Pomalý upload internetu při vypnutém NAS

Pomalý upload internetu při vypnutém NAS
« kdy: 04. 08. 2023, 17:29:06 »
Ahojky.
Mám menší záhadu a nevím, co to může způsobovat. Download a Upload na netu frčí normálně, když je NAS Synology puštěný. Tak a teď ta záhada.

Když je NAS v režimu spánku, upload najednou spadne z 800Mb/s na 4Mb/s. Zkoušel jsem v Mikrotiku ax3 přehodit kabel od NASky do jiného Lan portu a pořád to vykazuje ten samý problém. Odpojím lan kabel NASky od Mikrotiku a opět to jede na 800Mb/s.

Máte někdo tušení, co to může způsobovat a kde mám hledat?   
« Poslední změna: 04. 08. 2023, 18:21:44 od Petr Krčmář »

_Jenda

• 1 615
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Pomalý upload internetu při vypnutém NAS
« Odpověď #1 kdy: 04. 08. 2023, 19:31:43 »
iperf3 na Mikrotik

iperf3 z Mikrotiku do internetu

(cílem je izolovat pomalost v LAN vs. pomalost v internetu)

tcpdump na té izolované trase a doufat že tam něco vykoukáš

možná bych taky koukal na to v jakém režimu jsou ty porty, i když je divné že by něco shazovalo všechny porty switche do 10Mb/s -- to se dělá na Mikrotiku "swconfig dev switch0 show", na běžných počítačích mii-tool eth0

(předpokládám Mikrotik s OpenWRT; u jiných OS viz jejich dokumentace…)
« Poslední změna: 04. 08. 2023, 19:33:56 od _Jenda »

« Odpověď #2 kdy: 04. 08. 2023, 22:17:50 »
jak se to chová,m když se namísto vytažení káblu z mikrotika jen zakáže daný interface v konfiguraci milkrotika?

« Odpověď #3 kdy: 04. 08. 2023, 22:22:52 »
Když ten NAS spí, v jakém režimu vidí dotyčný eth port *switch* ? Např. stovku nebo desítku ? Jaký je na tom portu traffic? Jsou tím směrem naučené nějaké MAC adresy?

Nemůže se stát, že vypnutý NAS způsobí na dotyčném eth portu pasivní smyčku (HW L1 loopback), čímž by vhodně disponovanému switchi mohl způsobit smyčku?  Takový problém jsem kdysi zažil, na jiném switchi a zcela jiném koncovém hardwaru. Pak se tím směrem může cyklit provoz, učit MAC adresy apod. Eth port na NASu nemusí být ve stavu StandBy+WoL, může být fakt natvrdo zhasnutý, bez napájení.

Problém by šel aproximovat tím, že do RJ45 nakrimpujete pár mezi 1+2 a 3+6 = smyčku na 10/100 Mbps. Pokud se to chová stejně jako spící NAS, víte v čem je problém.

« Odpověď #4 kdy: 04. 08. 2023, 22:41:43 »
To vypadá na zmatení (jakého)switche  různými stavy / přechody  neaktivity/powersavingu/greenethernet/link-speed tím NASem.
Hned mě napadlo, že NAS v spánku shodí síťovku do 10Mbps, ale switch nějakýmy brykulemi (= A)okolky, Díky tomáši sokole, aá je správně) ten switch všechny porty takhle pofluše všechny..

co vyměnit switch , jehož model by bylo zajímavé znát?

« Odpověď #5 kdy: 05. 08. 2023, 08:32:30 »
BTW proti té parazitní pasivní smyčce na 10/100 by mohlo pomoct, povolit switchi na tom portu linknout pouze gigabit, pokud to lze. (Modulo další pohádka. Switch musí mít management, na gigabitu je povinně autonegotiation, ale u některých zařízení lze alespoň omezit množinu "advertised" rychlostí apod.) Je zajímavé, že proti lokální smyčce se většina switchů odmítne linknout, ale některé ji vezmou :-)

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 05. 08. 2023, 08:49:34 »
To vypadá na zmatení (jakého)switche  různými stavy / přechody  neaktivity/powersavingu/greenethernet/link-speed tím NASem.
Hned mě napadlo, že NAS v spánku shodí síťovku do 10Mbps, ale switch nějakýmy brykulemi (= A)okolky, Díky tomáši sokole, aá je správně) ten switch všechny porty takhle pofluše všechny..

co vyměnit switch , jehož model by bylo zajímavé znát?

presne, zkusit kabel primo pichnout do kompu a zkusit rychlost bez switche, bez lanky.

