Reboot z Linuxu vypne displej

Reboot z Linuxu vypne displej
« kdy: 18. 08. 2023, 12:32:47 »
Ahoj, jsem majitelem All-in-one Acer-c27-962. Na tomto počítači mám windows 11. Zkouším linux z flash a vše je funkční, dokud z linuxové flash nezvolím reboot. Display na All-in-one ztmavne a pokud nebootuje do linuxu už se nerozvítí.

Pro otestování jsem připojil druhý monitor a ve windows je zašedlé tahátko jasu na interním displeji. Pokud počítač vypnu, vrátí se vše do normálního stavu. Rád bych, aby se po rebootu z linuxu nezhasínal interní display. Jak toho docílit?

Fastboot -> vypnuté.
Secureboot  -> vypnuté.
« Poslední změna: 18. 08. 2023, 13:37:34 od Petr Krčmář »

Re:Reboot z linuxu vypne display
« Odpověď #1 kdy: 18. 08. 2023, 13:28:36 »
Ten Acer má grafickou kartu NVIDIA? Máte binární ovladače NVIDIA? Tím by to mohlo být.

Re:Reboot z linuxu vypne display
« Odpověď #2 kdy: 18. 08. 2023, 13:40:38 »
Ano. Grafická karta je NVIDIA MX130. Když jsem před tím provozoval pouze linux, měl jsem zprovozněné ovladače od výrobce a dělalo to samé. Na živé distribuci jsou tuším noveau ovladače se stejným výsledkem.

k3dAR

• 3 123
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Reboot z Linuxu vypne displej
« Odpověď #3 kdy: 18. 08. 2023, 18:39:31 »
zkus pridat(*1) kernel parametr reboot=neco
kde to neco postupne zkousej efi, kbd, pci, acpi
nektery HW ma problem s vychozim (asi acpi ?) rebootem a v Linux jadre ma vyjimku, u 2 (jinych) Aceru vidim efi a kbd

*1) jak pridat zalezi co zkousis za distro, ale nejcastejsi (a v uefi) pujde o Grub kde nad polozkou macknes "e" najedes dolu a mezi quiet a splash napises co chces pridat a zmacknes F10... pokud se nezobrazuje nabidka tak po vybrani v BootMenu start z USB mas par vterin mackat CTRL nebo ESC aby se zobrazila.

Re:Reboot z Linuxu vypne displej
« Odpověď #4 kdy: 20. 08. 2023, 14:58:37 »
A co zkusit něco jako acpi_osi="Windows 2021"  ? (nebo 2022)
https://unix.stackexchange.com/questions/246672/how-to-set-acpi-osi-parameter-in-the-grub
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/acpi/winacpi-osi
Není mi jasné, jestli v dnešních UEFI-only strojích ještě hrají roli ACPI tabulky. Každopádně Microsoft má ten string definovaný i pro Windows 11.

Nebyl by pro tu mašinku nový BIOS? Ten by mohl taky ledacos pořešit.