Wifi router s uplinkem přes USB?

Wifi router s uplinkem přes USB?
« kdy: 21. 08. 2023, 14:17:32 »
Mám mobilní WiFi router TP-Link M7200 (https://www.tp-link.com/cz/home-networking/mifi/m7200/). Pro potřeby jednoho člověka super, pro víc lidí pořád v pohodě - ale když přijedeme na chalupu, narážíme na problém s dosahem, což vede k jeho permanentnímu přenášení (a tedy i hledání). Napadlo mě zkusit tam dát nějaký silnější router/AP s tím, že uplink z routeru (WAN port) bych napojil na ten TP-Link. Tím bych nemusel manipulovat se SIM kartou, takže by to bylo velice pohodlné.
Jenže se mi nedaří najít takový router či AP, který by uměl WAN přípojku přes USB. Možná mě jen nenapadá vhodný požadavek do Google. Každopádně prosím, mohl by mi někdo poradit? Nebo bude fungovat konektor USB/RJ45?
Děkuji za každou radu.

.

• 618
    • Zobrazit profil
Re:Wifi router s uplinkem přes USB?
« Odpověď #1 kdy: 21. 08. 2023, 14:35:08 »
Použij klasický stolní LTE router, např. Archer MR200. A v případě, že dosah jeho WiFi bude nedostatečný, pak k němu přes UTP připoj nějaký Access Point, např. TL-WR841N. Oboje se dá za pár peněz sehnat na Bazoši (hlavně ten MR200, jenž O2 dává ke službě a lidi pro něho nemají využití, když si pořídí nějaký jiný).

« Odpověď #2 kdy: 21. 08. 2023, 15:11:35 »
Pořizování druhého LTE routeru je přesně to, čemu se chci vyhnout - protože to znamená při příjezdu přehodit SIM z toho TP-Linku do stolního a při odjezdu zpátky.
Jasně, pokud to nepůjde jinak, tak jo - ale to už bych možná raději použil extendér(y).

« Odpověď #3 kdy: 21. 08. 2023, 15:26:28 »
A jste si jist, že M7200 lze připojit k počítači a tváří se jako síťová karta? To je totiž podmínka pro to, abyste ho mohl připojit k nějakému dalšímu routeru přes USB.

Pokud to jde, tak by to mohly zvládnout routery s OpenWRT.
Pokud to nejde (třeba proto, že USB je na M7200 jen pro nabíjení), tak budete muset hledat jiné řešení.

« Odpověď #4 kdy: 21. 08. 2023, 15:49:02 »
Díky za ten OpenWRT.
Ano, při připojení USB kabelem do počítače se tváří jako síťovka (NetworkManager ho hlásí jako LAN). Právě díky tomu mě vůbec napadlo, že by to mohlo jít.

bmn

• 184
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 21. 08. 2023, 16:17:35 »
Já bych teda nečekal žádné zázraky pouhou výměnou AP za AP. Možná kdyby to mělo panelovou anténu.

Když už budete mít ten router s podporou OpenWrt, tak bych doporučil zkusit wifi jako uplink a dát je dál od sebe, tj. udělat z toho takový lepší repeater a to nové AP zkusit na 2.4 i 5 GHz. Při těch rychlostech co běžně dosahuju s LTE si nemyslím, že by wifi na poloviční rychlosti němela stíhat.

« Odpověď #6 kdy: 21. 08. 2023, 17:51:42 »
Pořizování druhého LTE routeru je přesně to, čemu se chci vyhnout - protože to znamená při příjezdu přehodit SIM z toho TP-Linku do stolního a při odjezdu zpátky.
Jasně, pokud to nepůjde jinak, tak jo - ale to už bych možná raději použil extendér(y).
Zkuste se zeptat u operatora jestli neumoznuje mit dve simkarty na jednu sluzbu. S tim ze je aktivni pouze jedna (ta ktera se prihlasila drive).

k3dAR

• 3 088
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 21. 08. 2023, 20:16:29 »
Díky za ten OpenWRT.
Ano, při připojení USB kabelem do počítače se tváří jako síťovka (NetworkManager ho hlásí jako LAN). Právě díky tomu mě vůbec napadlo, že by to mohlo jít.

s OpenWRT (postupne v TP-Link 1043, TP-Link 4300, TP-Link Archer C7, Belkin RT3200) sem pouzival/pouzivam v USB zapojenej LTE Modem Huawei K5150 jako zalozni spoj, kterej se tvari "dokonce" i jako regulerni modem, takze vidim signal atd vcetne toho ze pres balik MWAN se mi na to LTE automaticky prepina uplink kdyz vypadne primarni poskytovatel a vraci zpet kdyz se nahodi...

takze tvuj pozadavek mit z modemu co na USB se tvari jen jako ethernet a navic bude pro ten chalupovej router primarni/jedine spojeni zvladne levou zadni :-) samozrejme to chce trochu vedet co delas a umet cist navody (v anglictine)  na OpenWRT wiki...