« Odpověď #7 kdy: 05. 08. 2023, 14:06:38 »
Děkuji za odpovědi.
Takže moje poznatky. V Mikrotiku jsem zakázal port, kde je připojený NAS a rychlost se vrátila do normálu (rychlost netu OK). Pak jsem zkoušel připojit NAS Lan kabelem na přímo k PC a protože nemám na PC dva Lan konektory, tak jsem zkusil připojit Mikrotik s USB-Lan adapterem. Tom mi buď běžel NAS nebo jen net.
No a teď nevím, co dál. :(
Soft na Mikrotiku je tovární, což není OpenWRT, pokud se nemýlím.

RDa

• 2 896
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 05. 08. 2023, 17:03:51 »

Taky jsem musel poridit prvni MT protoze to kolega chtel kvuli VPN.. a jeho WAN port se nalinkuje na 100 Mbit, LAN na 1G. Takze nic noveho na svete, MT je levnej kram ktery chodi jak se mu zachce. Tyhle problemy jsem s nicim jinym nemel.
(jedna se o Mikrotik RB750Gr3 / hEX).

Ja jeste zkusim upgradnout fw, zda to pomuze, co vy?

jjrsk

• 695
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07. 08. 2023, 12:13:24 »
...
No a teď nevím, co dál. :(

Tvuj problem se jmenuje hloupy switch ... mikrotiky(rozhodne ty levne) nemaji switch s managementem. A na 90% se ti deje to, ze ten spici nas prepne port na 10Mbit. Coz je problem v okamziku, kdy na ty siti mas cokoli, co posila nejake broadcasty/multicasty (a to mas zcela urcite, protoze se to pouziva bezne). Ty se posilaji na vsechny aktivni porty = tvoje sit ma prave 10Mbit cela. Jednoduse proto, ze kdyz ten switch neni schopen na ten pomaly port dorucit, tak zacne pakety (vsechny) zahazovat.

Co s tim muzes delat ...

1) prinut NAS at ten port vypne (pak se ti pochopitelne neprobudi, kdyz ho budes chtit pouzivat)
2) prinut NAS, at ten port necha na 100/1000 (bude te to stat asi tak korunu za rok a elektrinu). Tech 100 by ti melo stacit, na tom uz to prevazne nepoznas.
3) nech ten NAS bezet - snizis rizikou selhani disku asi tak o 2 rady, a bude te to stat asi tak 2Kc/den.
4) porid si switch s managementem (to bude par tisicovek)

Netyce se to samozrejme jen NASu, ale obecne cehokoli co ti takhle shodi port, nebo to nativne nic jinyho neumi (spousta krabek neumi ani 100Mbit).

« Odpověď #10 kdy: 07. 08. 2023, 16:15:11 »
A na 90% se ti deje to, ze ten spici nas prepne port na 10Mbit. Coz je problem v okamziku, kdy na ty siti mas cokoli, co posila nejake broadcasty/multicasty (a to mas zcela urcite, protoze se to pouziva bezne). Ty se posilaji na vsechny aktivni porty = tvoje sit ma prave 10Mbit cela. Jednoduse proto, ze kdyz ten switch neni schopen na ten pomaly port dorucit, tak zacne pakety (vsechny) zahazovat.

Ta hypotéza není úplně pitomá, ale příliš věrohodná mi taky nepřipadá :-)

10 Mbps broadcastů nebo multicastů? To by tam musel běžet nějaký video stream, a docela tlustý. Takové to běžné tlachání windowsů a různého uPnP potřebuje úplně zanedbatelné pásmo.

