Obnova dat ze starých disků

Obnova dat ze starých disků
« kdy: 08. 05. 2023, 13:10:15 »
Zdravím,

Nemohu zacházet do úplných podrobností ale trochu objasním situaci.
Pracoval jsem a měl jsem kdysi podíl ve firmě která se v cizině zabývala vývojem her.

Po zrušení společnosti (před 20 lety) se zapomnělo na jeden menší sklad ve kterém bylo mimo jiné uloženo přes 68 disků. Disky jsou určeny ke zničení a legálně patří mě. Chtěl bych se pokusit obnovit data na všech discích.

Rozhodně ale nebudu disky posílat někam na expertízu a obnovu dat.

Zatím jsem prozkoumal dva disky na jednom byli WinXP a druhý byl prázdný (smazaný).

Proto hledám nějaký software který by dokázal (časová náročnost mi nevadí) prozkoumat disk a obnovit všechna data. Mám doma jedno RPi4, ideálně něco co bych na něm spustil.

Zatím jsem našel pouze photorec a ddrescue
https://www.gnu.org/software/ddrescue/
U kterého si nejsem jistý jestli by byl pro mě vůbec vhodný.

Mohl by mi někdo zkušenější doporučit nějakou metodu a software pro obnovu dat (software může být i placený, ale musí fungovat v režimu offline).

Děkuji.

RDa

• 2 674
    • Zobrazit profil
Re:Obnova dat ze starých disků
« Odpověď #1 kdy: 08. 05. 2023, 15:25:43 »
S rozpoctem co nema 6-7 nul, si udelejte image disku pres ono ddrescue a pak se muzete vrtat v tech obrazech uz pohodlneji.

To co hledate je mozna undelete / unformat, a vetsina placenych softu vam z takoveho disku obnovi jenom hromadu nekonzistentniho bordelu - tohle plati i na opensource nastroje jako testdisk.

Jestli chcete neco obnovit, je to na rucni praci, pripadne programovani svych nastroju - kdyz se vi co za data chcete obnovovat - tak je muzete cilene hledat a skladat jako puzzle. Na tohle hotovy soft neni.

« Odpověď #2 kdy: 08. 05. 2023, 15:39:12 »
Jak říká předřečník: udělat image celého disku a v tom se dá hrabat donekonečna. Míval jsem v tomhle před dávnými lety dobré zkušenosti s placeným GetDataBack (jak je na tom ten soft dnes, nevím, je tuším jen pro Windows), dokáže to projít úplně všechno a hledat snad dokonce i známé struktury dat a podle toho říct, co to je (dokument, obrázek…). Většinou, pokud je disk jen obyčejně smazán (format), tak se to dá vyhrabat relativně snadno, protože tabulky souborů zůstaly, zmizely jen údaje o oddílech (a i ty se možná z nějakých kopí dají dohledat).
Pokud ale někdo provedl Secure Erase (nebo to jen celé přepsal nulama či podobným balastem), tak mission impossible. Na to už jsou firmy, co to za ty mnohamístné částky analyzují na nějaké ty zbytkové záznamy na plotnách (a čert ví, jestli to není urban legend, nicméně třeba na magnetických páscích takové zbytky někdy bývají, to zažil s kazatama nebo s kotoučákem asi každý, kdo s tím dělal) a proti těm se dělá tzv. "armádní výmaz", kdy se to několikrát přepíše takovým balastem, že z toho nikdo nemá šanci dostat vůbec nic (u nás v práci je třeba při likvidaci disku (často likvidaci prodejem zaměstnancům za pakatel) tenhle armádní výmaz povinností a admini ho bohužel aplikují i na SSD, čímž jim dávají zbytečně pokouřit ;)).

alex6bbc

• 1 637
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 08. 05. 2023, 16:09:14 »
20 let stary software, a ma to cenu?

« Odpověď #4 kdy: 08. 05. 2023, 20:13:31 »
Zakladne hladanie partitions vie robit gparted. Spominany photorec je tiez dobry.

k3dAR

• 2 989
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09. 05. 2023, 01:33:32 »
[...] Spominany photorec je tiez dobry.
pro jistotu upozornim, photorec vytahuje nalezena data (neresi adresarovou strukturu ani oddily), je soucast baliku testdisk kdy primo testdisk obnovuje oddily (neresi obnovu dat, pokud obnovi oddil tak pripadna adresarova struktura je zachovana)

« Odpověď #6 kdy: 09. 05. 2023, 09:34:40 »
Nejlepší nástroj, který se mi na podobné věci osvědčil, je Active@ Partition Recovery. Tj. komerční Windows tool. Stále se vyvíjí, poslední verze z roku 2023. Je lepší, než již zde zmiňovaný GetDataBack.
testdisk / photorec je k ničemu, neumí adresářovou strukturu, názvy souborů apod.
Zdar Max

« Odpověď #7 kdy: 09. 05. 2023, 11:03:35 »
Autopsy - free - nacist image z dd

« Odpověď #8 kdy: 09. 05. 2023, 13:25:48 »

Nic ve zlém ale Autopsy využívá photorec který již zmiňuji.
Zatím mě zaujali tyto programy:
https://www.file-recovery.com/recovery.html
https://www.r-studio.com/

« Odpověď #9 kdy: 09. 05. 2023, 13:34:36 »
Jinak mě celkem zarazilo jak na GitHubu na obnovu dat nejsou vlastně absolutně žádné projekty.  :o

« Odpověď #10 kdy: 09. 05. 2023, 13:49:49 »
nic ve zlém ;D

ono dřive(T-20 let) bylo photorec pouze na záchranu obrázku to že se dali dohromady s autopsy jsem neveděl.
Ono obnova Dat je široký pojem - disk je poškozeny, data jsou smazaná ?

