Korektní namapování fyzického disku do KVM virtuálky

Zdravím, mám historicky jednu (teď už) virtuálku, co byla kdysi fyzickým strojem. Byl tam datový disk, který se mi nechtělo migrovat na virtuální, protože mi to přišlo zbytečné - data zůstala na svém místě a místo fyzického stroje to je ve virtuálce.
Na fyzickém železe jede Debian (11) a v něm KVM. Na správu používám GUI - virt-manager. VirtIO disk 1 s OS je normálně qcow2 soubor, VirtIO disk 2 je směrován na ten fyzický disk, momentálně /dev/sdc. Definice v XML vypadá takto:
<disk type="block" device="disk">
  <driver name="qemu" type="raw"/>
  <source dev="/dev/sdc" index="1"/>
  <backingStore/>
  <target dev="vdb" bus="virtio"/>
  <alias name="virtio-disk1"/>
  <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x05" slot="0x00" function="0x0"/>
</disk>

Ono to funguje, problém je, že někdy se ten linux na fyzickém železe zblázní a při startu není disk sdc diskem sdc, ale třeba sdd a sdd je sdc. To je pak problém, protože disk sdd je třeba součástí pole (byť linuxového řešeného přes mdadm) a když se najednou octne ve virtuálce, protože je to sdc, tak ta mu může ublížit, zatímco původní datový disk s sdc je v klidu, protože na něj nic nehrabe, zatímco ten, který se nedopatřením dostal do virtuálky, je používaný prostřednictvím UUID. A já nevím o ničem jako UUID nebo něčem, co by ho fyzicky definovalo, ať už bude mít sd(?) jakékoli, tak, abych ho mohl vždy poslat do té virtuálky a nedostal se tam nikdy jiný disk. Toto už se mi právě stalo a mám podezření, že virtuálka na ten disk hrábla a něco tam změnila, samozřejmě nemám ponětí zda a co, protože všechno se tváří, že je v pořádku.

Co s tím?

RDa

• 3 038
    • Zobrazit profil
Re:Korektní namapování fyzického disku do KVM virtuálky
« Odpověď #1 kdy: 25. 07. 2023, 00:11:25 »
Asi zkus:
Kód: [Vybrat]
ls -al /dev/disk/by-id/
Mel by tam byt symlink dle modelu a serioveho cisla

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 07. 2023, 00:12:57 »
zkus misto /dev/sdc vybrat odpovidajici dle model-serial v /dev/disk/by-id/*

« Odpověď #3 kdy: 25. 07. 2023, 09:18:29 »
Díky, takováhle jednoduchá věc mi unikala. Dal jsem to tam podle /dev/disk/by-id/wwn…. To se snad měnit nebude :). Virtuálka s tím chodí a počítám, že když se změní /dev/sd…, tak to wwn bude pořád pasovat, jak má (aspoň si myslím, že od toho to je wwn ;)).