Nenažraný Firefox - jak zjistit, kde je ta černá díra?

Podle htop je Firefox nejnenažranější aplikací, která konzumuje běžně (byť mám třeba všechna okna minimalizovaná) přes 100% CPU. Tomuto výpisu věřím, protože koreluje s teplotou CPU případně zabitím procesu. Zkoušel jsem trik s about:performance, ale ten se tváří, že vše je cajk a žádný Tab nepřekračuje úroveň "Low". Nějaký nápad, jak viníka dopadnout?

alex6bbc

• 1 753
    • Zobrazit profil
Re:Nenažraný Firefox - jak zjistit, kde je ta černá díra?
« Odpověď #1 kdy: 17. 06. 2023, 06:17:59 »
jak se ve stejne situaci chova chrome?

nejedou tam narocne javascripty, tajna tezba?

« Odpověď #2 kdy: 17. 06. 2023, 09:32:09 »
Ono by bolo mile aj napisat kolko tabov v tom prehliadaci je otvorenych a akych (idealne konkretne webove stranky), plus nejake tie parametre o PC.

Stazovanie sa na styl, moj procesor bezi na 100percent, ked  sa potom pride na to ze je to nejake dvoj jadro z roku 2008, je hned jasne kde je problem. Pripadne to moze byt aj moderny pc s rozumne vykonnym procesorom, ale ak tam je otvorenych 100+ tabov, je to tiez take ehmmm.

BTW, minimalizovanie okna moze donutit prehliadac priradit danemu procesu nizku prioritu pripadne ho "uspat" (pozastavit jeho aktivitu, dajme tomu ho donuti netahat si novy feed a pod), ale nie je to zarucene, appka (tab) moze s kludom bezat dalej na plny vykon aj ked je minimalizovana.

ETNyx

« Odpověď #3 kdy: 17. 06. 2023, 12:11:55 »
Otevřete tab a zadejte jako adresu "about:processes", jo tak jsem si to samozřejmně nepřečetl tak nic :-.D

CPU

• 1 066
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. 06. 2023, 14:33:08 »
To je na nějakém tabletu nebo telefonu? Co je to za HW? Kolik to má RAM? Kolik jader má CPU?
Na Duronu 600 se to bude chovat podobně jako na tom ARMu. Na nějakém Ryzenu by zátěž měla být tak 2-3-4%....

« Odpověď #5 kdy: 18. 06. 2023, 22:33:44 »
Další fíčura ktará může pomoct je about:memory
1) otevřít about:memory, measure and save (a pamatovat si kam jsem to uložil)
2) nechat firefox rozežrat se
3) about:memory, load and diff
4) interpretovat výsledek

tak jsem přišel na to že konkrétně mě paměť žere tampermonkey (a spoustu paměti dostanu tak že tampermonky dočasně vypnu a v about:memory dám minimize memory usage)

« Odpověď #6 kdy: 21. 06. 2023, 10:48:43 »
Předně, díky za všechny reakce  :)
  • ano, starší stroj, více oken a hromada tabů. Nemám problém s tím, že to "něco" žere, ale se zjevným rozporem mezi about:performance hlásícím minimální zátěž a reálným vytížením CPU. Ta vysoká zátěž není vždy, proto předpokládám, že to dělá nějaký web
  • @alex6bbc: jiné prohlížeče se samozřejmě chovají jinak. Vzhledem k předchozímu, "stejnou" situaci nenavodím ani na FF. Mám tutéž zkušenost jako @kanoe22 - často pomůže minimalizace (překvapivě výrazně) nebo uspání počítače, ale někdy to žere a žere. (Všiml jsem si třeba, že Chromium je výrazně šetrnější při přehrávání videí na YT.) Těžba mě též napadla (obzvlášť když vlezu na Facebook  ;D), ale pořád stejný problém - nedokážu zjistit, který tab za to může  :(
  • @Karel Karlik: about:memory vyzkouším, jen to chvilku potrvá

« Odpověď #7 kdy: 21. 06. 2023, 12:38:43 »
Můžeš zkusit toto rozšíření, uspává neaktivní taby: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/auto-tab-discard/

« Odpověď #8 kdy: 25. 06. 2023, 15:33:32 »
@Jan Fikar: Rozšíření jsem používal a pak přestal, nebo nějak "vypadlo"  :)  Zkusím znovu i s tím slušným seznamem výjimek  ::)

(Tohle vypadá na dlouhý hon - jako u temné/skryté hmoty/energie  ;D)

« Odpověď #9 kdy: 25. 06. 2023, 18:28:29 »
Ja mam teda Windows, a mam otevreno skoro 6tis tabu. Za about:processes dik, about:performance mam pripnuto a spusti se vzdy s posledni relaci, stejne jako log ublocku. Mam teda v ublocku jeste pravidlo *$inline-script teda s vyjimkami pro accounts.google a par dalsich, jedu s tim uz asi 2roky a bez problemu, vyzaduje to teda uprvit obcas css ;)

Vyzkousej promazat kes, muzou v ni byt uz neexistujici stranky ... zpomaluje to taky.

Obcas se mi stane, ze mi s temito taby a vsim co se pak restartuje prohlizec spadne. To se da snadno opravit navratem do posledni funkcni relace, proto je dulezite blizko dulezite zmeny v prohlizeci ho restartovat aby posledni funkcni relace nebyla uz moc stara, to jen pro doplneni.

Addon k uspavani tabu (zdroj addonu nema nejaky out-to-net?)? Taby jsou uspany automaticky po kazdem restartu. To je poznat prave v about:performance

« Poslední změna: 25. 06. 2023, 18:33:42 od Venda Jetel »

« Odpověď #10 kdy: 14. 07. 2023, 10:59:20 »
Taky moc díky za toto vlákno! FF mám jen na smartphone, kde mi často padá absolutně bez nějakého předvítelného vzorce. Jindy vydrží 50 tabů 2 dny. Nezáleží na interakci nebo složitost stránky. Mírně častěji to je při psaní textu(či "vysouvání/zasouvání" OSD klávesnice)

Netušil jsem, že tyhle abouty: jd(s)ou ve firefoxu, natož v androidovém!

Wasper

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 10. 08. 2023, 16:23:53 »
Můžeš zkusit toto rozšíření, uspává neaktivní taby: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/auto-tab-discard/
Rád bych se zeptal, tohle rozšíření ten tab opravdu jen uspí (nedává mu CPU a neposílá eventy), nebo ho i nějak discardne? (tvrděj že snižuje memory footprint, což by to taky naznačovalo) Narážím na to, že bych potřeboval něco, co ten tab jen zastaví, ale např. zůstane neběžet otevřený dialog a po přepnutí zpět pokračuje vše dál. Ale když jsem se po něčem (ne)dávno scháněl, tak vše skončilo reloadem stránky, tak jsem se na to vykašlal.