Dále: problém toho typu, že když se switchi nevejdou do konkrétního portu všechny broadcasty (a multicasty) které by tam chtěl sypat, tak že se zabrzdí celej, to jsem ještě neviděl a připadá mi to magické. Čekal bych, že tohle pořeší egressová fronta per port. Co se do ní nevejde, to má smůlu jenom pro ten daný port. Nicméně je fakt, že jsem toho taky ještě dost málo zažil. Ještě mě napadá, jestli se na tom nemůže nějak podílet 802.3x flow control, ale to mi přijde spíš divné, když je koncové zařízení ve StandBy - leda jako vadná implementace ve switchi...

jjrsk

• 695
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07. 08. 2023, 19:28:02 »
Tak si to vyzkousej, to neni nutne o tom, ze toho bude 10Mbit. Na to aby veci prestaly fungovat staci o dost min, ono to uspany zarizeni typicky moc nekomunikuje. Setkal sem se s tim opakovane.

Pricemz 10 Mbit je sotva jeden videostream, napriklad. Staci jedna kamera ktera to posila jako multicast, a je vymalovano.

A neni to zadna magie, muticast se na hloupym switchi chova presne stejne jako broadcast = switch se zacne chovat jako HUB. Ostatne, stejny problem nastane, kdyz vycerpas ARP.

« Odpověď #12 kdy: 07. 08. 2023, 21:42:58 »
:-) "tak si to vyzkoušej" - v naší skromné LANce mám běžně spících kompů sáček, a nikdy jsem s nimi neměl problém. Pokud to proti nějakému vadnému modelu switche ve vzácných případech dělá problém, tak bych musel mít na stole ten konkrétní hardware. Jít hledat ztracené klíče někam, kde se dobře hledá, není úplně slibný přístup k problému :-)

Ano mně se taky věci občas se... kazej. Ale neházím je do jednoho pytle hned od pohledu. Že to vypadá prostým okem stejně, nemusí mnoho znamenat. Vysvětlení bývají roztodivná a někdy kuriózní.

"Uspané zařízení typicky moc nekomunikuje" - jako vtip beru. Věcně: no ono nekomunikuje vůbec. Pokud má linknutý Eth port, tak kvůli probouzení. Což funguje tak, že síťovka, zanechaná při usnutí v patřičné konfiguraci a krmená StandBy napájením, autonomně filtruje přišedší pakety (bez omezení průchodnosti) a čeká na "magickou sekvenci". Pokud tuto "žádost o probuzení" zaznamená, pošle budíček standardním postupem do hloubi motherboardu svému hostitelskému čipsetu (PCI signálem PME# nebo analogickým mechanismem na PCI-e).

Dovedu si představit, že jako protiargument použijete scénář, kde spící server má uvnitř bdící IPMI BMC, které na jedné ze síťovek parazituje jakýmsi bočním kanálem - a tedy "uspaný server trochu komunikuje", navíc ta postranní tkanička má omezené pásmo. Toto ale není náš případ, NAS za deset klacků nejspíš BMC obsahovat nebude.

Přijde mi nepravděpodobné, že by síťovka "uspaná do režimu Wake-on-LAN" dokázala autonomně generovat PAUSE frejmy (802.3x flow control) - ale ověřené to nemám. Netušíte někdo, jestli jsou tyhle frejmy viditelné ve wiresharku?  Myslím kdybych si to chtěl někdy odposlechnout pasivním TAPem. Když odposlechové síťovce flow control zakážu, tak jestli mi je předá nastojato...
Za druhé mi není jasné, proč by "síťovka v uspaném počítači" PAUSE frejmy posílala. Možná bugem v ovladači nebo v hardwaru - že by brala ohled na plnou frontu vůči hostiteli, kterou sladce spící hostitel samozřejmě ignoruje... ale to je jenom moje bujná fantazie.
Fakt je, že na svých switchích mám 802.3x zakázané. A jsou switche, kde to v managementu zakázat nejde.

