Kontraktor a licence na VisualStudio

Re:Kontraktor a licence na VisualStudio
« Odpověď #15 kdy: 15. 05. 2023, 17:57:08 »
Z pohledu .NET vývoje bych doporučil si koupit licenci JetBrains Rider. Cena je v celkem nízká (v prvním roce cca 4000).
Současně v některých ohledech je komfortnější než VS.
A rozhodně v něm uděláš skoro vše co ve VS. Samozřejmě VS bude mít řadu věci navíc, ale za 3 roky co používám Rider jsem je nepotřeboval.

« Odpověď #16 kdy: 15. 05. 2023, 22:18:14 »
Z pohledu .NET vývoje bych doporučil si koupit licenci JetBrains Rider. Cena je v celkem nízká (v prvním roce cca 4000).
Současně v některých ohledech je komfortnější než VS.
A rozhodně v něm uděláš skoro vše co ve VS. Samozřejmě VS bude mít řadu věci navíc, ale za 3 roky co používám Rider jsem je nepotřeboval.

Toto by moh být relativně problematický bod, pokud bude součástí týmu, kde zbytek týmu používá Visual Studio a používají v rámci projektu některé z "více" advanced featur.

Tady je zase internetovych pravniku…
Vzdyt to tam mas jasne napsany. Vis jaky je rozdil mezi vlastni placenou aplikaci a praci na cizi aplikaci? Devil is in the detail! Doporucuji stejne jako LambdaLover probrat to s pravnikem (se zkusenostma v oblasti sw prava). Community verzi licencne nemuzes pouzivat kdyz pracujes na projektu u sveho zakaznika (jeho kod).

Ano, je jich tu dost. I Vy. Aniž byste si ta licenční ujednání přečetl. Naopak, licence od Community verze je pro kontraktora jako dělaná. A použití kontraktorem není v rozporu.

To mozno platilo kedysi, no osobne som si nevsimol rozdiely medzi Comunity a Profesional pri beznom vyvoji (nejake asi su, ale nenarazil som na ne).

Z toho co jsem za nějaká ta léta s Visual Studiem zažil, tak vlastně jediné viditelné omezeni spočívala v omezení toho, které CodeLenses se zobrazí. Jinak nic, co by nějak zavazelo.

Community ed.
Licenčně můžeš dělat: opensource nebo pouze pro sebe, resp. pouze do tvého obratu 1mio USD
Nemůžeš licenčně: pakliže je obrat vyšší než 1mio USD, jakmile je to dodavatelským způsobem pro někoho

Nic takového v té licecni ke community edition není.

Díky. Toto jsem potřeboval slyšet. Nyní bych se rád zeptal - je standard, že si vývojové prostředí platí přímo vývojář?

Zažil jsem to poprvé, ale o některých firmách jsem to slyšel. Já byl jako kontraktor ve třech různých firmách, a vždy jsem měl licence i HW přímo od firmy. Shodou okolností ve všech třech společnostech i membership ve firemním MSDN subscription.

Nicméně ano, platit si vlastní licence a HW je jden ze znaků skutečného "kontraktorství". To, že máte licence od odběratele (i třeba včetně MSDN) je už jen příjemný bonus.

« Odpověď #17 kdy: 15. 05. 2023, 22:59:31 »

JetBrains Rider má perpetual fallback licenci, takže stačí zaplatit jen ten první rok. Chybí akorát nárok na upgrade ...

« Odpověď #18 kdy: 16. 05. 2023, 01:23:55 »
"To, že máte licence od odběratele (i třeba včetně MSDN) je už jen příjemný bonus."

Švarc systém jak vyšitý.
Finančák může udělat "doúčtování" 3 roky nazpět, a ČSSZ sociální za 10 let nazpět.

oss

• 244
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 16. 05. 2023, 07:16:41 »
Z toho co jsem za nějaká ta léta s Visual Studiem zažil, tak vlastně jediné viditelné omezeni spočívala v omezení toho, které CodeLenses se zobrazí. Jinak nic, co by nějak zavazelo.

