Doporučte hobby mikropáječku

Doporučte hobby mikropáječku
« kdy: 24. 07. 2023, 20:27:34 »
V elektro komunitě se nepohybuji, ale tady je to samej brouk pytlík, tak zkusím zde.

Jakou používáte páječku? Já začínal na klasické s trafem a teď už používám ty hrotové. Ale stejně mi to přijde celkem kopyto. A nechápu, jak s tím lidi můžou pájet na hustých tištěných spojích. Kolikrát i někdo na videu připájí kablík na nožičku mikroprocesoru.

Obecně mám problém se 3 věcmi.
1) tlustý hrot
2) teplota, chci řešit pájecí stanicí s nastavitelnou teplotou
3) povlak na hrotu, který zamezuje ideálnímu převodu tepla. To nevím jestli vzniká s vysokou teplotou, nebo jsem levej.

Máte nějaké doporučení v hobby cenově relaci?

Edit: Celkem koukám i na ta tenká pájecí pera, třeba i aku. Nemá s tím někdo zkušenost? Měděné okapy s tím pájet nebudu.
« Poslední změna: 24. 07. 2023, 20:30:56 od Tomáš Procházka »

alex6bbc

• 1 751
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte hobby mikropáječku
« Odpověď #1 kdy: 24. 07. 2023, 20:53:02 »
taky jsem si trochu zapajel s hrotem, velke soucastky odpory, kondiky jsem pajel v poho, chipy atmega jsem radsi nepajel, napajel jsem patici a chipy jen daval do patic.

« Odpověď #2 kdy: 24. 07. 2023, 20:55:48 »
Mám výborné zkušenosti s čínskými páječkami na klony hrotů Hakko T12, např. https://www.aliexpress.com/item/32837320948.html. Doporučuji ručku jen s nasouváním, bez utahovací objímky (zrovna ta modrá v odkazu) - je tenčí a hlavně lze snadno vyměnit ještě horký hrot jen kleštěmi, bez nutnosti povolovat horkou objímku nebo čekat, až to vychladne. Výměnných hrotů je mraky typů všech možných velikostí a tvarů, od tlusté sekyry po tenoučké špičky, za pár korun. Pro SMD nožičky jsou docela dobré hroty s malou ploškou s výdutí, do které se chytí trochu cínu a tažením po nohách IC se cín z výdutě uvolňuje.

Hroty přímo obsahují topné těleso a termistor, tudíž je výborná kontrola teploty, nahřáto za několik málo sekund.

Mám dvě stejné, nahradí tak i pájecí pinzetu (dva hroty proti sobě).

V jedné mi odešla řídící deska, normálně jsem koupil náhradní na ALI a snadno vyměnil.

ALE - některé  s integrovaným síťovým zdrojem nemají úplně hezky udělanou izolaci od primáru - mrkni na youtube, najdeš to. U jedné jsem si to upravoval, druhá (jiný výrobce) byla OK. Pokud máš vhodný zdroj 24V, může být výhodnější koupit jen verzi mini (tj. bez síťového zdroje), např. https://www.aliexpress.com/item/4001063621549.html

« Odpověď #3 kdy: 24. 07. 2023, 21:33:52 »
(kontext: malá firma kde děláme prototyping, MVP a další maloobjemovou práci... takovej inkubátor na hardware)

Měli jsme všehochuť od Hakko. Dobrá kvalita, veselý barvy, vysoká cena, otřesně neergonomický ovládání (FX-888D, fuj). Ze zvědavosti jsem koupil Miniware TS80, na vyzkoušení, a třeba jako přenosnou páječku pro polní kufřík. Po prvních minutách už bylo jasný, že to u toho neskončí, protože ta drobotina dokázala přesně a rychle pájet i výkonový tranzistory, s řádově lepší ergonomií. Dneska máme všichni místo stolních páječek jen USB zdroje a TS80P ve stojáncích. Skvělá ergonomie, nezabírá to místo, a pracuje to rychleji než 70W Hakko. I šéf už sbalil svýho Wellera a má TS80 :-)

