • ventilátor

PS: čo sa týka výkonu, tak pozerám, že v notebooku je procesor Intel Pentium 2020M. Tento jasne vyhráva nad Raspberry PI 3B+ ale pri Raspberry PI 4B je výkon už dosť vyrovnaný ...
https://gadgetversus.com/processor/broadcom-bcm2837b0-vs-intel-pentium-2020m/
https://gadgetversus.com/processor/broadcom-bcm2711c0-vs-intel-pentium-2020m/

CPU

• 1 019
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 29. 08. 2023, 23:53:58 »
RPi4 je dost starý HW, pokud tam neseděli celý Covid jen na zadekli, už mají hotovou RPi5ku a jen se čekà na příležitost jí opravdu začít vyrábět.

RPi -> RPi2 -> RPi3 -> RPi4 ... zatím tam nebyla tak velká časová prodleva jako teď.

« Odpověď #14 kdy: 30. 08. 2023, 00:14:10 »
RPi4 je dost starý HW, pokud tam neseděli celý Covid jen na zadekli, už mají hotovou RPi5ku a jen se čekà na příležitost jí opravdu začít vyrábět.

RPi -> RPi2 -> RPi3 -> RPi4 ... zatím tam nebyla tak velká časová prodleva jako teď.

To je pravda. Na druhú stranu dlho boli nedostupné, teraz sú nejaké skladom a je nutné ich predať. Nie je vhodný čas oznámiť novú verziu ;)