V článku "Dovolená mimo EU: jak neprodělat na předraženém roamingu " z 3.7. (tedy novějším než hulánův článek, ale za boha mě se tam neukazuje datum vydání článku, ale ostatním prý ano, článek nemá ani HTTP hlavičku Last-Modified, ani datum v zdrojáku nevidím )jsem četl, že prý operátoři blukují zahraniční Vo-wi-fi. Jakým způsobem? Kontrolují, jestli IP, ze které se telefon přes wlan0 rozhraní snaží připojit k IMS nebo _PDG serveru ( reply epdg.epc.mnc
00x.mcc230.pub.3gppnetwork.org is 62.x.y.zz která se podle nějakého pochybného maxmind seznamu nejeví jako česká?
Pomůže se tím tunelování tohoto provozu přes tunel (případně bohatě stačí, když wifina bude mít vnější IP adresu českou a na telefonu není potřeba hnout brvou)?
Nebo nějak jinak? (to dělají a nebo jak to obejít)
Případně je to opravdu pravda? To by pak nesouhlasilo i třeba s tím odkazovaným článkem. (Nebo je něco jako selektivní blokace, že zrovna v thajsku to šlo)
VoWiFi), toho čeká nepříjemné zklamání. Čeští operátoři tuto službu v zahraničí blokují. Tedy není možné být v roamingu s aktivní českou SIM kartou a us
"Dovolená mimo EU: jak neprodělat na předraženém roamingu "
Ja myslim ze maji na vyber bud pomoci IP adresy a nebo pomoci GPS.
U meho Sammy telefonu se mne to stale pta kdyz zapnu VoWiFi:
Turn on Wi-Fi Calling?
Your location will be sent to Google and your service provider.
Check the privacy policy of Google and your service provider to see how they handle this data.
Mam VF CZ predplacenku, kterou provozuji mimo EU a myslim ze to je jediny CZ operator, ktery nabizi VoWiFi Roaming
a ktery opravdu funguje spolehlive za ceny jako v CZ

Vsichni moji zdejsi MNO plus MVNO VoWiFi Roaming nepodporuji, protoze by to tady spotrebitele nepochopili.
(Proc kdyz mam VoWIFi zapnuty v roamingu platim za hovor zdejsimu taxikari jako za mezinarodni hovor ......)
Ale treba se jednou neco zmeni, a v EU zrusi mezinarodni hovory a vse bude za cenu narodniho, je to preci jenom v EU

Ale co se mi posledne v Roamingu povedlo, je ze na jedne Roaming SIM, jsem si udelal AP,
a na druhem roaming telefonu jsem se k tomuto AP pripojil a VoWi-Fi najednou zacalo fungovat

Obe SIM jsou ze stejne zeme.
Takze predpokladam ze to bude IP adresa.
VoWiFI s VPN se mi z nejakeho duvodu nikdy nepodarilo zprovoznit, ale moc jsem se v tom nehrabal.
Pokud mate predplacenou eSIMku od Pegase a nebo Eurotelu, dejte vedet, muzu vyzkouset jestli bude VoWiFi Roaming fungovat za kanalem. (Minuly rok mi 100% Eurotel SIMka s VoWiFi Roamingem nefungovala, Paegas se z nejakeho duvodu pro mne stal nepouzitelnym, takze uz pres 2x let nevlastnim) ....