Procesor pro náročné výpočty v Linuxu

Procesor pro náročné výpočty v Linuxu
« kdy: 04. 04. 2023, 18:18:18 »
Ahoj

Ja mam podobnou otazku, jako tu byla nedavno.

Pro pomerne narocne vypocty (databaze, modelovani, tvoreni panoramat a animaci) na Linuxu jsem se po par letech rozhodl do investice noveho notebooku zejmena pro vypocty a praci s daty. Jde mi hlavne o silny procesor, graficka karta staci zakladni.

Uvazuji o notebooku s procesorem AMD Ryzen 7 5825U (2.0/4.5GHz, 16 vláken, 16MB L3) nebo AMD Ryzen 5 5625U (2.3/4.3GHz, 12 vlaken, 16MB L3. Prvni procesor ma vetsi cache L1 a L2, o 2 jadra a 4 vlakna vic. Druhy procesor ma 6 jader, ale zakladni garantovana fregvence je vyssi (2.3 GHz).

Jestli tomu dobre rozumim, tak zakladni fregvence (2.0 resp. 2.3 GHz) plati pro zatizeni vsech jader procesoru na 100 % a vyssi turbo fregvence (4.5 resp. 4.3 GHz) je pri velkem zatizeni maleho poctu jader ?

Ostatni parametry (RAM, SSD, grafika) jsou stejne. Notebook s 8-jjadrovym procesorem je o tretinu drazsi.

Jaka varianta procesoru se vam zda rozumnejsi ?

V pripade operacniho systemu pro optimalizaci vypocetniho vykonu uvazuji o Cent OS, nebo i Fedoru. I kdyz ve Fedore delaly problem nekompability.
« Poslední změna: 04. 04. 2023, 19:11:19 od Petr Krčmář »

alex6bbc

• 1 655
    • Zobrazit profil
Re:Jaky procesor a jaky notebook pro narocne vypocty a procesy v Linuxu
« Odpověď #1 kdy: 04. 04. 2023, 18:35:30 »
ja bych rads vic jader, 2 vs 2.3 ghz podle me nejsou podstatne.
schvaluju amd, mi se nelibi ty ruzne jadra v intelu.

stolni komp by mel vetsi vykon pri stejne cene.

Karmelos

• 1 049
    • Zobrazit profil
Re:Jaky procesor a jaky notebook pro narocne vypocty a procesy v Linuxu
« Odpověď #2 kdy: 04. 04. 2023, 18:42:31 »
A co Intel Core i7-12700H + nvidia grafika, to jde koupit od HP kolem 40k. Proti tomu ryzenu to má o cca 30% výkonu navíc.
Gréta je nejlepší.

Re:Procesor pro náročné výpočty v Linuxu
« Odpověď #3 kdy: 04. 04. 2023, 20:06:03 »
Kup si workstation s novým AMD s AVX-512 a nebudeš litovat. Nebo si rozjeď nějaký compute cloud a pouštěj to tam.

« Odpověď #4 kdy: 04. 04. 2023, 20:23:14 »
alex6bbc
Cena je priblizne 20-25k. Stolni komp ma pri stejne cene nebo i levnejsi, vykon vyssi. Problem je ale, ze potrebuji casto menit misto a tim padem PC prenaset. Typ navrzeny v puvodnim dotazu je  pomerne lehky a snadno se da prenaset. A soucasne ma vse co potrebuji. I numerickou klavesnici. Vetsi pocet jader a vyssi celkovy vykon bude lepsi.

Karmelos
Grafiku vykonnou nepotrebuji, staci zakladni. Ten Intel Core i7-12700H je vykonejsi. Ale na 40k je zakladni konfigurace, po uprave 45+ k, tedy cena dvojnasobna.

anonacct
Potrebuji, aby se PC dalo dobre prenaset. Workstation uz je na uplne jine cenove hladine, navic s vysokou spotrebou a hlucnym chlazenim. A provoz cloudu je uplne jinde jak cenove tak se spotrebou.

alex6bbc

• 1 655
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 04. 2023, 20:41:43 »
nebo doma mit vykonne pc s ssh pripojenim a verejnou ip a jakykoliv shitoidni notas jen pripojovat.

« Odpověď #6 kdy: 04. 04. 2023, 20:46:41 »
Zalezi od notebooku. Obecne osemjadro je o nieco rychlejsie.
https://www.notebookcheck.net/R5-5625U-vs-R7-5825U_14094_14092.247596.0.html

Bugsa

• 127
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 04. 2023, 22:31:39 »
Mám miniPC s Ryzenem 5825U (z AliExpressu za 10k) s EndeavourOS a kernelem linux-cachyos-bore a mesa-tkg-git. Výkon je dostatečný na internety, hry (World of Warcraft, CS:GO, Escape Simulator, apod.), programování .NET, konverze videií Handbrake....
Jde to ještě "přetaktovat" pomocí programu ryzenadj - "sudo /usr/bin/ryzenadj --tctl-temp=105 --stapm-limit=54000 --fast-limit=46000 --slow-limit=46000 --max-performance". Kdyžtak se ptej jestli tě k tomu něco zajímá.

