Vodafone Station - změna kanálu WiFi?

Vodafone Station - změna kanálu WiFi?
« kdy: 20. 06. 2023, 13:28:23 »
U známýho je kabelový router Vodafone Station T63442DE. Chtěl jsem mu změnit kanál pro 2,4 GHz WiFi, tak se přihlásím do rozhraní, ale tam je možné jen vypnout/zapnout WiFi, změnit heslo, změnit SSID a vypnout/zapnout Guest WiFi. Kanál jako změnit nejde? Nebo musí Vodafone něco vzdáleně nastavit, povolit?

Re:Vodafone Station - změna kanálu WiFi?
« Odpověď #1 kdy: 20. 06. 2023, 13:46:45 »
U známýho je kabelový router Vodafone Station T63442DE. Chtěl jsem mu změnit kanál pro 2,4 GHz WiFi, tak se přihlásím do rozhraní, ale tam je možné jen vypnout/zapnout WiFi, změnit heslo, změnit SSID a vypnout/zapnout Guest WiFi. Kanál jako změnit nejde? Nebo musí Vodafone něco vzdáleně nastavit, povolit?

Sice nevím, jak je to zrovna tam, ale mám nějaké meshové AP/routery od TP-LINKu a tam je to prakticky přesně totéž. Je tak klidně možné, že to dotyčné zařízení jednoduše neumožňuje a spoléhá prostě na autodetekci.

Jinak ale, co třeba:
https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/kabelovy-internet/vodafone-station-tg3442/

Nefunguje?

« Odpověď #2 kdy: 20. 06. 2023, 14:03:54 »
Autodetekce je špatná, vybere kanál 11, což má i nejbližší soused. Relativně volné kanály kolem 3-6 ignoruje. Ta autodetekce se děje jen po startu? Nebo pořád?

Na návody jsem koukal, tam není nic. Tady takhle vypadá administrativní rozhraní pro WiFi (strana 7):

https://pics.vodafone.cz/2/kabel/vodafonestation/tg3442_Manual_Vodafone_Station_3_1.pdf

« Odpověď #3 kdy: 20. 06. 2023, 14:15:13 »
Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby to tam nastavit nešlo. Takhle jsem před pár lety v kabelovém routeru od UPC marně hledal, kde se dají v DHCP serveru nastavit rezervace podle MAC. Nešlo to, tenhle model to prostě neuměl. Oficiální postup byl nastavit adresu staticky, router si to zapamatoval a po přepnutí zpět na DHCP přiděloval tuhle adresu, dokud nedošlo k restartu zařízení.

« Odpověď #4 kdy: 20. 06. 2023, 14:17:09 »
Tak na Vodafone na té stránce je sice napsané, že si to člověk může změnit sám "Jděte do menu Wi-Fi - Wi-Fi radar." To tam ale není.

Dotazem na zákaznické lince jsem se dozvěděl, že změnu kanálu WiFi dělají vzdáleně  :) Takže to dneska přes ně zkusím změnit a uvidím.

« Odpověď #5 kdy: 20. 06. 2023, 15:11:17 »
Dotazem na zákaznické lince jsem se dozvěděl, že změnu kanálu WiFi dělají vzdáleně  :) Takže to dneska přes ně zkusím změnit a uvidím.

Uh. Tak už tohle by asi pro mě byl důvod wi-fi vypnout úplně a připojit za něj nějaké normální AP. (Což chápu, že v tomhle případě není volba.)
Člověk žasne, co je všechno dnes možné.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20. 06. 2023, 16:15:41 »
VF Station je zařízení čistě pro BFU, kde se nepředpokládá, že user vůbec ví o nějakých pásmech na WiFi, natož aby cosi sám nastavoval. Navíc tedy ruční nastavení může fungovat do doby, než se to u souseda přenastaví taky a pak je člověk tam kde byl.

« Odpověď #7 kdy: 20. 06. 2023, 22:04:39 »
Tak kupodivu to nakonec jde. Podpora to umí udělat vzdáleně, ale můžete i sami, když si v administrativním rozhraní nahoře přepnete Basic na Expert. Trochu zarážející je, že když se přihlásíte z mobilního prohlížeče, tak tam to přepnutí prostě není. Ale v desktopovém prohlížeči ano. Když to jednou přepnete, tak pak jde měnit kanál i z mobilu. Je tam i ten WiFi radar, co skenuje okolní sítě.