WiFi mesh v domě bez ethernetu

WiFi mesh v domě bez ethernetu
« kdy: 25. 06. 2023, 15:51:06 »
Ahoj,

přestěhovali jsme se do staršího domu s 2 patry každé cca 200m2. V domě není Ethernet a hlavně jsou tam 2 elektrické okruhy dělené vertikálně někde cca půlkou domu. Dům má železobetonový strop. Připojení mám max 20Mbs a výhledově asi optiku nedotahnou, chci něco s Wifi 6.

Zajímá me několik věci s nevím kde se dostat k odpovedim tak se ptám tady.
Ve starém bytě jsem byl spokojený s mesh Deco a rad bych u nich zustal.

1) při použití powwrline napr PA8033 je problém jít mezi okruhy? Nebo je lepší se držet v rámci jednoho okruhu?

2) jaky router / zařízení bude lepší na pokryti ideálně celého patra (kabel z antény mám cca ve středu domu)
X60 50 nebo 20? Případně jiné?

3) pokud nebude dostatečný signál v některých částech domu - nejspíše v druhem okruhu je lepší powerline Wi-Fi extender nebo další Deco?

Díky za tipy

Re:WiFi mesh v domě bez ethernetu
« Odpověď #1 kdy: 25. 06. 2023, 16:43:44 »
V domě není Ethernet a hlavně jsou tam 2 elektrické okruhy dělené vertikálně někde cca půlkou domu.
[...]
1) při použití powwrline napr PA8033 je problém jít mezi okruhy? Nebo je lepší se držet v rámci jednoho okruhu?

Co znamená "dva okruhy"? Powerline funguje jen velice omezeně mezi fázemi; v podstatě pouze na bázi přeslechů, což znamená velmi špatně. Myslíte tím dvě různé fáze? Taky záleží na kvalitě a materiálu rozvodů. Starý oxidovaný hliník není pro powerline moc cool.

3) pokud nebude dostatečný signál v některých částech domu - nejspíše v druhem okruhu je lepší powerline Wi-Fi extender nebo další Deco?

Samozřejmě, že bude lepší další Deco. Wi-fi extender je zařízení pro hodně nouzové využití. Proto tam máte tu mesh síť, abyste se mohl podobným pařešením vyhnout. Ale hlavně se nenechte uvrtat do zbytečného vrtání. Root je plný exotů, co nejsou schopni pochopit, že ne každý potřebuje gigabit i ve spíži a v šatní skříňi, co si jsou schopni z domu udělat ementál a pomluvit každého, kdo tuhle jejich úchylku nesdílí i kdyby se měli provrtávat gotickou stěnou.
« Poslední změna: 25. 06. 2023, 16:47:24 od Martin Poljak »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 06. 2023, 17:41:43 »
Hlavně se nenechat uvrtat do představy, že nějaké AP, vzájemně propojené přes WiFi, budou spolehlivě fungovat - nebudou. Všechny MESH a podobné zhovadilosti fungují tak na přímou viditelnost mezi sebou, a to ještě mizerně a spíš jako nouzovka. Skutečná jednotná WiFi se dělá stylem Ubiquiti UniFi, kde se k jednotlivým AP dotáhne ethernet a nejlépe přímo ze switche nebo routeru, tj. bez powerline. Samozřejmě občas se powerline vyhnout nelze, ale je to až krajní možnost.
Jinak to celé s UniFi není ani tak o rychlosti, jako hlavně o spolehlivosti.

« Odpověď #3 kdy: 25. 06. 2023, 18:00:23 »
Hlavně se nenechat uvrtat do představy, že nějaké AP, vzájemně propojené přes WiFi, budou spolehlivě fungovat - nebudou. Všechny MESH a podobné zhovadilosti fungují tak na přímou viditelnost mezi sebou, a to ještě mizerně a spíš jako nouzovka. Skutečná jednotná WiFi se dělá stylem Ubiquiti UniFi, kde se k jednotlivým AP dotáhne ethernet a nejlépe přímo ze switche nebo routeru, tj. bez powerline. Samozřejmě občas se powerline vyhnout nelze, ale je to až krajní možnost.
Jinak to celé s UniFi není ani tak o rychlosti, jako hlavně o spolehlivosti.