« Odpověď #4 kdy: 24. 07. 2023, 22:12:09 »
Mám výborné zkušenosti s čínskými páječkami na klony hrotů Hakko T12, např. https://www.aliexpress.com/item/32837320948.html. Doporučuji ručku jen s nasouváním, bez utahovací objímky (zrovna ta modrá v odkazu) - je tenčí a hlavně lze snadno vyměnit ještě horký hrot jen kleštěmi, bez nutnosti povolovat horkou objímku nebo čekat, až to vychladne. Výměnných hrotů je mraky typů všech možných velikostí a tvarů, od tlusté sekyry po tenoučké špičky, za pár korun. Pro SMD nožičky jsou docela dobré hroty s malou ploškou s výdutí, do které se chytí trochu cínu a tažením po nohách IC se cín z výdutě uvolňuje.

Hroty přímo obsahují topné těleso a termistor, tudíž je výborná kontrola teploty, nahřáto za několik málo sekund.

Předpokládám, že teda páječku od číňana, ale hroty pořídit origo, ne?

(kontext: malá firma kde děláme prototyping, MVP a další maloobjemovou práci... takovej inkubátor na hardware)

Měli jsme všehochuť od Hakko. Dobrá kvalita, veselý barvy, vysoká cena, otřesně neergonomický ovládání (FX-888D, fuj). Ze zvědavosti jsem koupil Miniware TS80, na vyzkoušení, a třeba jako přenosnou páječku pro polní kufřík. Po prvních minutách už bylo jasný, že to u toho neskončí, protože ta drobotina dokázala přesně a rychle pájet i výkonový tranzistory, s řádově lepší ergonomií. Dneska máme všichni místo stolních páječek jen USB zdroje a TS80P ve stojáncích. Skvělá ergonomie, nezabírá to místo, a pracuje to rychleji než 70W Hakko. I šéf už sbalil svýho Wellera a má TS80 :-)

Jo, přesně na tohle jsem koukal. Konkretně model TS100. Skoro se mi tomu až nechce věřit. Zdá se to jako pohádkový produkt od Horsta Fushse. Docela se mi i líbí idea, že bych to mohl napájet LiPol baterií od dronu. Má to nějakou slabinu?

« Odpověď #5 kdy: 24. 07. 2023, 23:01:54 »
Předpokládám, že teda páječku od číňana, ale hroty pořídit origo, ne?

Pokud se chceš hodně prohnout, pak můžeš originální hroty. Ale mně slouží čínské hroty naprosto dobře.

_Jenda

• 1 622
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #6 kdy: 24. 07. 2023, 23:34:11 »
Jednoznačně TS100, s hrotem B2 (celkem default). I to napájení z baterek se dá řešit, žere 12-24V. Používám to s tím open-source firmwarem. Bazmek se „stanicí“ už bych nikdy nechtěl.

Na drátové věci, konektory atd. používám pořád trafačku.

« Odpověď #7 kdy: 24. 07. 2023, 23:42:27 »
TS100 má slabinu v konektoru mezi hroty a PCB, po čase (cca rok) se začne zhoršovat přechoďák a s ním výkon hrotu. TS80 tam má normální 3.5mm audio jack :-)

Oproti TS80(P) má stovka vyšší papírový výkon, ale skutečný výkon je nižší (TS80 má mnohem přísnější PID smyčku a vyšší špičkový výkon; viz tuny youtube srovnání kde TS80 odlepuje jeden power FET za druhým, zatímco TS100 se snaží uvolnit první).

Nevýhoda TS80 je USB-C konektor, u některých se celkem rychle vyviklal. Páječka pak během práce ztrácí USB-PD kontrakt a spadne na 5V provoz. Dá se ale snadno udělat cable mod, konektor úplně vypustit. Tím se z toho stane nepřůstřelná mikropáječka, s dobrou powerbankou a příjemně ohebným kabelem je to perfektně mobilní... představa že bysme dělali svazky na autě se stanicí je už dneska absurdní, s tímhle si zalezem kamkoliv :)
« Poslední změna: 24. 07. 2023, 23:45:12 od Jakub Štech »

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25. 07. 2023, 00:25:05 »
nema nekdo srovnani TS80 s https://www.pine64.org/pinecil ?

