Sháním - starý notebook

Jen Kings

• 136
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
Sháním - starý notebook
« kdy: 28. 08. 2023, 10:58:16 »
Zdravím kolegové.

Už nějakou dobu se věnuji sbírání starých notebooků. Převážně se věnuji tomu, abych měl pro každý ze starých mainstream OS jeden starý stroj. Nedávno jsem sehnal starý Halikan s 386 na DOS 6.22, potažmo možná nějaké ty "nadstavbové" rané verze windows. Momentálně mi do ucelení řady Windows chybí už jen něco dobového pro Windows 95 (to je docela oříšek sehnat) a případně pak také Win ME (ty ale nebyly tak mainstream, takže na ty nesháním nic nijak intenzivně). Chci se tu tedy poptat, jestli se někomu neválí doma něco podobného nevyužitého (a s napájecím adaptérem) na půdě, co by byl ochoten za rozumnou částku přenechat?
Při projíždění bazarů poslední dobou narážím buď na nefunkční kousky, na kusy bez adaptéru, a nebo pak za sumy v řádech tisíců, což už se mi za to moc dávat nechce.

Díky za každou reakci :)

Re:Sháním - starý notebook
« Odpověď #1 kdy: 28. 08. 2023, 11:06:04 »
Můžu nabídnout leda tak HP Jornada (myslím, že 720 - nejsem si z hlavy jistý), s Windows CE 3.0 (podle wiki).

« Odpověď #2 kdy: 28. 08. 2023, 11:06:27 »
Pokud mě paměť neklame, mám doma několik notebooků z řady Thinkapd 600E/600X, které čekají, až z nich poskládám jeden pěkný. Pokud je to pro tebe zajímavé, poskládáš mi jeden hezký a zbytek je tvůj - ono to myslím si na dva slušné kousky dá, všechny co mám jsou víceméně funkční. Dej vědět, udělal bych inventuru. Ale nechce se mi to nikam posílat, tak jen po Praze a okolí...

« Odpověď #3 kdy: 28. 08. 2023, 12:31:06 »
Spolu s vybavenou nemovitosti jsem koupil i nejakej starickej notas s 486, snad 24 MB RAM a diskem snad kolem 500 MB?
Zkusil jsem to zapnout, posledne to mel predchozi majitel pusteny nekdy pred 15 lety, kdy se podle logu snazil nainstalovat IE :-) Nabehlo na prvni dobrou, jsou tam ceske W95, jestli nebo jaka je tam licence, nemam sebemensi tuseni. Disk se tvaril ok, bez vadnych sektoru.
Cvicne jsem to jeste kuchnul, baterky nejsou vytekle, ale samozrejme uz jsou KO a vypada to, ze se v tom uz nekdy nekdo hrabal.

Zdroj to ma v sobe, pripojuje se to primo do 230V pres dvouzilovej kabel.

Notas se nachazi v Praze, mam k nemu i kufrik primo na miru. Mam se zitra mrknout na konkretni model a specs?

Jen Kings

• 136
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #4 kdy: 28. 08. 2023, 12:47:10 »
Můžu nabídnout leda tak HP Jornada (myslím, že 720 - nejsem si z hlavy jistý), s Windows CE 3.0 (podle wiki).

Upřímně řečeno vypadá velice hezky, a líbil by se mi, ale není to notebook, a s mým OCD kdybych do něj šel, tak se mi tu začne rozrůstat další sbírka jen s PDAčkama :D

Pokud mě paměť neklame, mám doma několik notebooků z řady Thinkapd 600E/600X, které čekají, až z nich poskládám jeden pěkný. Pokud je to pro tebe zajímavé, poskládáš mi jeden hezký a zbytek je tvůj - ono to myslím si na dva slušné kousky dá, všechny co mám jsou víceméně funkční. Dej vědět, udělal bych inventuru. Ale nechce se mi to nikam posílat, tak jen po Praze a okolí...
Tak to je škoda, do Prahy se v dohledné době nedostanu, takže to asi nedopadne :( Každopádně tenhle model podle spec vypadá velice pěkně :)

Spolu s vybavenou nemovitosti jsem koupil i nejakej starickej notas s 486, snad 24 MB RAM a diskem snad kolem 500 MB?
Zkusil jsem to zapnout, posledne to mel predchozi majitel pusteny nekdy pred 15 lety, kdy se podle logu snazil nainstalovat IE :-) Nabehlo na prvni dobrou, jsou tam ceske W95, jestli nebo jaka je tam licence, nemam sebemensi tuseni. Disk se tvaril ok, bez vadnych sektoru.
Cvicne jsem to jeste kuchnul, baterky nejsou vytekle, ale samozrejme uz jsou KO a vypada to, ze se v tom uz nekdy nekdo hrabal.

Zdroj to ma v sobe, pripojuje se to primo do 230V pres dvouzilovej kabel.

Notas se nachazi v Praze, mam k nemu i kufrik primo na miru. Mam se zitra mrknout na konkretni model a specs?
Tak podle těch "od oka" specifikací to zní jako něco co by přesně odpovídalo tomu, co bych sháněl.
Co se týká dalších detailů, asi bude hlavně záležet na tom, jaká je představa o ceně a také zda je ochota to zaslat přes Zásilkovnu nebo poštu :)

Jinak kromě nějaké rozumné platby můžu případným nabízejícím nabídnout také výměnu za nějaké náhradní díly k PMD85-2 (mám tu celý kousek, včetně plastů, ale chybí mu BASIC modul a možná už z něj i někdo vykanibalizoval nějakou tu součástku), torza kazetopáskových mechanik na díly a také nějaké 2 funkční zdroje k nim. Pro případ že by se to někomu hodilo pro nějakou jeho sbírku ;)

hmmmw

« Odpověď #5 kdy: 28. 08. 2023, 13:01:39 »
Bral bys Lenovo T400?

