Proxmox - připojení složky NFS

Proxmox - připojení složky NFS
« kdy: 14. 08. 2023, 11:56:31 »
Ahoj všem. Prosím o radu. Mám proxmox na intel nuc a v síti mám sdílenou nfs složku z nasu, kterou potřebuji připojit do více VM. Teď to mám řešeno, že u každé VM nastavuji fstab.
Je nějaký jednoduchý způsob jak připojit tuto složku přímo do proxmoxu a pak ke každé VM ji přidat jako např. další disk?

Re:Proxmox - připojení složky NFS
« Odpověď #1 kdy: 14. 08. 2023, 13:07:33 »
Ahoj všem. Prosím o radu. Mám proxmox na intel nuc a v síti mám sdílenou nfs složku z nasu, kterou potřebuji připojit do více VM. Teď to mám řešeno, že u každé VM nastavuji fstab.
Je nějaký jednoduchý způsob jak připojit tuto složku přímo do proxmoxu a pak ke každé VM ji přidat jako např. další disk?

Ne a je to nesmysl.

ja.

• 346
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. 08. 2023, 13:18:16 »

NFS je súborový systém, disk je blokové zariadenie. K blokovému zariadeniu môže pristupovať v jednom čase iba jeden systém (VM). Operačné systémy nie sú navrhnuté na to, aby počítali s tým, že im k blokovému zariadeniu pristupuje za chrbtom ešte niekto iný.

Takže keď už, tak folder (a je jedno, či pochádza z NFS, alebo je lokálny), tak ho do vm pripojiť ako virtiofs. Čo má zase iné dopady, s ktorými sa vami používaný softvér môže/nemusí vedieť vysporiadať. Môže sa stať, že NFS bude rýchlejšia a spoľahlivejšia možnosť.

Medo77

• 301
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 08. 2023, 13:27:31 »
Trochu je to tu domotane.
Pripajat do to Proxmoxu je samozrejme blbost.
Nie je dovod aby si to (share zlozku) nepripojil samotny cielovy OS, kludne ako mapovany disk.
Ci to bude alebo nebude stihat, je vecou zdrojoveho OS (NASu) (subezne connectiony).

« Odpověď #4 kdy: 14. 08. 2023, 14:59:57 »
Pochopil jsem, že tak jak jsem to napsal je to blbost. Prostě tu složku připojit přes fstab do každého vm zvlášť. díky za odpovědi.

« Odpověď #5 kdy: 17. 08. 2023, 09:52:12 »
Je to tu nějaké domotané.

Předpokládám, že ta sdílená data budou někde na serveru/NASu.
Na tom poběží služba NFS.

Pak nic nebrání tomu, abych si připojoval tohle sdílení z mnoha virtuálů.
Však tohle přesně má NFS v popisu práce, podobně jako např. sdílení přes SAMBU.
A klidně to můžou mít naspané ve fstab.

« Odpověď #6 kdy: 17. 08. 2023, 10:08:56 »
K blokovému zariadeniu môže pristupovať v jednom čase iba jeden systém (VM). Operačné systémy nie sú navrhnuté na to, aby počítali s tým, že im k blokovému zariadeniu pristupuje za chrbtom ešte niekto iný.

Offtopic, ale samozřejmě, že existují řešení, která umožňují sdílet jedno blokové zařízení mezi více systémy a není to nic mimozemského, že by to bylo jen v nějakých vědeckých paperech.

Co se týče tématu, nejspolehlivější je připojovat jednotlivé guesty rovnou na NFS server. A toho se dá dosáhnout buď editací fstabu nebo pokud tam jedou distra se systemd, tak si vytvořit a rozkopírovat .mount unity. Tohle už je po chuti každého admina.