« Odpověď #9 kdy: 25. 07. 2023, 01:23:31 »
TS100 má slabinu v konektoru mezi hroty a PCB, po čase (cca rok) se začne zhoršovat přechoďák a s ním výkon hrotu. TS80 tam má normální 3.5mm audio jack :-)

Oproti TS80(P) má stovka vyšší papírový výkon, ale skutečný výkon je nižší (TS80 má mnohem přísnější PID smyčku a vyšší špičkový výkon; viz tuny youtube srovnání kde TS80 odlepuje jeden power FET za druhým, zatímco TS100 se snaží uvolnit první).

Nevýhoda TS80 je USB-C konektor, u některých se celkem rychle vyviklal. Páječka pak během práce ztrácí USB-PD kontrakt a spadne na 5V provoz. Dá se ale snadno udělat cable mod, konektor úplně vypustit. Tím se z toho stane nepřůstřelná mikropáječka, s dobrou powerbankou a příjemně ohebným kabelem je to perfektně mobilní... představa že bysme dělali svazky na autě se stanicí je už dneska absurdní, s tímhle si zalezem kamkoliv :)

Nemáš tušení jak je na tom TS101? Má USB-C, což se hodí na cestách, ale i ten jack, kterej se jen tak neukroutí a dává větší výkon.
Každopádně se zdá, že teda tyhle tužtičky fungují, takže asi jdu do jedné z nich.
A s hrotem TS-I se už nebudu moci vymlouvat na "kopyto", ale pak už to je jedině rukama.

Také vypadá zajímavě. Jediný subjektivní problém je, že DC konektor je do 20V, zatímco baterie co používám mají 22V. Pera of Miniware jsou do 24V.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25. 07. 2023, 01:27:55 »
Mel jsem nekolik mikropajecek, ale skoncil jsem u nejake superlevne cinske s T12 hroty. Ted jsem koukal jaky hrot pouzivam, na 90% prace to je T12-KU (a to s tim procinovavam celkem tluste slanene vodice na jedne strane, az po pajeni ruznych IC typu LQFP48 s 0.5mm rozteci, nebo na 'opraveni' blbe zapajenych QFN).

Vyjimecne treba na ta QFNka kdyz potrebuju sahnout bez tavidla jen na konkretni pad mam hrot T12-JLO2 (a jde to i spickou -KU, jen musi byt cista).

Hrotu mam hromadu, po koupi jsem chvili zkousel k cemu je ktery dobry, nakonec pouzivam opravdu jen ty dva.

3ugeene

« Odpověď #11 kdy: 25. 07. 2023, 06:27:45 »
pouzivam ts100 s fw ralim, napajim to notebookovym adapterem a na mikroelektroniku zatim nic jinyho nechci. Je to pecka pajka, nicmene nemam srovnani s jinymi. Jinak se ale docela casto stava, ze tam odejde oled displej (hodne, hodne ztmavne a nejde dobre cist) - stalo se i mne, ceka to na vymenu, oledy uz rok objednany, jen jsem linej se do toho pustit. Oprava treba za 50,- pokud DIY

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 25. 07. 2023, 06:48:32 »
Také vypadá zajímavě. Jediný subjektivní problém je, že DC konektor je do 20V, zatímco baterie co používám mají 22V. Pera of Miniware jsou do 24V.
do 20V je pres USB-C/PD (stejne jako od Miniware), pres DC je do 21V (dle "main" page) ale spis do 24V (dle wiki [tam pisou max 5A] i dle shopu [tam pisou max 3A]) :)

edit: ta "main" page je zda se pro V1 protoze tu pisou "Maximum recommended DC barrel power is 24V-5A on V2 (21v on V1)"
« Poslední změna: 25. 07. 2023, 06:50:34 od k3dAR »

« Odpověď #13 kdy: 25. 07. 2023, 11:18:20 »
Jedna věc je mikropáječka a hrot... v práci máme wellerku, která má na pájecím peru něco přes 100W. Dají se s ní pájet některé věci, na které bych dřív bral trafopáječku kvůli výkonu.