Taky byla jeden čas populární čínská inovace "broadcast storm protection" na bázi rate-limitu. Prostě čipset v hardwaru uměl, omezit kapacitu propouštěných broadcastů a multicastů. Třeba na 1 Mbps. Viděl jsem pár modelů unmanaged switchů, které tohle měly zapnuté a nebylo jak to vypnout nebo konfigurovat. Takže když jste poslal nějaký video stream multicastem, tak umřel například ARP a DHCP :-) U některých modelů managed switchů jsem to viděl konfigurovatelné a trochu chytřejší, s vyloučením užitečných druhů provozu...

Switche integrované uvnitř WiFi APček, routerboardů apod. nebývají úplně hloupé. Už třeba proto, že umí hardwarově VLANy, včetně nastavení tagged / untagged portů. Protože procesor APčka do toho integrovaného switche kouká VLANovým trunkem (nebo i dvěma). A vedle toho trunku pro payload mívá management CPU ke switchi i nějaký boční komunikační kanál pro management (nevím zda MDIO nebo I2C apod.) Od výrobce čipsetu mají výrobci krabiček k dispozici proprietární utilitu nebo API, přes které se dají číst a konfigurovat parametry jednotlivých fyzických portů. Třeba v OpenWRT tomu bývá trochu vidět na zoubek, naopak proprietární firmwary (RouterOS) mívají tyhle věci zabalené do GUI/CLI.

"muticast se na hloupym switchi chova presne stejne jako broadcast = switch se zacne chovat jako HUB".
Chápu jak jste to myslel. Terminologicky správně to úplně není, protože switch nadále dělá store and forward, nevzniká kolizní doména.

"Ostatne, stejny problem nastane, kdyz vycerpas ARP."
Měl jste patrně na mysli: když switchi dojdou sloty ve "forwarding database" = v tabulce naučených MAC adres, která mívá v hardwaru switche pevnou maximální velikost.
ARP tabulky existují na L3 stanicích = koncových uzlech sítě. ARP mapuje adresy mezi L3 a L2.

Njn. Bez fyzického přístupu těžko zjistíme, co se tam tazateli přesně děje.

« Odpověď #13 kdy: 08. 08. 2023, 10:44:20 »
Děkuji ještě jednou za podněty, bohužel nejsem zdatný síťař, tak bych to nerad celé rozes... Vše mi nastavil kamarád. Vzpomínám si, že jsem chtěl naposledy po něm, aby mi pomohl z NAS certifikátem a zpřístupnil mi 80 port na ověření certifikátu. Chtěl jsem tu 80 port po každém obnovení certifikátu zakázat, což dělám a od té doby mi NAS dělá toto. Nevím, zda to má s tím souvislost.
Může?

info hardwaru: https://mikrotik.com/product/hap_ax3
firmware: 7.10.2
WinBox - 3.39
« Poslední změna: 08. 08. 2023, 10:49:38 od Finger28 »

jjrsk

• 695
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 08. 08. 2023, 11:17:10 »
:-) "tak si to vyzkoušej" - v naší skromné LANce mám běžně spících kompů sáček, ...
V ty svy skromny sitce zjevne nemas soho switch za par stovek, protoze se presne jak sem popsal chova kazdej. Ja taky doma takovej nemam ... pro ve skromne ucely mam 24port s managementem. Ale v supleti se mi nejaky urcite vali. Nemusi to byt spici zarizeni, staci kdyz ten port bude na 10Mbit. Coz se da nasimulovat tak, ze vemes PC a ten port na 10 shodis (na tom soho switchi to neudelas, protoze to neumi ze ...)

... Chtěl jsem tu 80 port po každém obnovení certifikátu zakázat, což dělám a od té doby mi NAS dělá toto. Nevím, zda to má s tím souvislost.

S pravdepodobosti 99,9999% ne ;D. Vsak si pricinu odhalil tim, zes ten nas odpojil a funguje to ze?

Fakt nejjednodussi reseni bude v tom, ze mu zakazes usinat.

BTW: v7 je pokud vim takovy hodne nedomrly firmware ... jestli to tvoje krabka dovoli, a jestli si na to troufas, moh bys zkusit to zhodit na v6. Ale nevidim moc nadeje, ze by se zrovna v tomhle pripade chovani zmenilo.