Přečalounění křesla DX Racer

Přečalounění křesla DX Racer
« kdy: 04. 08. 2023, 11:07:42 »
Ahoj,
koupil jsem před 5 lety synovi DXRACER OH/KS06/NR za 9kKč. Bohužel s koženkovým potahem a ten už vzal za své. To křeslo jinak vypadá v poho a mechanicky je robustní, ale potah je prostě už hnus.

Takže než se rozhodnu to neekologicky/ekologicky vyhodit...
Ptal jsem se na dx-racer.cz jestli se nedá koupit nový sedák a opěradlo, ale bohužel už tohle nedělají. Takže asi jedině improvizace.

Neřešil jste někdo něco podobného?

Díky za náměty
« Poslední změna: 04. 08. 2023, 11:54:29 od Petr Krčmář »

Re:Přečalounění křesla DX Racer
« Odpověď #1 kdy: 04. 08. 2023, 12:56:51 »
Čalouněním se zabývá obor čalouník, navrhuju se tedy obrátit na někoho podnikajícího v tomto oboru. Provozovně se běžně říká "Čalounictví".

Jinak jsou všechny podobné "gaming" židle čínský šmejd.

« Odpověď #2 kdy: 04. 08. 2023, 13:33:26 »
Čalouněním se zabývá obor čalouník, navrhuju se tedy obrátit na někoho podnikajícího v tomto oboru. Provozovně se běžně říká "Čalounictví".

Možná je dotaz dementní, ale doufal jsem, že si taková křesla pořídilo víc lidí a řešilo to...

Jinak čalounictví je obor na úbytě. Zpravidla to dělá pár lidí v důchodovém věku a tomu odpovídá čekací doba atd. Řešil jsem to, již kvůli sedací soupravě. Tam je to ale přeci jenom více standardní záležitost.

Jinak jsou všechny podobné "gaming" židle čínský šmejd.

No tenhle názor jsem už někde zachytil, že DXRACER je vlastně předražená čínská židle a snad se dá někde objednat jako neznačková za podstatně nižší cenu. Tak kdyby to bylo někde k mání za třeba pět tisíc, tak to stávající křeslo raději vyhodím...
Jdu pogooglovat...

Jinak příští volba bude látkové provedení a ne koženka.

« Odpověď #3 kdy: 04. 08. 2023, 13:50:01 »
Tak koukám, že se DXRACER dá koupit za pakatel na ALI. Netuším jestli to tam již bylo před lety, ale teď asi není o čem.
Stávající křeslo se sešrotuje. Tím je myslím možné tohle téma uzavřít. :-)

CPU

• 826
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 08. 2023, 14:34:58 »
Já na ALI to křeslo vidím za 9k.

A zkoušel jste čalounictví?

Zkusil jsem to zadat do jednoho speciálního webu a rovnou mi to ukázalo i orientační cenu:
https://www.google.com/search?q=%C4%8Dalounictv%C3%AD+cen%C3%ADk

PS: Nebo si na alíku kupte za pár korun potah.

« Odpověď #5 kdy: 04. 08. 2023, 17:15:20 »
Všelijakých gaming křesel jsem před časem zkoumal víc, a přišlo mi, že mají všechna různé vady ergonomie. Nakonec jsem pořídil IKEA Järvfjället tzn. normální kancelářskou židli, ve své kategorii kvalitně provedenou, bez gamesáckých ozdůbek. Volte variantu s područkami (prodávala se i bez). BTW zrovna vidím jednu jetou na S-Bazaru... Jinak se dají pořídit i vychytralejší kancelářské židle, ale za podstatně vychytralejší peníze.

« Odpověď #6 kdy: 04. 08. 2023, 18:14:44 »
Jsme trochu off topic, ale naprosto souhlasim s Frantiskem Rysankem. Zkousel jsem ruzne zidle a asi pred peti lety jsem skoncil u te "IKEA Järvfjället". Ted na ni sedim. Pracuju temer 100% z domova a u pocitace vysedavam i po vecerech. Ta zidle je po tech letech naprosto v poradku, s vyjimkou podrucek, kde se casem odlomily horni plastove kryty. Prilepil jsem je, ale uz to neni uplne ono. Premyslim, ze si poridim novou. Jsem rad ze se jeste prodava.

