Co je lepší pro prezentace? TV, nebo velký monitor?

Co je lepší pro prezentace? TV, nebo velký monitor?
« kdy: 17. 05. 2023, 00:19:31 »
Uvažujeme do firmy pořídit do kanceláří (i do zasedaček) pro prezentace a telka nějaká velká zobrazovadla (75" a 85" úhlopříčky). V tomhle se moc nevyznám, tak by mě zajímal Váš názor, jestli pořídit raději velké monitory (ty se pohybují cenově od 50k výše), nebo raději TV (v klidu do 20k). Nevím jak jsou na tom současné TV s DPI - kdysi jsem TV nouzově jako monitor používal a od cca. 1,5m to bylo dost hrozné - byly vidět body, input lag by neměl být problém (pro účely využití), tak by mne zajímalo do čeho raději jít. O Android, Wifi, nebo podobné věci asi ani nejde, spíše to bude využíváno jako sekundární monitory k notebookům. Co třeba používáte, případně měli byste nějaké tipy? Moc díky za jakékoliv info...
« Poslední změna: 17. 05. 2023, 00:40:27 od Petr Krčmář »

r223

Re:Co je lepší pro prezentace? TV, nebo velký monitor?!?
« Odpověď #1 kdy: 17. 05. 2023, 00:36:49 »
Monitor. U televize muséš řešit koncesionářeské poplatky a OSA.

Re:Co je lepší pro prezentace? TV, nebo velký monitor?
« Odpověď #2 kdy: 17. 05. 2023, 08:05:44 »
Digital signage monitory (TV).
Jsou bez TV tuneru a určené právě pro zasedací místnosti nebo 24/7/365 provoz (zobrazovani reklam atd..)

Svatopluk Vít

• *
  • 25
  • Ajťák, táta a manžel
    • Zobrazit profil
    • Různé info
« Odpověď #3 kdy: 17. 05. 2023, 08:11:13 »
Rozhodně monitor. Má oproti TV minimálně 2 výhody :
  • nemá TV tuner = osvobození od TV poplatků
  • obvykle stavěný na vyšší hodinový nájezd (třeba až 24 hodin denně, je nutné pátrat)
  • kvalitnější obraz PC než na TV

Ale za to je třeba platit, jenže po přepočtu se to vyplatí.

jjrsk

• 488
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. 05. 2023, 08:39:45 »
Proto se v zasedackach pouzivaji projektory. Daji se snadno prenest, maji potrebne konektory. TV typicky maji jen hdmi, coz je ve svete PC spis vyjimka, nb maji bud dsub nebo displayport.

« Odpověď #5 kdy: 17. 05. 2023, 09:07:41 »
Myslím že koncesionářské poplatky by případně firma utáhla - ve výsledku se jedná o max. 10 zařízení (1450,- Kč měsíčně, 17000,- Kč ročně) takže by se to i po několika letech vyplatilo - jiná věc je zase administrativa s tím spojená - tam tápu. Šlo mi spíš o to, zda jsou pro uvedené věci současné TV vůbec použitelné - hlavně co se týče třeba vzdálenosti jednotlivých bodů, jasu, odezvy atd., případně s čím máte zkušenosti - asi nám nezbude nic jiného, než s notebookem a HDMI kabelem obcházet shopy. Zatím moc díky za reakce!
« Poslední změna: 17. 05. 2023, 09:10:19 od Zaxxonid »

« Odpověď #6 kdy: 17. 05. 2023, 09:33:30 »
TV ti v žádném případě nevydrží takovou zátěž, dobu spuštění, jako specializovaný monitor.

Nicméně asi bych šel cestou ceny:
55" iiyama LH5542UHS-B3: IPS, 4K UHD, 500cd/ m2, 18/ 7, LAN, Android stojí 21 tis.
75" iiyama LH7554UHS-B1AG:IPS,4K UHD,24/7,Android stojí asi 41tis. bez daně
86" iiyama LH8642UHS-B3: IPS, 4K UHD, 500cd/m2, 18/7, LAN, Android tento 56 tis. bez daně
Samozřejmě jsou různé varianty a typy, a značky, já používám Philips, ale "malé" asi 43" !?

Do projektoru už bych nešel, ale zvaž jestli není lepší mít dvě samostatné, sice menší, obrazovky 55" místo jedné velké, ona totiž zase tak moc větší v reálu není.

« Odpověď #7 kdy: 17. 05. 2023, 09:54:45 »
TV ti v žádném případě nevydrží takovou zátěž, dobu spuštění, jako specializovaný monitor.

Nicméně asi bych šel cestou ceny:
55" iiyama LH5542UHS-B3: IPS, 4K UHD, 500cd/ m2, 18/ 7, LAN, Android stojí 21 tis.
75" iiyama LH7554UHS-B1AG:IPS,4K UHD,24/7,Android stojí asi 41tis. bez daně
86" iiyama LH8642UHS-B3: IPS, 4K UHD, 500cd/m2, 18/7, LAN, Android tento 56 tis. bez daně
Samozřejmě jsou různé varianty a typy, a značky, já používám Philips, ale "malé" asi 43" !?

Do projektoru už bych nešel, ale zvaž jestli není lepší mít dvě samostatné, sice menší, obrazovky 55" místo jedné velké, ona totiž zase tak moc větší v reálu není.

