Router s USB portem pro sdílení internetu z iPhone

Router s USB portem pro sdílení internetu z iPhone
« kdy: 05. 08. 2023, 10:36:57 »
Vážení,

prosím poraďte vyzkoušené řešení:

Občas potřebuji na stavbě, kde ještě není v provozu připojení do internetu:
(WiFi) router, do kterého přes USB kabel připojím svůj iPhone se zapnutým hotspotem přes USB a tímto zprovozním internet do LAN (WLAN) portu(ů) na tomto routeru.
Ideálně by se iPhone měl i nabíjet.
Nějaký Mikrotik? Cena není rozhodující, spíš by to nemělo být moc složité na konfiguraci a používání.

Děkuji

_Jenda

• 1 622
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Router s USB portem pro sdílení internetu z iPhone
« Odpověď #1 kdy: 05. 08. 2023, 14:20:59 »
Já bych sáhl po Mikrotiku hAP ac lite (samozřejmě s OpenWRT), i když konkrétně tuhle kombinaci (připojení iPhone k němu) vyzkoušenou nemám (jen připojení iPhone k normálnímu x86 Linuxu), ale nevidím důvod proč by to mělo nefungovat.

Pokud chceš pohodlnější řešení (standardní Linux - třeba Debian, takže se nebudeš muset učit s novou distribucí (konfigurace sítě na OpenWRT je jejich nestandardní, bohužel) a budeš tam moc do budoucna spustit i náročnější věci), i když bude dražší a větší, tak PC Engines APU2 nebo nějaký nejlevnější a nejmenší Intel NUC.

« Odpověď #2 kdy: 05. 08. 2023, 15:52:30 »
Mikrotik nepodporuje USB Tethering z IPhonu. Aspoň ne na originálnom FW. Z Androidu áno. Dôvod je, že iphone používa iný USB/Ethernet driver. Na OpenWRT odskúšané nemám.

k3dAR

• 3 184
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05. 08. 2023, 16:09:07 »
Odzklusene nemam, ale tady podpora iPhone resena je, vcetne infa kde v iPhone zrusit vypnuti usb tether po 1h:
https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wan/smartphone.usb.tethering

« Odpověď #4 kdy: 05. 08. 2023, 16:17:58 »
A je nějaký důvod, proč samotný Velký Iphone nestačí?

Napadá mě jen nedostačné pokrytí signálem hotspotu

Mikrotik n epodporuje "wan" jako "jinou wifi síť"

« Odpověď #5 kdy: 05. 08. 2023, 18:17:16 »
Napríklad preto, že sa zbytočne dlhodobo nadmerne hreje čo bude mať negatívny dopad na baterku.

Citace
To je otázka alebo oznam? Pretože podporuje!

« Odpověď #6 kdy: 05. 08. 2023, 18:59:50 »
Díky za reakce!

Rozvedu na co to potřebuji:

Občas se stane, že v průběhu stavby mám hotovou datovou síť a tu potřebuji provizorně připojit do internetu, než bude zřízeno trvalé připojení do internetu. Dosud používám starší MacBook do kterého kabelem připojím iPhone a na MacBooku nasdílím připojení do USB Ethernetové síťovky = mám konektivitu. Chtěl bych to zjednodušit a zmenšit, abych nemusel používat MacBook. Ideálně vše přes kabel, žádné bezdráty ;)

_Jenda

• 1 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 05. 08. 2023, 19:28:13 »
Protože psal že potřebuje drátový ethernet.

Bavíme se samozřejmě o Mikrotiku s OpenWRT, a tam to jde, sám to používám. Ale současně tazatel mluví o sdílení přes USB kabel (kde se iPhone tváří jako USB síťovka), takže žádná "jiná wifi síť" není ve hře.

« Odpověď #8 kdy: 05. 08. 2023, 20:26:06 »
Na to by stačilo připojit do té sítě RPi, které určitě bude umět USB tethering z iPhonu.

« Odpověď #9 kdy: 05. 08. 2023, 22:04:11 »
Napríklad preto, že sa zbytočne dlhodobo nadmerne hreje čo bude mať negatívny dopad na baterku.
No a hřeje modemová nebo Wi-Fi část? Jestli ona nehřeje především modemová část, která bude při připojený na kabel hřát stejně.

5nik

• 154
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 05. 08. 2023, 22:16:00 »
A co to vzít trochu za jiný konec - pořídit LTE router s vlastní SIM, LAN a WiFi? LAN připojíte do WANu oživované sítě, na wifi si připojíte iphone. Nemusíte řešit podporu tetheringu, pouze druhou SIM do toho LTE routeru.
Na tento scénář najdete určitě více LTE routerů, mimo jiné i zmíněný Mikrotik (nový hAP AX Lite LTE6, Chateau LTE, wAP AC LTE, záměrně píšu pouze o ARM zařízeních s lepší podporou funkcí).

_Jenda

• 1 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 05. 08. 2023, 23:58:09 »
Na to by stačilo připojit do té sítě RPi, které určitě bude umět USB tethering z iPhonu.
Pravda, to je naprosto zjevná možnost, kterou jsem úplně zanedbal. Pokud nemá tazatel pupínky z nespolehlivosti microSD karet, tak bych to udělal (nebo nějaké jiné podobné OvocePi).

« Odpověď #12 kdy: 06. 08. 2023, 05:56:07 »
No a hřeje modemová nebo Wi-Fi část? Jestli ona nehřeje především modemová část, která bude při připojený na kabel hřát stejně.

Hrejú obe časti. Vyskúšať si to môžeš aj na Androide, chová sa rovnako.

« Odpověď #13 kdy: 06. 08. 2023, 07:40:11 »
Mikrotik umí připojit USB modem přes kabel, a dnes už podporuje jak přímo modemy, tak USB router. (Některé modemy se tváří jako USB routery). Nevím, jak se tváří iPhone, s tím jsem to nezkoušel, a v rychlosti jsem našel jen, se to nejde + jedno video, jde se někdo chlubí, že se mu to podařilo.

Druhá možnost je připojit ten router přes Wi-Fi, kdysi se mi to na hAP ac³ podařilo, a nebylo to těžké. IIRC pak nešlo použít řádově stejnou frekvenci, tedy s 5GHz hotspotem fungovalo jen 2.4GHz Wi-Fi a naopak.

Malina by asi taky šla. MicroSD bych se pro toto použití nebál:

1. Asi nebude moc co zapisovat.
2. Ideálně bych koupil nějakou A1 nebo A2. Jednak kvůli rychlosti a jednak IIRC budou mít typicky pokročilejší controllery, kde lze čekat nějaký wear leveling.

« Odpověď #14 kdy: 06. 08. 2023, 10:01:32 »

Dobrej nápad! Jedno RPi4 mám teď volné. Jakou distribuci použít? Bude se iPhone nabíjet?

Díky