Když to tak čtu, tak mě přijde jak kdyby si pár zdějších osazenců myslelo že jakákoli forma zabezpečení domácí sítě (zvlášť třeba VLANy, což je ta nejprimitivnější forma zabezpečení) je zcela zbytečná.
Tak si vezme co mám(e) na domácí síti:
- Různé fotografie a backupy, vč. např. různých které by se ven neměli dostat.
- Nevím jak kdo, ale já tam mám třeba doma firemní data (práce z WS na HO, firemní notebook, klíče na VPNky, SSH klíče...)
- Mobil s kontakty, facebookem, firemním kecálkem, emaily
- SmartTV
- IoT věci a ovladače (světla, větráky, žaluzky, mikrofony (google nest), pračka, někdo má např. i kotel...)
- 3D tiskárnu
- a další...
Pokud někdo hackne byť jednu IoT věc (což je dnes celkem běžné z hlediska chabého zabezpečení výrobců) tak bez další vrstvy zabezpečení to útočník může zkoušet dál a všude... a dřív nebo později někde patrně uspěje, a to vážně nechete... (únik firemních dat, instalace ransomware, pokud bude útočnik vtipálek tak třeba i 3D tiskárnou s vhodným nastavením Vám může zapálit klidně celý byt)
Za mě: do zabezpečení se má investovat vždy, a zvláště doma, kde se používají přístroje které mají mnohdy chatrné zabezpečení (ne všechno bohužel neběží na OS které si uživatel může libovolně updatovat). Natož pokud ještě do sítě ke všemu pustíte návštěvy...