PrusaSlicer nastavení Vibration Limit

PrusaSlicer nastavení Vibration Limit
« kdy: 18. 06. 2023, 15:55:51 »
Dobrý den, zkoušel jsem Slicer od Průši, oproti Slic3eru mi tam chybí možnost nastavit v záložce Printer -> Advanced -> Vibration Limit. Nevíte někdo, jestli jsem jenom slepý, nebo to tam skutečně není? Docela tuto fičuru potřebuju, mám na to nalazené na svou tiskárnu, bez tohoto, je tisk dost nespolehlivý (posun osy Y -> přeskočení pólu na motůrku při vyšších rychlostech). Slicer od Průši je docela dobrý, ale kvůli tomuto na něj nemůžu přejít....Děkuji za případné rady i za případnou pomoc kam se obrátit jinam.....

Re:PrusaSlicer nastavení Vibration Limit
« Odpověď #1 kdy: 19. 06. 2023, 13:51:13 »
Není: https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/commit/1fb57e439ef61bf99f9f23c06bfc774935180f33

Můžeš to zkusit revertovat, vypadá to jako standalone věc, takže by to mělo být celkem jednoduché a nemuselo by to s ničím kolidovat.

« Odpověď #2 kdy: 19. 06. 2023, 18:09:20 »
Moc děkuju za radu. Pokud to dobře chápu, tak stačí stáhnout tuto verzi zdrojáku, vrátit zpět řádek o vibrations limits, a pak to zkompilovat pro sebe? Omlouvám se, že se takhle blbě ptám, ale nejsem programátor...

_Jenda

• 1 633
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #3 kdy: 19. 06. 2023, 21:56:44 »
Ne, stáhneš (resp. vycheckoutuješ -- naklonuješ si celý repozitář a pak git checkout 15d3e94a66f7be869a77171841fcfe1726f44c56) si verzi o jeden commit starší, tj. než to odstranili.

Jenže tím získáš slicer z roku 2016, což bude v současném světě možná už těžko použitelné.

Další možnost je tu změnu naportovat do novější verze - podle kontextu tam najít ty řádky co se změnily a vrátit je zpět. Problém je, že za 6.5 roku se už ten software nejspíš změnil natolik, že to nebude fungovat. Můžeš zkusit najít nějakou meziverzi, třeba z roku 2019, kde ještě bude fungovat ta funkce a současně už bude dost nová na to, abys ji mohl použít.

Já bych se ale nejdřív zaměřil na to, proč je deprecated a jestli nebyla nahrazena nějakou podobnou funkcí.

« Odpověď #4 kdy: 19. 06. 2023, 23:08:12 »
Děkuji za rady, zkusil jsem se tedy zeptat na Průšovo fóru, tak snad poradí proč to tam nemaj....jinak teda zkusím když tak hledat starou verzi Průšovo sliceru, kde tam tahle možnost ještě byla...

« Odpověď #5 kdy: 20. 06. 2023, 12:36:19 »
Podle popisu je to hodnota, kterou by mělo jít nahradit limitem rychlosti posuvu v jednotlivých osách - stačí znát přepočetní koeficient mezi frekvencí řídících impulsů a rychlostí posuvu v dané ose.

« Odpověď #6 kdy: 20. 06. 2023, 23:35:55 »
Podle popisu je to hodnota, kterou by mělo jít nahradit limitem rychlosti posuvu v jednotlivých osách - stačí znát přepočetní koeficient mezi frekvencí řídících impulsů a rychlostí posuvu v dané ose.
No nevím, podle mě to tak jednoduchý není (do kódu jsem teda nekoukal), ale elaboroval jsem tehdy snad se vším co dávalo smysl, aby mi to neodskočilo při jedné konkrétní situaci - "šrafování podpěr", kdy byla frekvence kmitů taková, že to motor neudržel a o pár zubů uskočil. Vibration limit právěže funguje skvěle, vyslicuje to tak, že většinu modelu jedu na 80+mm/s a ty drobné podpěry to zpomalí, samozřejmě, kde je třeba. takže nemám už s tím problém a hlavně nevyhazuju věci do koše a tisknu rychle...

Bugsa

• 142
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 21. 06. 2023, 06:48:03 »
Podle rychlého googlení jsem narazil na to, že i ve Slic3ru je to označené jako deprecated. Diskuze k té funkci je tady: https://github.com/slic3r/Slic3r/issues/2483

brk

• 237
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 21. 06. 2023, 07:02:54 »
Nebo můžeš zkusit Bambu Studio, které z Průša Sliceru vzešlo. Jak jsem to instaloval naposledy, tak už tam jsou i ve výchozím stavu nějaké konkurenční tiskárny.