Jo, to vám podobní tvrdí s oblibou. Reálně třeba u nás Deco funguje spolehlivě a úplně v pohodě a nevím o něm. A to tu máme místy taky osmdesátky kamenné stěny. Kupodivu si s tím poradí víc než dobře (občas mě to vyloženě překvapuje). Přesně tohle jsou ty dřísty, které jsem měl taky na mysli a škoda že jsem to tam nedopsal byť jsem původně chtěl: a vynoří se i jiní exoti, co vás budou přesvědčovat, že nějakej MESH přece vůbec nefunguje a je úplně k ničemu.

To pak jen člověk kroutí hlavou.
« Poslední změna: 25. 06. 2023, 18:01:54 od Martin Poljak »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25. 06. 2023, 18:57:21 »
Zrovna DECO snad funguje podobně jako UniFi, tj. kabelem se propojí jednotlivé AP (a jedno DECO slouží jako router). Ale blábolit, jak se to má propojovat bezdrátově a jaká je to nádhera, to může akorát člověk, který to nikdy nedělal.
Co se týká MESH, tak ten mě občas také překvapí - z ničeho nic ztratí signál z routeru a je potřeba ho restartovat odpojením a znovupřipojením napájení. A to je mezi MESH a routerem (oboje TP-Link) cca 5 metrů a přímá viditelnost. Byl to holt nepovedený pokus na prodloužení WiFi, příště už takovou pitomost neudělám :P

« Odpověď #5 kdy: 25. 06. 2023, 20:10:25 »
V domě není Ethernet a hlavně jsou tam 2 elektrické okruhy dělené vertikálně někde cca půlkou domu.
[...]

Co znamená "dva okruhy"? Powerline funguje jen velice omezeně mezi fázemi; v podstatě pouze na bázi přeslechů, což znamená velmi špatně. Myslíte tím dvě různé fáze? Taky záleží na kvalitě a materiálu rozvodů. Starý oxidovaný hliník není pro powerline moc cool.

Dva okruhy myšleno dva nezávislé okruhy každý s vlastní pojistkovou skříní. Když se vyhodí celý okruh A tak B stále funguje.

Rozvody jsou měděné, a co jsem se díval na nový Tp-Link powerline tak píší že už jdou po všech 3 drátech nejen po fázi.
« Poslední změna: 25. 06. 2023, 20:46:00 od Petr Krčmář »

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 25. 06. 2023, 20:43:17 »
Powerline nejlépe chodí na jedné fázi a ideálně na jednom okruhu, tj. bez průchodu signálu přes jistič (a samozřejmě v rozvodech Cu a ne Al). V opačném případě rapidně klesá rychlost a zvyšuje se pravděpodobnost výpadků. Pokud je možnost natáhnout UTP, tak bych jednoznačně šel touto cestou a powerline nechal až jako poslední variantu.

« Odpověď #7 kdy: 25. 06. 2023, 20:56:12 »
Pokud tam máte rozvod STA (natahany televizni coaxy do mistnosti), tam muzete pouzit neco takoveho

https://shop.ethernetovercoax.tech/index.php?route=product/category&path=59_67

« Odpověď #8 kdy: 25. 06. 2023, 22:08:51 »
Takze stary dum, tzn plna cihla, silne zdi, + zelezobeton ve strope. A chcete to spojovat bezdratove. Meshe se vetsinou propojuji mezi sebou 5GHz, coz vyse uvedene se nema moc v lasce...

Udelejte jak myslite.

Nejspolehlivejsi a mozna realne i nejlevnejsi varianta je ta klasicka co delaji profici. Propojit vse kabelem a rozmistit patricny pocet AP. 

« Odpověď #9 kdy: 26. 06. 2023, 06:09:28 »
Takze stary dum, tzn plna cihla, silne zdi, + zelezobeton ve strope. A chcete to spojovat bezdratove. Meshe se vetsinou propojuji mezi sebou 5GHz, coz vyse uvedene se nema moc v lasce...