Kombinace DD + Autopsy umí oboje.
základ je dostat data(myslim image) z HDD, pak už si to namountujes.

Zcela upřímně znám jen pár nástrojů pod win, které umí slušně dělat obnovu ale ty stojí ranec Encase, FTK

Ad. Github

psát si vlastní apku pro recovery melo smysl na FAT16, dnes už to je OutOfRange, nehledě na to ze pod linuxem je spousta appek na vyhledávaní hlaviček souboru a pod.

Jinak přeji úspěchů

Nic ve zlém ale Autopsy využívá photorec který již zmiňuji.
Zatím mě zaujali tyto programy:
https://www.file-recovery.com/recovery.html
https://www.r-studio.com/

« Odpověď #11 kdy: 09. 05. 2023, 14:33:35 »
Jako první věc co by jsi měl mít je pořádný počítač!
A pak si koupit buď R-studio a R-drive (myslím že cca. 100 USD) a nebo něco podobného.
A pak můžeš experimentovat. Nemáš-li ani toto, a nebo do toho nechceš nic investovat, tak se na to vykašli.

Jestli je tam jiná, mechanická a nebo softwarová, vyšší závada - poškozený disk, tak bez hardwarových nástrojů v cenách od cca. 4-6tis. USD o tom ani nepřemýšlej. Samozřejmě by jsi měl mít i pak adekvátní znalosti a zkušenosti.

RDa

• 2 674
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 09. 05. 2023, 14:48:09 »
psát si vlastní apku pro recovery melo smysl na FAT16, dnes už to je OutOfRange, nehledě na to ze pod linuxem je spousta appek na vyhledávaní hlaviček souboru a pod.

Zalezi na problemu a motivaci. Psal jsem temer kompletni implementaci NTFS, abych dostal z disku data - kdyz mate na dulezitem systemovem miste vadnej sektor, tak to bezne softy nedavaj.. me se povedl chybejci obsah pak zpetne i rekonstruovat, a po zaplacnuti diry se to dalo nakonec namountovat i bezne. A dva dalsi chybejici sektory jsem dokazal pak priradit k pozicim v konkretnich souborech, takze to bylo primo jasny ze ty budou poskozeny. Jen je treba mit log z ddrescue, at pracujete i s temi daty navic, v pripade deraveho image.

A nedavno i EXFAT - nastesti tam bylo videt ze zarizeni uklada data sekvencne, takze obnova casti velkych videi byla o tom urcit spravne parametry pro DD (z image rovnou do souboru), az se doslo do oblasti kde byl prepsan adresar (asi chyba fw kamery), takze nastoupila detekce MOV souboru vcetne spravne urceni velikosti.. a zbytek jsem taky vytahnul.

Kdyz vite kde chyba je, tak ji muzete resit/obchazet primo.

Samozrejme si muzete usetrit par hodin programovani a cteni dokumentace tim ze si zaplatite firmu co to udela, nebo koupite patricny soft.. ale pokud vas to nezivi, tak to bude velice drahe a zadne knowhow neziskate.

« Odpověď #13 kdy: 14. 05. 2023, 14:43:45 »
Nechcem zakladat novu temu, ale mam podobny problem.
Mam 16 GB USB kluc a mal som tam 3 dolezite sbory (1x pdf, 1x docx a 1x jpg). Tie subory som si ulozil do PC a z USB som ich zmazal. Teraz zistujem, ze nie su ani v PC (zrejme som ich tiez omylom zmazal).
USB bolo medzi tym niekokrat formatovane (fat32) a teraz by som ich potreboval obnovit
V PC (linux mint 21) bol vyprazdneny aj kos, takze z kosa ich neviem obnovit. V PC vsak nebol formatovany SSD.
Odkial ich skor (a ci vobec) ziskam z USB, alebo z SSD ?
Je vobec nejaka moznost ?

RDa

• 2 674
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 14. 05. 2023, 19:57:38 »
Nechcem zakladat novu temu, ale mam podobny problem.
Mam 16 GB USB kluc a mal som tam 3 dolezite sbory (1x pdf, 1x docx a 1x jpg). Tie subory som si ulozil do PC a z USB som ich zmazal. Teraz zistujem, ze nie su ani v PC (zrejme som ich tiez omylom zmazal).
USB bolo medzi tym niekokrat formatovane (fat32) a teraz by som ich potreboval obnovit
V PC (linux mint 21) bol vyprazdneny aj kos, takze z kosa ich neviem obnovit. V PC vsak nebol formatovany SSD.
Odkial ich skor (a ci vobec) ziskam z USB, alebo z SSD ?
Je vobec nejaka moznost ?

Vyprazdnen kos = smazan soubor = TRIM = neobnovis nikdy.

USB flash se jevi jako zajimavejsi zdroj dat, ty soubory tam budou za podminky:
 - ze jsi delal quick format (vytvari prazdne FAT, namisto prepisovani disku nulama)
 - a ze se dane sektory neprepsali pozdejsim pouzivanim (tj. nezapsal jsi tam tolik MB/GB, aby doslo na sektor kde tri soubory byly).

Muzes udelat image te USB flash a pak dolovat z toho soubory dle signatury - JPEG, PDF i DOCX (zip) se teoreticky daji najit. Nebo ten image komprimuj a nasdilej (email mi najdes vlevo).