« Odpověď #7 kdy: 04. 08. 2023, 21:40:17 »
Tak mě třeba čalouněný nábytek domů nesmí, především z hygienických důvodů. Čistit se to prostě pravidelně nedá. A pařit si celý den zadek na nějakém molitanu, ideálně ještě v kožence... děkuji pěkně. Než proprděná kancelářská židle z bazaru, to bych radši seděl na pařezu.

U počítače sedím asi na 50 let staré dřevěné židli.

« Odpověď #8 kdy: 04. 08. 2023, 23:24:22 »
Já na ALI to křeslo vidím za 9k.

Vy jste snad našel přímo ten můj typ? Na ALI jsou k vidění křesla v různém cenovém rozpětí.

Zkusil jsem to zadat do jednoho speciálního webu a rovnou mi to ukázalo i orientační cenu:
https://www.google.com/search?q=%C4%8Dalounictv%C3%AD+cen%C3%ADk

PS: Nebo si na alíku kupte za pár korun potah.

BINGO. Zdá se že klíčová slova
Gaming Chair Cover
zadaná do ALI vedou na různé potahy, co by se na to mohly dát natahnout. Je to za pár korun a mohlo by to snad být i pratelné...
Klukovi zůstane oblíbené křeslo a humus se schová pod potah. Po čase se může koupit potah znovu...
Díky, to bude ta správná cesta pro mě

« Odpověď #9 kdy: 04. 08. 2023, 23:32:23 »
Všelijakých gaming křesel jsem před časem zkoumal víc, a přišlo mi, že mají všechna různé vady ergonomie. Nakonec jsem pořídil IKEA Järvfjället tzn. normální kancelářskou židli, ve své kategorii kvalitně provedenou, bez gamesáckých ozdůbek. Volte variantu s područkami (prodávala se i bez). BTW zrovna vidím jednu jetou na S-Bazaru... Jinak se dají pořídit i vychytralejší kancelářské židle, ale za podstatně vychytralejší peníze.

Díky za odkaz a inspiraci. Kluka budu asi řešit potahem, ale reference na židli se hodí. V práci mám už hodně staré křeslo, ale ve své době bylo docela slušné a zubu času odolává přes 20 let a sedí se mi na něm zatím obstojně. Ty židle co teď kupuje firma jsou pro mě nepoužitelné. Jsou to nějaké lowcostové konfekční židle, ale je pravda, že mám asi netypickou postavu.  :D

BTW: ale jinak - tedy podle obrázku na mě ta IKEA židle nepůsobí úplně bytelným dojmem...

« Odpověď #10 kdy: 04. 08. 2023, 23:35:29 »
Jsme trochu off topic, ale naprosto souhlasim s Frantiskem Rysankem. Zkousel jsem ruzne zidle a asi pred peti lety jsem skoncil u te "IKEA Järvfjället". Ted na ni sedim. Pracuju temer 100% z domova a u pocitace vysedavam i po vecerech. Ta zidle je po tech letech naprosto v poradku, s vyjimkou podrucek, kde se casem odlomily horni plastove kryty. Prilepil jsem je, ale uz to neni uplne ono. Premyslim, ze si poridim novou. Jsem rad ze se jeste prodava.

No kluk tíhne k tomu DXRACERu. Pokud jde o mě, mám skoro 100kg a podle obrázku bych se asi trochu o tu židli bál.  :)

« Odpověď #11 kdy: 04. 08. 2023, 23:40:23 »
Tak mě třeba čalouněný nábytek domů nesmí, především z hygienických důvodů. Čistit se to prostě pravidelně nedá. A pařit si celý den zadek na nějakém molitanu, ideálně ještě v kožence... děkuji pěkně. Než proprděná kancelářská židle z bazaru, to bych radši seděl na pařezu.

U počítače sedím asi na 50 let staré dřevěné židli.

Sedět na holém dřevě bych nechtěl. Nějaký polštářek je nutnost. Na tom dřevu by se nakonec ten zadek taky pařil. Asi není od věci mít podzadelník, který se může pravidelně házet do pračky. No, anebo taková ta super křesla se síťovým sedákem a opěrákem plně prodyšná. To jsou již vyšší kategorie, pokud to má něco vydržet.

