Doladění sestavy na hry

Doladění sestavy na hry
« kdy: 17. 04. 2023, 22:00:12 »
Ahoj,
rád bych si postavil sestavu (pouze) na hry (na práci mám jiný počítač). Jelikož jsem ale herní počítače řešil naposled jako teenager, uvítám jakoukoliv zpětnou vazbu.

Rád bych hrál na Full HD, případně na Full HD upscalované na 4K pomocí DLSS. Chtěl bych stabilních 60 FPS. Vyšší FPS nepotřebuju, protože mám 60 Hz monitor (který je jinak super na práci a nemám v plánu jej měnit za herní).

Odkaz na košík: https://www.czc.cz/364710,323879,368320,323122,331696/kody

Co mě k výběru těchto komponent vedlo:

- RTX 3060 Ti má podle nějakých srovnání, které jsem našel, ideální poměr cena/výkon. Tato konkrétní karta má navíc trochu rychlejší paměti (19 GB/s vs. obvyklých 15 GB/s).
- Ryzen 5700G by měl mít údajně výkon přiměřený té grafické kartě (na straně CPU ani GPU by tak neměl vznikat bottleneck).
- RAM: 32 GB jsem zvolil proto, že cenový rozdíl není velký ale předpokládám, že by stačilo i 16 GB.
- Windows v košíku záměrně chybí. Plánuju koupit druhotnou licenci, které CZC je neprodává.

V čem se absolutně nevyznám, jsou motherboardy, zdroje a bedny. U motherboardu bych uvítal WiFi. U bedny co nejmenší fyzické rozměry. RGB podsvícení nechci, dovnitř taky vidět nepotřebuju.

Předem díky za jakékoli tipy.

Karmelos

• 1 038
    • Zobrazit profil
Re:Doladění sestavy na hry
« Odpověď #1 kdy: 18. 04. 2023, 00:41:21 »
V lednu jsem dělal podobný upgrade - stejná deska ale procesor jsem vzal 5700X, g je IMHO zbytečný grafiku nepotřebujete. Paměti 32 ale v kitu 2x16. Asi bych doporučil dokoupit chladič - já vzal silentium spartan 5 max. Akorát k tomu mám jen starou nvidii GTX 1080. Na full HD je to i tak ok. To vaše bude tedy podle mě výkonově v pohodě. Krabici nějakou tichou, já mám fractal define r4 Zdroj bych vybral podle grafiky + 150w navíc na procesor, disky a rezervu... WiFi bych osobně na hraní nechtěl.
Gréta je nejlepší.

alex6bbc

• 1 630
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 18. 04. 2023, 05:32:10 »
podobnou konfiguraci si stavel kluk pred 2 lety, akorat cpu tehdy bylo amd ryzen 3700x.
vsecko je vec rozpoctu.

« Odpověď #3 kdy: 19. 04. 2023, 21:31:43 »
Ten CPU s G na konci mi do sestavy se samostatnou GPU nehraje. Je to APU a kvůli přítomnosti GPU části je osekaný na CPU části. Takže podporuje nižší PCIe (Gen 3.0 místo 4.0) a disponuje poloviční L3 cache (16 MB místo 32 MB). Tím pádem i zvolené NVMe SSD poběží na PCIe Gen 3.0 i když podporuje Gen 4.0. Grafika to samé. Takže CPU bych volil ve variantě bez G.

« Odpověď #4 kdy: 19. 04. 2023, 22:40:16 »
Už to píšu podruhé, protože fórum na rootu je stále rozbité. :(

Jak psal Tomáš přede mnou, také bych volil ne-APU procesor. Dokonce bych zvážil postavit to celé na AM5. Vyjde to sice o kousek dráž, ale ne o moc a výkon bude v základu lepší, stejně jako možnost upgradu do budoucna (na AM4 zbývá jen 5800X3D). Naopak přibalený chladič je v pohodě, tam kupovat další je imho zbytečné a ušetřit se dá kdyžtak na RAM (imo 16 GB na hry stačí).

Osobně bych ale místo té GeForce zvolil Radeon 6700 XT; výkon vycházel +/- stejně, ale má o kus větší paměť a Radeony jsou známé tím, že lépe zrají.

Něco jsem v rychlosti nastřelil tady – https://www.czc.cz/371155,364666,357355,350433,331696/kody Vychází to o kousek dráž, ale na hraní mi to přijde lepší.

Mimochodem, 1 TB disk se dneska zaplní opravdu rychle... :)

Karmelos

• 1 038
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 20. 04. 2023, 07:26:56 »
...
Něco jsem v rychlosti nastřelil tady – https://www.czc.cz/371155,364666,357355,350433,331696/kody Vychází to o kousek dráž, ale na hraní mi to přijde lepší.

Mimochodem, 1 TB disk se dneska zaplní opravdu rychle... :)
...
Tohle je dobrá sestava, dneska bych asi šel do ní. Ale určitě bych vzal aspoň těch 2x16 (32GB) ram, paměti není nikdy dost.
A souhlas 1TB zaplní pár áčkových her (á ~20-100GB) jako nic...
Gréta je nejlepší.

jjrsk

• 480
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20. 04. 2023, 08:33:03 »
16G ramky ti uz dnes staci nebude, minimum je tech 32, woknous se horko tezko zvladaji aktualizovat kdyz mas 8G (kancl stroje) a nektery gamesky si s klidem vemou 20+ (aniz by to tedy bylo nejak videt).

1T na uloziste je fakt hodne malo, specielne na gamesy. Pocitej s tim, ze ti +- 100G zblajzne system a dneska ma gamesa (jedna) klidne 300G+.

Pro predstavu ...
Atomic Heart - 80G
theHunter - Call of the Wild - 70G
Star Wars-The Old Republic - 50G

A to nemam na disku zrovna zadny MMo. Tusim ze wow chce 150+ (ano, pri ty grafice co to ma). Dalsi takovi obrici jsou trebas DCS, Flight sims ...

Desku vylosuj jakou chces, je to uplne jedno, proste si najdi takovou, co umi to co od ni chces, predevsim co do portu. Pokud chces wifi tak s wifi (ale to je na hrani opravdu hodne spatnej napad). IMO od desky chces aby mela 2x M.2 a aby oba fungovaly (bacha, na nekterych deskach je to zavisly na osazenym CPU). A kdyz tam das 2x 16G, tak aby mela jeste dalsi 2 volny sloty pro pripadny rozsireni.

Co pak nechces urcite je malej case, merkni se, jakou ma ta grafarna (a cpu) spotrebu, a popremejslej nad tim, ze to vsechno budes muset nejak chladit. Chces case pokud mozno co nejvedsi jakej mas kam dat, s co nejvetsima vetrakam (120/140mm) aby to delalo co nejmensi kraval.

BTW: Ati vs Nv ... za stejny prachy dostanes vicemene vykonostne totez, ale pokud hraci resej, ze neco nefunguje, jsou to vzdy majitele Ati, pohledej net.