Zdravím, mám historicky jednu (teď už) virtuálku, co byla kdysi fyzickým strojem. Byl tam datový disk, který se mi nechtělo migrovat na virtuální, protože mi to přišlo zbytečné - data zůstala na svém místě a místo fyzického stroje to je ve virtuálce.
Na fyzickém železe jede Debian (11) a v něm KVM. Na správu používám GUI - virt-manager. VirtIO disk 1 s OS je normálně qcow2 soubor, VirtIO disk 2 je směrován na ten fyzický disk, momentálně /dev/sdc. Definice v XML vypadá takto:
<disk type="block" device="disk">
<driver name="qemu" type="raw"/>
<source dev="/dev/sdc" index="1"/>
<backingStore/>
<target dev="vdb" bus="virtio"/>
<alias name="virtio-disk1"/>
<address type="pci" domain="0x0000" bus="0x05" slot="0x00" function="0x0"/>
</disk>
Ono to funguje, problém je, že někdy se ten linux na fyzickém železe zblázní a při startu není disk sdc diskem sdc, ale třeba sdd a sdd je sdc. To je pak problém, protože disk sdd je třeba součástí pole (byť linuxového řešeného přes mdadm) a když se najednou octne ve virtuálce, protože je to sdc, tak ta mu může ublížit, zatímco původní datový disk s sdc je v klidu, protože na něj nic nehrabe, zatímco ten, který se nedopatřením dostal do virtuálky, je používaný prostřednictvím UUID. A já nevím o ničem jako UUID nebo něčem, co by ho fyzicky definovalo, ať už bude mít sd(?) jakékoli, tak, abych ho mohl vždy poslat do té virtuálky a nedostal se tam nikdy jiný disk. Toto už se mi právě stalo a mám podezření, že virtuálka na ten disk hrábla a něco tam změnila, samozřejmě nemám ponětí zda a co, protože všechno se tváří, že je v pořádku.
Co s tím?