CodeLens sa zobrazuje aj v Comunity edicii, viem ze este vo VS 2015/2017 to nebolo, ale v sucasnej verzii to uz urcite je.

Ono platene verzie maju naviac aj take veci ako kredit na developovanie na Azure, pristup k nejakym Azure Dev Ops veciam.

« Odpověď #20 kdy: 16. 05. 2023, 08:45:40 »
Jo, zibrazují, ale ne všechny. v community byly omezené ty “více týmove”… ale jo, pokud už jsou … :)

« Odpověď #21 kdy: 16. 05. 2023, 08:48:57 »

Švarc systém jak vyšitý.
Finančák může udělat "doúčtování" 3 roky nazpět, a ČSSZ sociální za 10 let nazpět.

Ale  houby - tohle samo o sobe znak svarc systemu neni. Jen takove vykriky…

jjrsk

• 480
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 16. 05. 2023, 09:11:23 »
Ahoj. ...

Predevsim je treba rict, ze ti nikdo nebude kontrolovat jakou a jestli vubec licenci mas. Specielne ne v pripade MS.

Takze v zavislosti na tom co budes nebo nebudes potrebovat naprosto sklidem pouzij tu free verzi visualka, pokud te nebude omezovat. Pokud si ja pamatuju, tak tam byla nejaka ta omezeni co se databazi tyce, ale to uz nemusi byt pravda.

Švarc systém jak vyšitý.
To jiste ... a proto 100% dodavatelu pouziva licence, SW i HW svych zakazniku, protoze to v 90% pripadu ani jinak udelat nelze.

Navic placas paty pres devety a meles do sebe zcela nesouvisejici. Tzv swartz je totiz popsan zakonem, a aby tak mohl byt vstah oznacen, musi splnovat vse. Patri mezi to treba vykon prace na urcenem miste, predepsana pracovni doba atd atd.

Zadny dopocet za to nehrozi, opet meles zcela mimo, v pripade prokazani muze "zamestnavatel" dostat az 10M, "zamestnanec" az 1M pokutu.

« Odpověď #23 kdy: 16. 05. 2023, 09:51:35 »
Ja som sa vzdy dohodol s firmou, ze mi vyvojove prostredie a licencie poskytli. Pretoze oni maju casto nejake svoje nastroje a sposob prace, tak aby to bolo jednotne.
Lenze to boli dost velke korporacie a vzdy to riesili tak, ze mi poskytli notebook, kde bolo vsetko potrebne - aj co sa tykalo vpn, sifrovania atd... Takze som mal pekne oddelene projekty pre nich, a na svojom notebooku som pracoval na svojich projektoch, alebo pre inych.
Samozrejme, po skonceni spoluprace som licencie vratil.
Inak bezne plati, ze ako zivnostnik si musis vsetko zaobstarat sam, ak sa samozrejme nedohodnes inak.

« Odpověď #24 kdy: 16. 05. 2023, 10:23:06 »

Predevsim je treba rict, ze ti nikdo nebude kontrolovat jakou a jestli vubec licenci mas. Specielne ne v pripade MS.

Takze v zavislosti na tom co budes nebo nebudes potrebovat naprosto sklidem pouzij tu free verzi visualka, pokud te nebude omezovat. Pokud si ja pamatuju, tak tam byla nejaka ta omezeni co se databazi tyce, ale to uz nemusi byt pravda.

Na toto jsem se chtěl taky zeptat. Jak a hlavně kdo kontroluje licence kontraktorů? Je to finančák? Nebo firma pro kterou dělám? Jak se k někomu dostane informace že používám např. free licenci? Nebo mě práskne přímo VS Studio ve zdrojácích?

« Odpověď #25 kdy: 16. 05. 2023, 10:43:15 »
Jsou v zásadě dvě instituce, které to můžou řešit

- finančák - při některé ze svých kontrol
- policie v ramci vyšetřování tč (či podezření) - pokud by tě například někdo práskl nebo tak

Teoreticky může i tvůj odběratel chtít doložit legalitu SW (nebo zakotvit požadavek na legalitu SW ve smlouvě), ale to je už pak jiná kapitola.