Jen Kings

• 136
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #6 kdy: 28. 08. 2023, 13:21:21 »
T400 už je na mně moc Hi-Tech :D Od Win XP po Win8.1 mám pokryté vše co potřebuji :) Každopádně ale děkuji za nabídku :)

« Odpověď #7 kdy: 28. 08. 2023, 14:29:38 »
Tak to je škoda, do Prahy se v dohledné době nedostanu, takže to asi nedopadne :( Každopádně tenhle model podle spec vypadá velice pěkně :)

Není na to spěch, když třeba někdy pojedeš, klidně dej vědět. Leží mi tu už nejakou dobu a než se k nim dostanu, ležet budou, zbavovat se jich nehodlám.  Kdyžtak mi mailni na root@czech.systems

« Odpověď #8 kdy: 28. 08. 2023, 16:39:22 »
Jestli se nepletu, mohl bych mít doma něco s AMD K6 (možná K6-II, musel bych se podívat, dám kdyžtak vědět, co to je a jestli to chodí). Válí se mi tam i dva Thinkpady s mrtvými bateriemi s Pentiem MMX kolem 200 MHz, přesný model taky zjistím, až to uvidím (na tom původně skutečně Win95 běhaly, rozchodily se na tom tuším snad i Win2000, XPčka už byly ale no-go). Asi bych neměl problém se toho zbavit za poštovný, když to někomu udělá radost.

« Odpověď #9 kdy: 28. 08. 2023, 16:54:21 »
Thinkpady by tedy udělaly radost mě, pokud jde o starší kusy. Případně se s majitelem vlákna rád domluvím na výměně za něco jinšího, pokud nemá vyhraněný vkus na konrkétní model/značku a bude souhlasit :-)

Jen Kings

• 136
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #10 kdy: 28. 08. 2023, 17:12:28 »
Jestli se nepletu, mohl bych mít doma něco s AMD K6 (možná K6-II, musel bych se podívat, dám kdyžtak vědět, co to je a jestli to chodí). Válí se mi tam i dva Thinkpady s mrtvými bateriemi s Pentiem MMX kolem 200 MHz, přesný model taky zjistím, až to uvidím (na tom původně skutečně Win95 běhaly, rozchodily se na tom tuším snad i Win2000, XPčka už byly ale no-go). Asi bych neměl problém se toho zbavit za poštovný, když to někomu udělá radost.

Určitě by mi udělaly velkou radost a vyjimaly by se ve sbírce, už tu thinkpadů mám 5 z různých epoch :)

Když tak se můžeme domluvit na adoksnaj(at)gmail.com

« Odpověď #11 kdy: 28. 08. 2023, 23:41:23 »
Tak jsem to našel - IBM Thinkpad 600 Type 2645 s Pentiem MMX ve dvou provedeních, ani jedno není úplně stoprocentně funkční, protože CMOS baterka je dead a nemám úplně náhradní - dává se tam bodnutá s drátkama (a standardní baterka je samozřejmě taky kaput). Druhý je víceméně na náhradní díly, nemá napájecí adaptér, RAMku (jen ten drobet, co je připájený na desce) a HDD, možná by ale taky fungoval (nemá taky CMOSku a nemá ani baterku). Přikládám pár obrázků (externě, zdejší systém nedovolí víc jak 4 přílohy). Mimochodem když se tam ta CMOS baterka dá (mám takový bastl adaptér, který tam ale nejde dát natrvalo, neb se tam nevejde), tak systém naběhne.

To druhé je Fujitsu Liteline LFL a originál teda není s Win95, ale Win98, nicméně momentálně na tom běží XPčka (no, běží je silné slovo, spíš chodí). Je to s AMD K6-II 450 MHz a 256 MB RAM (rozšířeno z původních 32 MB) a je tam 10GB HDD IBM DJSA-210 (4200 rpm, UDMA-66), zdá se být bez závad. Displej je barevný, ale je to takový ten starý typ („pasivní LCD“), co refreshoval děsně pomalu, takže je vhodné, aby ukazatel myši zobrazoval stopu, jinak je těžké ho najít ;-) (ten ThinkPad má už displej "aktivní"). Navíc je v PCMCIA slotu Fast Ethernet 3Com síťovka. CD-ROMka překvapivě plně funkční (zkoušeno na starém 4×SPEED CD-RW s nějakým starým Linspire ;)).

Jen Kings

• 136
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #12 kdy: 29. 08. 2023, 06:13:48 »
Rozhodně to vypadá velice pěkně, otázkou je, za kolik chechtáků by ses byl ochoten jich zbavit a poslat je ?
CMOS baterka asi nebude problém, půlka notebooků co mám ve sbírce má samo-domo vyměňované baterie. Většinou stačí přes diodu připojit CR 2032 a hodit ji na drátku někam kam se vejde :)
Akumulátory jsou většinou u těchhle strojů mrtvé, ale notebooky na rozdíl od mobilů běží i bez baterky, takže to není problém.
Napiš mi prosím, jaká by byla představa o ceně na adoksnaj(at)gmail.com . Díky