EDIT: nemam s timtou zkusenost, nekdo to nedavno nadhodil z praxe v jinem vlakne, ale tady je FW pro routery zalozenej na OpenWRT kterej se zameruje prave na predpripravenost pro pouziti LTE modemu:
https://www.ofmodemsandmen.com

EDIT2: ale tim ze nechces USB LTE modem co se tvari jako modem, ale jen jako beznej ethernet, asi by stacil na ciste OpenWRT jen tento postup:
https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wan/wwan/ethernetoverusb_rndis

EDIT3: tady mas za 800Kc ten TP-Link Archer C7 (asi nejlepsi/nejposlednejsi TP-Link nez presli na AX ktere u TP-Linku nejde s OpenWRT) uz s nainstalovanym OpenWRT :-)
https://pc.bazos.cz/inzerat/173086546/tp-link-archer-c7-ac1750-dual-band-openwrt.php
« Poslední změna: 21. 08. 2023, 20:21:33 od k3dAR »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 21. 08. 2023, 21:10:07 »
A proč něco přehazovat? Tu SIM necháš trvale ve stolním routeru a max. budeš stěhovat celý ten router (pokud máš tedy potřebu ho převážet).

« Odpověď #9 kdy: 24. 08. 2023, 21:12:31 »
A proč něco přehazovat? Tu SIM necháš trvale ve stolním routeru a max. budeš stěhovat celý ten router (pokud máš tedy potřebu ho převážet).
Proč něco přehazovat? Třeba abych mohl být připojený i mimo dosah toho stolního routeru? Velká výhoda mobilního routeru je, že je mobilní a umožňuje konektivitu kamkoli se pohnu, pokud je tam slušný signál.

s OpenWRT (postupne v TP-Link 1043, TP-Link 4300, TP-Link Archer C7, Belkin RT3200) sem pouzival/pouzivam v USB zapojenej LTE Modem Huawei K5150 jako zalozni spoj, kterej se tvari "dokonce" i jako regulerni modem, takze vidim signal atd vcetne toho ze pres balik MWAN se mi na to LTE automaticky prepina uplink kdyz vypadne primarni poskytovatel a vraci zpet kdyz se nahodi...
EDIT3: tady mas za 800Kc ten TP-Link Archer C7 (asi nejlepsi/nejposlednejsi TP-Link nez presli na AX ktere u TP-Linku nejde s OpenWRT) uz s nainstalovanym OpenWRT :-)
https://pc.bazos.cz/inzerat/173086546/tp-link-archer-c7-ac1750-dual-band-openwrt.php

Dík moc, to zní hodně zajímavě, zkusím se v tom povrtat. Jasně, bude to chtít, abych se naučil něco nového, ale takový výzvám čelím(e) furt, že? A díky i za ten nápad (to zase na doma) s tím automatickým přepnutím na LTE jako záložní spojení, nad tím jsem nikdy nedumal.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25. 08. 2023, 07:00:43 »
Aha, měl jsem za to, že LTE modem využíváš převážně jenom na té chalupě a ojediněle i jinde, nikoliv, že "jinde" je často.

« Odpověď #11 kdy: 25. 08. 2023, 14:55:41 »
Nemecky vyrobek, vyroben v Berline ve firme AVM. S novym firmware se da pres kartu taky telefonovat stacionarnim telefonem, nebo prihlasenym na router mobilem. 6890 ma take vstup WAN a modem, ktery umi VDSL2-supervectoring 35b, kompatibilni s ceskou siti Cetinu ( v CR zname jako VDSL3, coz je nesmysl). Router je take DECT telefonni ustredna pro 6 telefonu s podporou GAP a treba i prihlasenym mobilem. Systemove telefony od AVM maji ruzne vymozenosti se spojenim s fritz!boxem.

Pro priklad: V CR mam smlouvu s O2 na mobil, vzal jsem si jeste jednu katu na cislo meho mobilu za 99KC. Kdyz jsem v budove tak vypinam mobil a telefonuji pres router. Internet v nemecku mam za 99 Kc.
« Poslední změna: 25. 08. 2023, 15:00:09 od dastin dastin »

« Odpověď #12 kdy: 27. 08. 2023, 17:45:03 »
Jak je výše napsáno o routeru TP-Link Archer C7, tak je to dobrá volba. Sám jej s openwrt používám, ale ten link na bazoš je na v.2 a tu v žádném případě nebrat. Není stabilní a po pár dnech provozu je problém s wifi. Jsem rád že jsem se v.2 zbavil. Ani jené ovladače nepomohly. Doporučit mohu TP-Link Archer C7 v.4 s kterým jsem nikdy problém neměl.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 27. 08. 2023, 18:43:27 »
Už minimálně rok je u Archer C7 v prodeji jenom verze 5, takže jestli je ideální v4, pak jedině nákup z bazaru.

« Odpověď #14 kdy: 27. 08. 2023, 20:29:06 »
TP-Link M7200, podle toho, co se mi povedlo dohledat, dělá ten "ethernet přes USB" pomocí RNDIS. OpenWrt by RNDIS měl umět.