Na jednotlivé nožičky SMD švábů je jistě parádní co nejšpičatější hrot, ale ta ostrá špička zase omezuje přenos tepla (má vyšší odpor). A třeba na odletování SMD odporů/kondíků (velikost okolo 0603), při opravách na deskách letovaných bezolovem, je lepší "ploché dláto", které vezme oba konce součástky naráz.

Na větší plochy mědi (THT kondíky v CPU VRM apod.) je třeba umět si poradit = čím to prohřát. Lokálně přiložit nějaké větší kopyto (přinejhorším trafopáječku), nebo horkovzduch... Na Alíku jsou k nalezení horkovzdušky s termostatem a malou tryskou. Na odletování nejen nohatých součástek je dobré odsávací pero s vyhřívaným dutým hrotem. A pak jsou desky a horkovzduchy s držákem pro předehřev, opravovací stanice apod. Prostě na každou práci je potřeba správné nářadí.

Trochu otrava jsou situace, kdy potřebuju sundat nějakého menšího nohatého švába, některé nohy jsou tepelně skoro ve vzduchu, ale jedna-dvě (zem a napájení) odvádí hodně tepla. Klasicky se to dělá horkovzduchem atd. Osobně se občas uchyluju k tomu, hlavně pokud toho má být víc kusů, že si z měděného plechu ohnu a přibrousím "kopýtko", které na dosedacích hranách tlustě ocínuju, posadím na součástku, ohřeju silnou páječkou a jde to celé.
Nebo sundat vadný větší SMD kondík, co nemá polepy kolem dokola. Klasicky tantal nebo polymer-tantal, nebo hliníkový elyt v kulatém kalíšku na SMD soklu. Pokud nemáte dva dostatečně štíhlé a silné hroty, dá se v nouzi vyrobit smyčka s dvěma hroty na trafopáječku... Při sundavání vadného kusu je skoro jedno, že si třeba smyčkou trafopáječky posvítíte :-)

Základ samozřejmě je, udržovat hrot smáčivý a smočený v cínu. Pájecí hroty jsou zřejmě dost věda. Fyzika a metalurgie. Měděný hrot by byl z hlediska vedení tepla optimální, ale hrozně rychle by se rozpustil v cínu. Železný hrot zase mizerně vede teplo. Takže se dělají hroty s ocelovým povrchem a měděným vnitřkem. Svého času jsem se někde dočetl/doslechl o něčím bastlu, kdy nějaký kopyto-hrot podélně provrtal cca 2mm vrtákem a jako tuhu do něj vsazoval výměnný měděný drát, přibroušený do ostré špičky. Údajně na SMDčka vynikající. Tohle dneska těžko bude někdo páchat...

Bohužel ocelový hrot je sice "věčný", ale hůř smáčivý v cínu než měď. Hroty jednotlivých značek se navzájem trochu liší, některé ocelové hroty jsou překvapivě dobře smáčivé (originál Weller, v Číně to bude sázka do loterie.) O hrot je taky potřeba se starat, umět ho čistit - ne ho zahodit ve chvíli, kdy zoxiduje.

Na čištění hrotu u nás bývala tradiční vlhká houba, ale dneska od toho mnozí autoři odrazují - že tepelné šoky vytvářejí v povrchu mikrotrhliny a hrot de facto eroduje. Momentálně pravověrci kážou kudrnatý chuchvalec bronzových špon v nějaké nádobce s relativně úzkým otvorem, aby cínové kapičky nelétaly po stole. Tahle drátěnka Vám raz dva odstraní uhelnaté škvarky (zbytky tavidla), ale moc nepomůže s oxidací.
Na zoxidované ocelové hroty osobně používám polský kyselý flux TS-81 - je původně určený na nerez, nikl a podobné obtížné oceli, a podle smradu zřejmě uvolňuje chlorovodík. Na obnovu hrotů používám odstřižek pocínovaného železného plechu, na kterém mám kapku cínu (lepší by možná bylo víčko od piva, dnem vzhůru). Ďobnu tam nepatrnou kapičku TS-81 (stačí fakt maličko) a přiložím hrot - trochu ho v roztaveném cínu poválím. Funguje to na samotný koneček špičatých hrotů, který jinak oxiduje jako první, stejně tak na duté odsávací hroty. Je mi otázkou, jestli tím hrotům zároveň neubližuju - odhadem je kyselý flux může odleptávat, nebo vymývat některou leguru z oceli... těžko říct, zatím to vypadá, že hroty fungují dál a dál. Především to na ocínování hrotu funguje, na rozdíl od přípravků k tomu určených, jako je třeba Tippy od značky Stannol.

