Virtuální stroj nebo Linux na iPad A2602

Virtuální stroj nebo Linux na iPad A2602
« kdy: 18. 06. 2023, 12:30:25 »
Dobrý den, dostal jsem nevhodný dárek IPAD A2602. Aby to pro mě nebylo jen předražené prkýnko na maso, tak bych se chtěl zeptat, jestli by šlo na tom rozject něco ve virtualboxu, nebo jak na to. Případně jestli někdo má zkušenosti s rozchozením linuxu na tom.

Moc se v tom neorientuju, největší úspěch pro mě byl, když jsem si do mobilu nainstaloval Lineage OS, jinak s rootováním těchto šmatlacích zařízení nemám zkušenosti...

Děkuji za případné rady.
« Poslední změna: 18. 06. 2023, 13:30:15 od Petr Krčmář »

Re:Virtuální stroj nebo Linux na iPad A2602
« Odpověď #1 kdy: 18. 06. 2023, 18:55:18 »
https://www.linuxfordevices.com/tutorials/linux/linux-on-the-ipad
Ale nezkoušel jsem to, iPad používám jako koncové zařízení (s HW klávesnicí) k přístupu někam - openvpn, ssh, remote desktop

« Odpověď #2 kdy: 18. 06. 2023, 21:46:49 »
Děkuji za odpověď, ale spíš než o shel mi šlo o to, jak tam dostat komplet systém i s grafickým prostředím.
 Ideálně Linux s KDE.  Mě tyhle dotykové systémy alá mobil, bez lišty přijdou nepoužitelné. Taky by se mi hodilo tam rozchodit ve virtualboxu windovsy na CATIU když by to nešlo, tak nějakým způsobem FreeCAD + LibreCAD, věci na slicování k 3D tisku jsem schopný vyřešit přes Raspberry. Když jsem hledal v "Centru softwaru pro Apple" nějaké ekvivalenty, tak mě moc nenadchly.
Je pravda, že s tou dotykovou tužkou, co k tomu dodávaj něco jde dělat rychle, ale pro většinu věcí mi to přijde úplně k ničemu. Také mi chybí Libre office, potřebuju to kvůli přenositelnosti dokumentů na více zařízení.
Jde do MACa nějak jednoduše nahrát nějaký svobodný zdroj softwaru alá F-droid? Nechtěl bych na začátek nějakým neuváženým krokem udělat z toho IPADu cihlu.
 Našel jsem zmínku o https://getutm.app/, ale nevím, jestli by to bylo na můj účel použitelné (vzhledem k architektuře procesoru v IPADu).

_Jenda

• 1 633
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #3 kdy: 18. 06. 2023, 23:45:37 »
LOL tak to ani náhodou.

Můžeš zkusit jailbreak pokud to má dostatečně starý iOS a nikdo to neaktualizoval (ale ten HW vypadá dost nově, takže smůla), ale i potom s tím fakt neuděláš to co si představuješ.

Vrať to/prodej to a kup si za to nějaký normální (třeba repasovaný) notebook.

« Odpověď #4 kdy: 19. 06. 2023, 00:34:17 »
LOL tak to ani náhodou.

Můžeš zkusit jailbreak pokud to má dostatečně starý iOS a nikdo to neaktualizoval (ale ten HW vypadá dost nově, takže smůla), ale i potom s tím fakt neuděláš to co si představuješ.

:-( bohužel to je od partnerky, takže nemůžu....holt pude do šuplíku další předražená kravina.....

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19. 06. 2023, 04:32:43 »
LOL tak to ani náhodou.

:-( bohužel to je od partnerky, takže nemůžu....holt pude do šuplíku další předražená kravina.....

tak to je uplne nejlepsi reseni :-D

« Odpověď #6 kdy: 19. 06. 2023, 08:53:44 »
Do budoucna doporučuju si s partnerkou promluvit o dohodě na dárkách. My to tak se ženou praktikujeme dlouho právě proto, abychom si nedávali nesmysly.
Pokud to ale vypadá spíš na krátkodobější vztah, zabil bych dvě mouchy jednou ranou tím, že bych ho prodal.

robac

• 210
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19. 06. 2023, 12:31:46 »
Pokud to ale vypadá spíš na krátkodobější vztah, zabil bych dvě mouchy jednou ranou tím, že bych ho prodal.
  :D

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 19. 06. 2023, 12:35:35 »
  :D

+ asi milion :-D

FKoudelka

« Odpověď #9 kdy: 19. 06. 2023, 14:10:47 »
LOL tak to ani náhodou.

