Tak třeba v Xenu to tak zřejmě je. Resp. nejsem si 100% jistý, že to platí pro každou myslitelnou konfiguraci, ale moc mě nenapadá, jak docílit něčeho jiného. Xen běží nad „hostitelem“ (tzv. dom0), nebo-li hostitel je v podstatě první virtuálka, která má přístup ke všemu HW (dokud jej nepředá někomu jinému) a může spravovat další VM. Xen spravuje RAM – typicky hostitel se části RAM vzdá a nechá Xen ji přidělit jinému VM. O swap se pak stará až kernel, tedy každá VM zvlášť. Tak mi to funguje v QubesOS, což je OS založený na virtualizaci.
Podobnou situaci bych čekal u hypervizorů s podobnou architekturou, třeba HyperV, na kterém stojí mj. WSL.
A vlastně to dává smysl i u tradičnějších virtualizátorů jako VirtualBox a KVM. Jednak kvůli výkonu (přístup k paměti ve VM by si vyžádal průchod zbytečně mnoho vrstvami), jednak kvůli zmíněným překvapením, a jednak protože takovéto věci typicky běží v kernelu a mohou dělat různé psí kusy…
Zkoušel jsem se – s vědomím, že není vševědoucí a někdy kecá – na tuto otázku zeptat i ChatGPT. Tvrdí, že nezná virtualizátor, který by swapoval guesty, ale že je běžné udělat nějaký overcommit. Neberu to jako jednoznačný důkaz, ale přinejmenším nevyvrátil moji hypotézu.