Vzhledem k prostorovým možnostem asi nepřicházejí dvě zobrazovadla vedle sebe v úvahu. Asi největší uvažovaný rozměr je 85" (šířka do 2m). Spíš ještě uvažuju, jestli to budem flákat na zeď, nebo dávat na nějaký stojan - asi podle situace.

« Odpověď #8 kdy: 17. 05. 2023, 13:33:38 »

Kolik hodin denně ta TV bude zobrazovat? Dvě, tři? To toho doma natočí víc. A vydrží ten monitor třikrát víc, když bude třikrát dražší?

« Odpověď #9 kdy: 17. 05. 2023, 15:07:03 »

Kolik hodin denně ta TV bude zobrazovat? Dvě, tři? To toho doma natočí víc. A vydrží ten monitor třikrát víc, když bude třikrát dražší?

Maximálně bude v provozu nějakých 8 hodin. Také si myslím, že TV v běžné domácnosti "naběhá" mnohem víc. Třeba u nás běží TV jako pozadí klidně i 16 hodin denně.

« Odpověď #10 kdy: 17. 05. 2023, 18:55:49 »
Tady jde o záruku hlavně na panel.
Já ty monitory používal jako reklamní banner.
Běželi od 5:00-21:00 každý den v automatu, je tam vnitřní systém který zajišťuje zobrazení (obrázky, video, html5), má to síťovou kartu atd. Můžu tam posílat video z USB, ze video serveru i hromadně na všechny atd. Je tam možnost skládat obraz z více zdrojů pomocí html5, tzn. např. to co vídáte v nemocnicích 4/5 obrazu video, 1/5 obrazu čas, počasí apod.
Firma to samozřejmě v zasedačce může využívat jako marketingový nástroj, video smyčka která decentně prezentuje výrobky apod. To že to zobrazí prezentaci z notebooku je pouze jeden ze způsobu využití. Plno video portů, i průchozích, ale já používal bezdrátový připojení (Windows 10 - Sdílet obrazovku)

Jinak ty obrazovky jsou určeny právě na toto. Vcelku je mi jedno jak a nebo kdo ty panely vyrobil, ale vím že když "odešlo" podsvícení panelu tak bez jakýchkoliv problémů vyměnili panel a bylo to rychle. Asi i za to se připlácí oproti TV.

Ale klidně běž do TV, já ti říkám pouze svůj názor, ale jak to vyřešíš je spíše pouze na tobě.

Ale je plno informací na webu, benq sice neznám, ale našel jsem v rychlosti nějaké informace, a určitě má podobný i Samsung a Philips.
https://www.benq.com/en-us/business/campaign/collaboration-meeting-room-solution/scenario-exploration.html?__hstc=37921852.c593773fcad1b31aa06546b6ca3cd31e.1684342036041.1684342036041.1684342036041.1&__hssc=37921852.2.1684342036041&__hsfp=487095495
https://www.benq.eu/cs-cz/business/solution/corporate/meeting-room.html
https://www.lifesize.com/cs/blog/how-to-choose-the-right-display/

« Odpověď #11 kdy: 17. 05. 2023, 20:17:16 »
Proto se v zasedackach pouzivaji projektory. Daji se snadno prenest, maji potrebne konektory. TV typicky maji jen hdmi, coz je ve svete PC spis vyjimka, nb maji bud dsub nebo displayport.
Projektory v zasedačkách jsou obvykle přišroubované na stropě. V posledních letech se v zasedačkách objevují právě displeje, protože mají za stejnou cenu kvalitnější obraz a jsou už dost velké. Pokud si myslíte, že se dneska na noteboocích používá D-Sub, zkontrolujte si kalendář – máme rok 2023, ne 2013. Notebooky mají většinou HDMI, DisplayPort vyřeší jedna redukce.

« Odpověď #12 kdy: 17. 05. 2023, 23:37:17 »
Projektory v zasedačkách jsou obvykle přišroubované na stropě. V posledních letech se v zasedačkách objevují právě displeje, protože mají za stejnou cenu kvalitnější obraz a jsou už dost velké. Pokud si myslíte, že se dneska na noteboocích používá D-Sub, zkontrolujte si kalendář – máme rok 2023, ne 2013. Notebooky mají většinou HDMI, DisplayPort vyřeší jedna redukce.

Určitě máme v plánu používat hlavně připojení přes HDMI, D-SUB je již dnes samozřejmě retro a HDMI se dá zredukovat z čehokoliv digitálního...

« Odpověď #13 kdy: 18. 05. 2023, 07:22:52 »
Tak mne napadlo, musel bych platit poplatky, pokud bych použil starší TV s DVB-T1 tunerem?

« Odpověď #14 kdy: 18. 05. 2023, 07:49:28 »
Tak mne napadlo, musel bych platit poplatky, pokud bych použil starší TV s DVB-T1 tunerem?

Ano, toto jsem taky řešil. Bohužel poplatkům se tímto nevyhnete. Viz. třeba https://avmania.zive.cz/pozor-konec-dvb-t-neznamena-konec-koncesionarskych-poplatku-pro-ct-a-cro#part=1.

Dokonce ani to, že třeba urvete vstup pro anténu - často řešená metoda - Vás od toho (oficiálně) neosvobodí. Pokud je to zařízení URČENÉ pro příjem TV, je to prostě televize a podléhá koncesionářským poplatkům.