Dej tomu šanci , na práci to není, ale na zábavu skvělý.
fotky na dovolené okamžitě ke sdílení, videa, hudbu - paráda do křesla.
když si na něco vzpomeneš ,že potřebuješ najít na internetu, nic nestartuješ, jen ho otevřeš.
Kalendář, poznámky a na rozdíl od smartphone se mi na tom dobře píše a vidím na to.

První , který jsem dostal , jsem nerozbalený uraženě dal synkovi, za rok jsem si ho půjčil a od tý doby už mám asi třetí (dárky od manželky, ale vybírám sám).
« Poslední změna: 19. 06. 2023, 14:15:38 od FKoudelka »

« Odpověď #10 kdy: 19. 06. 2023, 14:27:14 »

Já ipad používám hlavně jako čtečku, ať už technické literatury nebo beletrie  - různé online knihovny na webu, pdf, epub. Pero je fajn doplněk pro označování textu (pro anotaci, překlad..), dělá se s tím efektivněji než při "šmatlání" prsty. Možná je to pro tenhle účel "předražené prkno" ale koupil jsem to kvůli většímu a kvalitnímu displeji (ze čtení z méně kvalitního tabletu mne po pár minutách bolí oči a musím to vzdát, mám slabší zrak, ale z tohoto můžu číst třeba hodinu, stejně jako z knížky) a  i kvůli tomu peru, ne všichni to po funkční stránce tak "plynulé" jako apple. Nedá se na tom nastavit skoro nic, je to takové moc barevné a hlavní novinka po aktualizaci systému je, že je tam 34 nových emotikonů (wow!), člověk se musí přes tohle mentálně přenést a jako univerzální čtečka to pak slouží perfektně.

« Odpověď #11 kdy: 19. 06. 2023, 15:59:47 »
Do budoucna doporučuju si s partnerkou promluvit o dohodě na dárkách. My to tak se ženou praktikujeme dlouho právě proto, abychom si nedávali nesmysly.
No nechystám se cokoliv měnit:-)
LOL tak to ani náhodou.

když si na něco vzpomeneš ,že potřebuješ najít na internetu, nic nestartuješ, jen ho otevřeš.
Kalendář, poznámky a na rozdíl od smartphone se mi na tom dobře píše a vidím na to.

První , který jsem dostal , jsem nerozbalený uraženě dal synkovi, za rok jsem si ho půjčil a od tý doby už mám asi třetí (dárky od manželky, ale vybírám sám).

Zkusím tomu dát šanci, dostal jsem to do lázní na zabíjení času mezi procedurama, nicméně v tomhle jsem dost konzerva - laptop je laptop a nechce se mi s sebou nosit víc než potřebuju....
Měl bych na Vás dotaz, lze nějak snadno spárovat kalendář z IPADu s mobilem na Lineage OS (konkrétně "Jednoduchý kalendář", šlo by to nějak třeba přes dropbox)?

FKoudelka

« Odpověď #12 kdy: 19. 06. 2023, 18:17:41 »
No nechystám se cokoliv měnit:-)
LOL tak to ani náhodou.

Zkusím tomu dát šanci, dostal jsem to do lázní na zabíjení času mezi procedurama, nicméně v tomhle jsem dost konzerva - laptop je laptop a nechce se mi s sebou nosit víc než potřebuju....
Měl bych na Vás dotaz, lze nějak snadno spárovat kalendář z IPADu s mobilem na Lineage OS (konkrétně "Jednoduchý kalendář", šlo by to nějak třeba přes dropbox)?
Super, to je přesně na to! Bez toho se lázně nedají přežít.Šikovná přitelkyně.
Šel bych na to přes třeba přes Google účet, přímo asi ne, ale nic o lineageOS nevím.
Nebo obecný formát jako caldav, nevím
Chtělo by to ale nějaký jednoduchý obal co udělá i stojánek.
« Poslední změna: 19. 06. 2023, 18:20:12 od FKoudelka »

« Odpověď #13 kdy: 20. 06. 2023, 01:03:29 »
No ještě musím koupit na to klávesnici, tak obal budu řešit s tím. Kalendář zkusím tedy spárovat přes thunderbird s mailem.

aaa158

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 20. 06. 2023, 10:07:17 »
Na Mac sa da pouzitelne instalovat Linux sw pouzitim homebrew (sam som tak LibreOffice manzelke nainstaloval a chodi v pohode) : https://brew.sh/