« Odpověď #12 kdy: 05. 08. 2023, 08:19:40 »
Järvfjället má síťovaná záda a zapařovací sedátko. K svému překvapení jsem zrovna zjistil, že to sedátko má potah obepnutý zespoda zipem - jezdec je schovaný v hadrovém tunýlku, ale háčkem z kancelářské sponky jde snadno ven. A nakonec koukám, že i ta síťovaná záda mají naspodu zip a lze je svléct z rámu.

Konstrukci hodnotím jako ne úplně špatnou. Má to synchronní mechaniku nezamykatelnou, zřejmě bez možnosti štelovat protitlak. Kovová pětinoha, kovová páteřní trubka zad vypadá taky docela OK. "Mechanika pod sedákem" se skládá z několika výlisků z ocelového plechu tl.2-4 mm. Má to bederní opěrku. Hlavová opěrka je výškově štelovatelná spíš symbolicky, ale pár cm tam je (asi 8, jestli správně koukám). Je fakt, že je to možná koncipováno spíš pro čerstvého puberťáka, protože sedátko je štelovatelné dopředu/dozadu (přizpůsobení délce stehenní kosti).

Synek měl staršího Markuse. Tahle židle měla taky synchronní mechaniku, tuším zamykatelnou. Jenomže se na ní opičák houpal a houpal, časem i zvedal kolečka, až si dal při houpání nějak akrobaticky na držku pádem vzad a při tom se mu povedlo zlomit zámek mechaniky. Takže mechanika pak už byla bez zámku :-)

Když vybíráte židli, jděte po detailech. Třeba v práci mi koupili židli se síťovanými zády, vypadá děsně sexy, mechanika OK, ale hlavovou opěrku má pevně danou a výškově dimenzovanou na venkovského obyvatele JV Asie. Takže jako jeden projektík ve frontě "dodělej doma" mám custom úchyt pro hlavovou opěrku :-)
« Poslední změna: 05. 08. 2023, 08:23:51 od František Ryšánek »

« Odpověď #13 kdy: 05. 08. 2023, 10:24:39 »
Ta z IKEA má nosnost jen 110kg. To na mě moc dobře nepůsobí. Na druhou stranu 10 let záruka, ale víme jak to může být při reklamaci.
Ta na SBazaru má látkový potahy.
A co se urvalo na těch područkách? Ty vršky?

DXRacer si koupil kamarád kvůli nosnosti. Samozřejmě se rozbil zvedák a sedí to na minimu. A to do toho sedal opatrně.
Vzhledově už to vypadá otřesně. Chtělo by to generálku.

Vybrat dnes dobrou židlu za rozumné peníze není jednoduché. Skoro všechno je nějaké činské šméčko.

Anebo se smířit s tím, že to bude 13-20k třeba.

Známá má jakousi kancl židlu bez područek, která vypadá jako levná. Klasický typ.  A už ji má 30 let a vypadá stále stejně. I při sezení působí jako nová. Co to je se mi zjistit nepodařilo.
« Poslední změna: 05. 08. 2023, 10:27:36 od Rovano _ »

« Odpověď #14 kdy: 05. 08. 2023, 15:11:01 »
Ta z IKEA má nosnost jen 110kg. To na mě moc dobře nepůsobí. Na druhou stranu 10 let záruka, ale víme jak to může být při reklamaci.
Ta na SBazaru má látkový potahy.
A co se urvalo na těch područkách? Ty vršky?

Podrucka je kovova a nahore ma jeden plastovy dil. Myslim, ze uz na zacatku tam byly ty dily jen nacvaknute. Po par letech, jak jsem na ne tlacil pri vstavani, tak se trochu zdeformovaly a asi se vevnitr kousek obrousil nebo ulomil, tim prestaly drzet a po nasazeni zase lehce odpadavaly. Ja vazim kolem 95kg, sedel jsem na ni nekolik tisic hodin a zidle vydrzela. Neprijde mi, ze by byla nejak vyvyklana. S nastavovani pouzivam pravidelne jen zvedani sedatka. Hlavne kdyz si na ni chteji sednout deti. Sitovana zada jsou dobra v lete. Mel jsem v praci jinou sitovanou zidli a na te z Ikey se mi libi, ze ma mnohem tvrdsi/napnutejsi tu sit.

Jeste jsem se dival na soucasne oficialni Ikea video a ta zidle se lisi od te co mam prave v podruckach. Ty moje nejdou nijak nastavovat. Zbytek zidle vypada totozny.