Raspberry Pi nechce bootovat

faha

• *
  • 35
  • František Havel
    • Zobrazit profil
    • František Havel
Raspberry Pi nechce bootovat
« kdy: 11. 06. 2023, 19:23:40 »
Zdravim komunitu, resim drobny problem.

Raspberry Pi 3B+, Raspbian 11, SD karta 32GB.
- Udelal jsem apt update, upgrade, vse proslo, system rekl, ze chce reboot, udelal jsem reboot a uz nenajel. :-(

OK asi se neco nepovedlo, pripojil jsme HDMI reboot, ale nic se nezobrazuje, rikal si asi lehla SD karta.
Pripojil jsme ji do ctecky k Debian stanici, ale vypadalo vse OK, fat oddil OK, ext4 (/) OK, fsck OK, lze cist i zapisovat.
Udelal jsem si pres DD image, vse se precetlo.

OK, asi chcipl RPI samotne, vezmu nove(3B+), vlozim puvodni SD kartu a naprosto stejne chovani, zkousim jiny adapter USB (3A), chova se to stejne, vezmu jinou SD kartu s Retropie instalace a puvodni RPI najede na prvni dobrou.

Image z DD jsem nahral na uplne novou SD kartu, vlozim do RPI (puvodni) nic, vlozim do noveho RPI nic.
Vsiml jsem, ze LED u  power sviti ok, ale GREEN LED (activity) s puvodni SD kartou ani neblikne (stejne tak s klonem).

Netusite proc se to tak chova ?
Nemate nekdo podobnou zkusenost ?
F.

Re:Raspberry Pi nechce bootovat
« Odpověď #1 kdy: 11. 06. 2023, 20:14:01 »
Jestli na HDMI nic není, tak bych tipoval nějaký poškozený soubor na té FAT partici /boot

Všem udělat kontrolní součet a zkontrolovat s fungující, nebo s čerstvým staženým Raspberry Pi OS. Taky by to šlo soubory přepsat z fungující karty.

Jde o soubory bootcode.bin, start*.elf, fixup*.dat, kernel*.img, bcm*.dtb, initrd.img* a adresář overlays. K tomu config.txt a cmdline.txt. Ty se mohou lišit, protože v cmdline je asi UUID toho ext4 souborového systému. Ale jde to přepsat na /dev/mmcblk0p2.

Karmelos

• 1 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 06. 2023, 23:13:13 »
podle mě se ti doyebal systém na kartě. Pokud uděláš dd z doyebanýho systému, pořád to bude doyebaný. Řešení je nový systém nainstalovaný na kartu etcherem. Za 10 minut hotovo.. nebo se stim můžeš peklovat až to dáš možná dokupy přepsáním pár nadrblých souborů za několi  hodin, dní... ye to na tobye..
Gréta je nejlepší.

faha

• *
  • 35
  • František Havel
    • Zobrazit profil
    • František Havel
« Odpověď #3 kdy: 12. 06. 2023, 13:12:55 »
Mate pravdu, vyreseno.
Z original img jsem namountoval /boot, udelal diff a chybel hlavne bootcode.bin a par dalsi souboru,
takze jsem to zkopiroval a uz to frci.
Dekuji F.

===
Jestli na HDMI nic není, tak bych tipoval nějaký poškozený soubor na té FAT partici /boot

Všem udělat kontrolní součet a zkontrolovat s fungující, nebo s čerstvým staženým Raspberry Pi OS. Taky by to šlo soubory přepsat z fungující karty.

Jde o soubory bootcode.bin, start*.elf, fixup*.dat, kernel*.img, bcm*.dtb, initrd.img* a adresář overlays. K tomu config.txt a cmdline.txt. Ty se mohou lišit, protože v cmdline je asi UUID toho ext4 souborového systému. Ale jde to přepsat na /dev/mmcblk0p2.