Jak to přesně řeší, nevím, ale teď zrovna tisknu z PET-G, kde mám o proti PLA přibližně o čtvrtinu horší čas, takže pomalejší tisk, podpory to jede 250 nebo 270 mm/s, podle toho, kde jsou a nic mi nepřeskakuje.

« Odpověď #9 kdy: 21. 06. 2023, 09:04:29 »
Bugsa: dík za odkaz. Opravdu to není ani tak o rychlosti, jako spíš o rychlosti změn směru na krátkých úsecích - nejde o samotnou frekvenci řízení motorů, ale o rezonanční frekvenci konstrukce tiskárny. Když se potká s frekvencí změn směru, tak rázy při sečtení změny směru a vibrace překročí sílu motoru a motor přeskočí.
Primárně je to problém špatné konstrukce tiskárny a Vibration limit je jeho řešení bez opravy HW. Proto to taky Průša vyřadil, pro své tiskárny to nepotřebuje, ty tím netrpí (ani většina jiných). 
Já když pro svoji tiskárnu nastavím hodně ošklivé hodnoty zrychlení a jerku, tak mi tiskárna (malý Ender-2) při těchle krátkých drahách a častých změnách směru poskakuje po stole, ale žádné kroky stejně neztrácí.

« Odpověď #10 kdy: 21. 06. 2023, 10:03:05 »
Nebylo by tedy lepším řešením konstrukci tiskárny nějak dodatečně zpevnit a nemuset řešit takový workaround?

« Odpověď #11 kdy: 21. 06. 2023, 10:25:56 »
Nebo můžeš zkusit Bambu Studio, které z Průša Sliceru vzešlo. Jak jsem to instaloval naposledy, tak už tam jsou i ve výchozím stavu nějaké konkurenční tiskárny.

Jak to přesně řeší, nevím, ale teď zrovna tisknu z PET-G, kde mám o proti PLA přibližně o čtvrtinu horší čas, takže pomalejší tisk, podpory to jede 250 nebo 270 mm/s, podle toho, kde jsou a nic mi nepřeskakuje.
To bude nejspíš tím, že máte lepší tiskárnu, já tu svojí stavěl 10let zpět na koleni :-)250mm/s je pro mě naprostý scifi:-)

https://www.youtube.com/shorts/MPlIMViBn9M

Podle rychlého googlení jsem narazil na to, že i ve Slic3ru je to označené jako deprecated. Diskuze k té funkci je tady: https://github.com/slic3r/Slic3r/issues/2483
Děkuji za info, to jsem si přesně potřeboval přečíst. Co jsem tak z toho pochopil, tak ta volba zmizí z důvodu, že je to obezlička pro měně kvalitní tiskárny (u té své jsem jsem mechaniku zkontroloval, řemeny naplé tak akorát, jenom ložiska jdou trochu ztuha, protože jsem předělával hotbed a nejsou ještě úplně zajetá v nových drahách). Zkusím si ještě pohrát s Marlinem (FW mojí tiskárny) jestli tam není nějaký limit na změnu směru chodu motoru za jednotku času (právě to dělá ty vibrace). Sice se mi do toho moc nechce, protože se mi to díky tomu vibračnímu limitu podařilo naladit, že to tiskne slušně, tak abych to zase nějak nerozvrtal.
Ještě bych měl dotaz, máte někdo zkušenosti s Klipperem? Má to smysl na samodomo tiskárny?

Bugsa

• 142
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 21. 06. 2023, 10:30:31 »
V Klipperu na to máme funkci se zapojením akcelerometrů, ale ještě jsem nezkoušel. https://www.klipper3d.org/Measuring_Resonances.html

Klipper používám s Anet ET4+ a jsem s ním spokojen.

« Odpověď #13 kdy: 21. 06. 2023, 13:43:25 »
V Klipperu na to máme funkci se zapojením akcelerometrů, ale ještě jsem nezkoušel. https://www.klipper3d.org/Measuring_Resonances.html

Klipper používám s Anet ET4+ a jsem s ním spokojen.
A ještě bych měl tedy dotaz, klipper je spíš jako FW alá Marlin, nebo je to taková nadstavba jako Octoprint, kdy podle hrubého gcodu upravuje rychlosti, průtoky atd? Moc jsem to z úvodníku na stránkách nepobral...