Udelejte jak myslite.

Nejspolehlivejsi a mozna realne i nejlevnejsi varianta je ta klasicka co delaji profici. Propojit vse kabelem a rozmistit patricny pocet AP.

Cihla je porotherm 36, příčky jsou 10cm.
Vrtat ani tahat kabely nechci.

Proto jsem se ptal na nějaké rady.

V předešlém doma jsem měl Deco M5 a v nejzazším místě cca 20m od routeru přes 1 jednotku jsem měl asi 30% pokles a na moje účely mi to stačilo.

« Odpověď #10 kdy: 26. 06. 2023, 09:57:26 »
Hlavně se nenechat uvrtat do představy, že nějaké AP, vzájemně propojené přes WiFi, budou spolehlivě fungovat - nebudou. Všechny MESH a podobné zhovadilosti fungují tak na přímou viditelnost mezi sebou, a to ještě mizerně a spíš jako nouzovka.

Nějaké AP spojené bezdrátově rozhodně fungovat nebudou.

Ve větším bytě (v bytovém domě v prostředí hodně zarušeném wifi) mám 2 routery ASUS AX55 spojené přes AI mesh, mezi nimi je jedna zeď, vše běhá spolehlivě, je pravda že jsem to zprovoznil teprve před půl rokem (jak jsem to nastavil, tak to funguje, od té doby o tom nevím). Vstup je Tmobile optika 250mbps.

Rodiče mají už asi třetím rokem na baráku v provozu nějaké DECO řešení, 2 válečky spojené také přes wifi. Když to za tu dobu ca 2x vypadlo, byl problém na vstupu (O2) :) Vstup je DSL ca 50mbps.

Určitě to nemůže fungovat, přestože v obou případech jde o stabilní připojení a dosahovaná rychlost odpovídá přípojce internetu. Výjimka totiž potvrzuje pravidlo ;-)

« Odpověď #11 kdy: 26. 06. 2023, 10:48:53 »
Hlavně se nenechat uvrtat do představy, že nějaké AP, vzájemně propojené přes WiFi, budou spolehlivě fungovat - nebudou.

Přesně, taky mám potřebu všem vysvětlit že to fungovat nemůže. Jen nevím, jak vysvětlit, že mi to funguje doma, protože už nejmín rok jsem líný dojít do sklepa propojit si zásuvku na patro. Unifi AP-AC LR na wireless uplinku, tahají se skrz něj terabajty - video, zvuk, zálohování stanic v horním patře...

Doba je jinde. Jasně, kabel je jistota, ale kde není...dá se.

« Odpověď #12 kdy: 26. 06. 2023, 12:49:32 »
Mně mesh taky funguje, už několik let, k plné spokojenosti. Párkrát za ty roky ztratil signál, ale restart vždy pomohl. O2 ADSL router restartuju častěji. Mně přijde, že kritici často ani nedokáží rozlišit mezi wifi extenderem a meshem.

Samozřejmě vyzkoušej, limity to má. Přinejhorším to do 14 dní vrátíš a budeš vrtat.

crown

• 393
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 26. 06. 2023, 14:08:06 »
Navic mesh systemy umoznujou propojit vzduchem nebo i pres kabel. Vyzkousej tedy klidne propojeni vzduchem a kdyby to nestacilo, tak se treba mezi patry muze prostrcit kabel.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 26. 06. 2023, 16:07:25 »
Unifi AP-AC LR na wireless uplinku, tahají se skrz něj terabajty - video, zvuk, zálohování stanic v horním patře...
UniFi ale funguje trochu jinak, než běžné MESH, protože v UniFi je záložní bezdrátová linka s extra frekvencí, která v případě nutnosti funguje jako P2P pojítko do dalšího AP a nejsou k ní připojena žádná koncová zařízení. Naopak běžný MESH využívá frekvenci společnou jak pro pojítko s routerem, tak pro připojená zařízení.