Pájecí chemie a fluxy... za to se dá utratit spousta peněz. Na moje polohobby pájení nakonec používám levné polské kapaliny: jako základ TK-83, na fajnovější práci (jednodušší SMD snad i drag soldering) je použitelná RF800, pro vzpouzející se materiály sáhnu po zmíněné TS-81. Všechny jsou k nalezení v TME v přiměřeném malém balení. Osvědčilo se nám, vyrobit si na lahvičky těžítkový stojánek, který se na stole snadno nepřevrátí :-) Od téže značky je k mání i nějaké gelové tavidlo na SMD v malém balení (stříkačka asi 3 cm3) - mám to v šuplíku a reálně to nepoužívám. Ohledně gelových tavidel je začátečníka třeba upozornit, že klempířské pasty na bázi salmiaku, prodávané v plechovce, opravdu nejsou na elektroniku vhodné :-)

Z chemie bych zmínil ještě IsoPropylAlkohol na umytí tavidel a teplovodivých past. Znatelně lepší než denaturák. Baleno to bývá po půllitru až litru, na každodenní práci to chce menší nádobku - třeba skleněnou od přesnídávky s víčkem nebo ještě menší.
Jako nástroj na čištění nastříhané nedrolivé papírové kapesníky (hodně buničité) nebo uchošťoury, plus tvrdý zubní kartáček na mechanické očištění odolnějších škvarků, zbytkových chlupů z buničiny apod. Pokud to jde, upatlané místo namočím Isopropylem, pošmudlám buničinou v pinzetě, pak vezmu čtvereček čisté suché buničiny a usuším, na závěr nasucho okartáčuji. Kontrola pod lupou, pokud něco zbylo tak zopakovat postup.

Osobně se nepouštím do fajnovějších věcí - hlavně na hraní není čas :-) Reballing BGA, osazování SMDček a pájení celých desek horkovzduchem na kaši z tavidla a cínového prachu... občas vezmu do ruky licnu na odsátí nebo ve zvláštních případech kaptonovou pásku. Jednou jsem měnil nějaký hybridní DC/DC měnič v BGA pouzdře, současným ohřevem z obou stran, protože jinak to nešlo... taky se povedlo. Ale tohle není moje liga.
« Poslední změna: 25. 07. 2023, 11:25:42 od František Ryšánek »

luvar

• 244
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25. 07. 2023, 13:13:29 »
Osobne mám Pinecill a ako amater v spajkovani som spokojny (spajkujem ale strasne malo a naposledy som spajkoval trafospajkovackou tak 15 rokov dozadu). Mam verziu 1, kde napajaci barel zvladne 21V, ale zatial som to vzdy napajal cez usb-c. Stacila tomu myslim i 500mA nabijacka od nejakeho starsieho telefonu a ak neratam, ze pociatocne nahriatie trvalo hadam 3 minuty, tak prispajkovat header k rpi pico nebol problem. Zvacsa som to ale pouzival s normalnejsou nabijackou (2.5A@5V), alebo s usb-c adapterom pre lenovo notas (tam som si v menu pozrel, ze si nastavil tusim 19V). Pekne je, ze sa da peru nastavit, kolko watov ma najviac brat. Niektory zdroj moze vypinat kvoli ochranam a takto sa da ostat pod hranicou.

PS: A paci sa mi aj detekcia "polozenia". Ak zvoleny cas s perom nerobim, tak sa uspi. Akonahle ho chotim do ruky, zacne sa ohrievat (a nahrieva sa zo "sleep" teploty, ktora je tusim defoltne 90 stupnov).