« Odpověď #26 kdy: 16. 05. 2023, 11:15:19 »
Osobně mám koupený Jetbrains toolbox a k tomu jsem teď koupil licenci na VS Professional 2022. VS jde teď koupit jako jednorázová platba za cca 9k což není zlé, ale obsahuje to pouze VS žádné věci z MSDN a podobné bonusy. Vs jsem koupil přes MS store, ale není to nákup vázaný na tvůj login, příjde ti pak emailem licenční klíč.

« Odpověď #27 kdy: 16. 05. 2023, 12:15:43 »
Btw. narazil jsem na stránku pojednávající o používání community verze jako OSVČ. Zdá se, že žádná omezení opravdu neexistují a je možné ho používat  :)
vit. link https://www.mspro.cz/porovnani-visual-studio-a-msdn-subscriptions/

« Odpověď #28 kdy: 16. 05. 2023, 12:34:00 »
Asi jsi se v množství různých odpovědí ztratil, ale je to právě že kontrakt pro cizího.

Obávám se, že každý asi nechápe co znamená 1mio USD = tak asi takto jinak, je to cca. 20mio CZK. Tzn. je to normální firma o deseti zaměstnancích, kteří chtějí mít normální mzdu. Ještě jinak, na okresní prodejně IT techniky ve třech zaměstnancích se udělá obrat, musí se udělat, 10mio CZK.
Pro první firmu (20mio) tedy licenci komerční potřebuješ
Pro druhou firmu (10mio) licenci nepotřebuješ, ale oni asi nebudou chtít ani tebe, protože si to finančně nebudou moci dovolit.
Vzhledem k tomu, že asi žádný programátor který si váží svého času nebude řešit 500EUR poplatek za roční nájem VS stylem teď to odinstaluji, teď to nainstaluji atd., aby vyhověl liteře licenčního ujednání, je celá tato diskuze čistě akademicky teoretická, a v podstatě i hloupá.

Polopaticky řečeno, chci-li na produktech např. Microsoftu vydělávat, tak musím dát možnost aby i Microsoft vydělal. Licence totiž není něco hmotného, s čím si mohu dělat co chci, ale právě výrobce mi říká, uděluje právo, k čemu ji mohu používat. Když bych to přehnal do extrému, pakliže by MS zakázal používat VS v Afgánistánu, či pro Afgánistán, tak to musím respektovat. Něco však např. konkrétního, kdysi jsem licenci studoval, a byla tam zmínka že se nesmí používat VS pro naprogramování jiného operačního systému, jak je to dnes netuším, ale toto tam kdysi skutečně bylo.

Ať to v tom odkazu nehledáš, tak zde:
Visual Studio Community i pro komerční projekty
Název „Community“ evokuje open source nebo neplnohodnotný produkt pro nekomerční použití. Realita je ale jiná. Technicky se jedná téměř o ekvivalent Visual Studio Professional. Omezení je čistě licenční. Ve zkratce: jako OSVČ na sebe nebo uživatel v malé firmě nejsem omezen. Chci -li pracovat pro velkou firmu (>1M$ obrat ročně nebo 250 PC včetně mateřských nebo dceřinných firem) tak smolík, viz licenční smlouva

« Odpověď #29 kdy: 16. 05. 2023, 12:52:44 »
Tu licenci nezajímá, jak velký obrat má tvůj odběratel. Ta licence řeší tvůj obrat jakožto obrat dodavatele.

Jakžoto kontraktor - OSVČ, i když buděš dělat třeba pro volkswagen, tak můžeš pracovat s Community verzí, protože sice VW má obrat v gazilionech, ale ty jako kontraktor jsi stále v řádu 1-3 milionu za rok.

Tak prosím, nemystifikuj.

něco jiného by ovšem bylo, kdyby jsi byl zaměstnanec VW. Pak by se ten limit vztahoval na VW jakožto podnik, a VW by nemohl vyvjítet na community verzí
« Poslední změna: 16. 05. 2023, 12:55:12 od Lord_Pitzbudka »