Pomoc s výběrem WiFi zásuvky

brk

• 237
    • Zobrazit profil
Pomoc s výběrem WiFi zásuvky
« kdy: 19. 06. 2023, 07:37:11 »
Nemáte prosím někdo tip na WiFizávuku?

Chtěl bych, aby:
  • Fungovala i bez nějaké mobilní aplikace a bez cloudu. Ideálně webserver v krabičce, kde bude tlačítko ON/OFF.
  • Šlo ji oživit bez mobilní aplikace. Ideálně, když není připojená k WiFi, aby vysílala vlastní defaultní WiFi, na kterou se připojím a zase to třeba přes web nastavím.
  • Měla českou zásuvku s kolíkem a kdyby tam byla i fáze na u nás obvyklé straně, bylo by fajn, ale tady si moc velké iluze nedělám, když normu to neporušuje a mnohem vetší francouzský trh to má obráceně.
  • Kdyby byla kompaktní a neblokovala okolní zásuvky, by bylo by fajn, ale není podmínkou.
  • Nějaké ty SmartHome ekosystémy neřeším, chci to jen jako WiFi zásuvku.
  • Uměla měřit spotřebu.

V minulosti jsem si koupil nějakou v Lidlu, která je stále funkční, ale aplikace už zmizla z Google Play. Uměl jsem ji ovládat v příkazové řádce, ale bohužel jsem si nedopatřením spustil párování, čímž jsem ji odpojil od WiFi a už ji bez výchozí aplikace neumím oživit a už to nemám chuť řešit, tak hledám něco, co by do budoucna minimalizovalo podobné problémy.

Děkuji za pomoc s výběrem.
« Poslední změna: 19. 06. 2023, 07:39:17 od Tomáš G. »

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc s výběrem WiFi zásuvky
« Odpověď #1 kdy: 19. 06. 2023, 08:18:49 »
ja pouzivam cloudovou :):

jsem si rikal, ze by to byl zajimavy projekt, domaciho "cloudu" jako nahrady a odstrizeni od internetu. nejhorsi cast je sifrovana komunikace, cert vi jak to maji cinani dobre zebezpeceno.

czipis

• 255
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 06. 2023, 08:23:34 »

« Odpověď #3 kdy: 19. 06. 2023, 08:34:37 »
Rozhodne Shelly.
Bud zasuvka s merenim (shelly plug S) - https://zasuvky-pro-chytrou-domacnost.heureka.cz/shelly-plug-s-shelly-plug-s/#prehled/

Nebo se da pouzit modul do krabicky pod zasuvku (SHelly plus 1PM) - https://www.shelly.cloud/en/products/shop/shelly-plus-1-pm-2-pack/shelly-plus-1-pm

« Odpověď #4 kdy: 19. 06. 2023, 08:59:00 »
Koupil jsem tuhle
https://www.aliexpress.com/item/1005004192614430.htm
a přeflashnul firmware na OpenBK. A pak je to přesně jak píšete.
https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App

by_cx

• 296
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19. 06. 2023, 09:07:16 »
Jedině Shelly Plug S nebo Shelly Plus Plug S. Plusko je novější a založené na ESP32, bez plus používá ESP8266. Obě verze splní to co potřebuješ.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19. 06. 2023, 10:03:35 »
Athom PG01v2, nakup v CR
- krome kolikove casti 3. splnuje vse
- out-of-box predinstalovana Tasmota s stock FW (+ vlastni definici), takze funguje upstream OTA

(obecne Tasmota) muzes nastavit primarni i zalozni Wifi SSID, jak se ma chovat kdyz neviidi ani jednu (cekat, nahodit webserver)...
ma webove rozhrani, lze ovladat i pres curl (http api) nebo mqtt...

« Odpověď #7 kdy: 19. 06. 2023, 21:37:35 »
Taky mě bod 3 zarazil. Jestli si pisatel neplete odpojování pracovní nuly místo fáze. Tříkolík, co má fázi vpravo snad ani není možné homologovat...

« Odpověď #8 kdy: 20. 06. 2023, 13:12:48 »
Taky mě bod 3 zarazil. Jestli si pisatel neplete odpojování pracovní nuly místo fáze. Tříkolík, co má fázi vpravo snad ani není možné homologovat...

Tazatel to zná, naše zásuvka s kolíkem má fázi vlevo, francouzská stejná zásuvka s kolíkem má fázi vpravo. Francouzů je víc, takže velmi pravděpodobně bude zásuvka takovéhoto tvaru vypínat pravý vodič.

Německý SCHUKO bez kolíku, ale se zemnícíma páskama se dá dát tak, nebo naopak. Takže tam to není jasný, jestli se rozpojuje fáze, nebo nula.

crown

• 393
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 20. 06. 2023, 14:49:44 »
Nerozpojuje to fazi i pracovni nulu? Ochranny vodic se samozrejme rozpojit nesmi.

PS: roztrojka taky u jedne sasuvky pretaci fazi napravo

« Odpověď #10 kdy: 20. 06. 2023, 14:57:56 »
Nerozpojuje to fazi i pracovni nulu? Ochranny vodic se samozrejme rozpojit nesmi.

jako správně u SCHUKO by mělo, ale nejsem naivní, abych na ten drát sahal  ;D

můžu to doma zkusit změřit, ale pro výrobce je bohužel každý ušetřený SSR dobrý

brk

• 237
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 20. 06. 2023, 15:14:16 »
Chlapi, dík. Zkusím tedy asi nějaké to Shelly Plus. Díval jsem se na to už dřív, ale pořád jsem doufal, že je i nějaké slušné zařízení s kolíkem. Asi bohužel.  :-\

« Odpověď #12 kdy: 20. 06. 2023, 15:17:39 »
PS: roztrojka taky u jedne sasuvky pretaci fazi napravo

Myslíš toto? https://www.alza.cz/emos-rozbocovaci-zasuvka-3-kulata-cerna-d5827717.htm

Dřív to myslím fázi a nulák opravdu obracelo, ale teď dají na tom dotyčném konci kolík dolů a už se to neobrací.

« Odpověď #13 kdy: 20. 06. 2023, 15:22:27 »
Chlapi, dík. Zkusím tedy asi nějaké to Shelly Plus. Díval jsem se na to už dřív, ale pořád jsem doufal, že je i nějaké slušné zařízení s kolíkem. Asi bohužel.  :-\

IMHO ty SHUKO nevadí, pokud se do toho budou dávat vidlice, co umí zároveň kolík i plošky. Což jsou v současnosti asi všechny. Jedině pozor na nějaké retro vidlice.

« Odpověď #14 kdy: 20. 06. 2023, 22:25:05 »
Nemohl byste natočit nějaké video, jak strkáte starou retro kulatou vidlici do Shuko zásuvky s tím vybráním po stranách?
Rád se pobavím.
Já naposledy v apartmánu v Chorvatsku musel sundat ten kryt Shuko zásuvky, abych tam strčil omylem přivezenou starou prodlužovačku.
A samozřejmě konkrétní spotřebič ochranný vodič nepoužíval....