« Odpověď #8 kdy: 05. 04. 2023, 10:57:51 »
alex6bbc
Tak server s ssh a moznost pracovat na vzdalenou obrazovku by byl nejlepsi, ale to prave moznost neni. Jinak by byl vykon podstatne vetsi.

Bugsa
Tak to je ani ne polovina ceny. Ale z aliexpresu nikdy nevis. Ryzen 7 5825U je prave ten procesor, ktery mam vybrany.  Kdyz je zatizeno vsech 16 vlaken, jak rychle to bezi a jak moc se to zahriva ? Jak rychle to bezi a jak moc se to zahriva v pripade zapojeni maleho poctu jader (2-4) ? U bezne dostupnych notebooku v CR bude CPU zamceno proti pretaktovani tusim. 105 uz je pomerne kriticka teplota.

Na internety je dostatecne vykonne skoro vse. Hry nehraju, ale zabyvam se databazemi a  modelovanim. Prave proto 8-jadro.

« Odpověď #9 kdy: 05. 04. 2023, 11:21:34 »
Mám procesor AMD Ryzen 7 5825U v Lenovo ThinkPad E15 Gen 4 a nedávno jsem dělal pár měření při běžné kancelářské teplotě 22°C, s připojenou dokovací stanicí (i-tec C31DUALDPDOCKPD100W), 4K monitorem, klávesnicí a myší, vypnutým displejem notebooku, výsledek je následující (odečet jsem dělal cca po 10 minutách zátěže):

Kód: [Vybrat]
    režim           spotřeba    FAN1,2_RPM    CPU_temp
    --------------------------------------------------
    idle 1.6 GHz    11-12 W     0             45°C
    8x 3.6 GHz      52-56 W     4 000         89°C
    1x 4.5 GHz      30-32 W     2 290         78°C

« Odpověď #10 kdy: 06. 04. 2023, 09:57:18 »
Přenosnost a výkon nejdou dohromady.
Mám HP Zbook U15 (tenka lehka placka) a jakmile tomu dam delsi zatez, procesor se po par minutach vyhreje a vykon jde do kopru.

Kolega má myslím HP Zbook studio (Tlusta tezka briketa + tezky neprakticky zdroj) to funguje lepe, protoze lepe chladi, ale taky zadny zazrak.

5 let stary desktop s Xeon E5-1630 v4, ktery by jsi dnes poridil za babku tyhle dva notasy s cenou 60 tis+ strci do kapsy.

Delame na tom FEM vypocty, simulace, fyzikalni modelovani.

Jakmile to jenom trochu jde, tak ThiLinc, nebo RDP pres VPN a pocitat na vzdalenem desktopu, nebo lepe serveru.

Jinak muj osobni favorit na praci je jednoznacne EPYC 9174F :)
Zdar a silu.
« Poslední změna: 06. 04. 2023, 10:01:43 od maraou »

« Odpověď #11 kdy: 06. 04. 2023, 10:04:32 »
Pro narocne vypocty existovaly/existuji notebooky zname jako mobile workstation. Napriklad dell precision m4800, o neco tezsi a robustnejsi varianta normalniho notebooku.

Jde tu hlavne o dlouhodobou vypocetni zatez spojenou se zvysenou teplotou a potrebou lepsiho chlazeni. Pri zatezi na 1-2 jadra bych necekal zvysenou teplotu, na to staci obycejny notebook.

Pokud nedoslo u intelu/amd k dramatickemu snizeni spotreby jako u apple m1/m2, pujde stale o dobre chlazeni a odolnost notebooku pri dlouhodobe tepelne zatezi. Pripadne se vyhnout zravejsim variantam cpu.

« Odpověď #12 kdy: 06. 04. 2023, 14:37:32 »
Já bych si koupil lehký noťas a pořešil si vzdálený přístup... takové věci dělat na noťasu je na prd...

A nebo levný noťas (klidně bazar) a výkonný desktop - a používat ten notebook jen když budeš mimo. Protože notebooky mají úplně na hovno chlazení a je asi jedno jaký tam dáš CPU - když se dostatečně zahřeje tak throttling ti z toho stejně udělá 386 - jo a pozor, zažil jsem laptop co se rovnou přehřátím vypnul...

« Odpověď #13 kdy: 08. 04. 2023, 14:30:53 »
Jan Fuchs
8 jader, to je polovina a fregvence jeste vysoka. Nevedel by jsi, jake byly parametry pri zatizeni vsech jader ? Rozhodl jsem se pro ten uplne stejny procesor nakonec (kvuli dalsim parametrum, co mel notas k dizpozici). Tak dam vedet, jak to bude fungovat.

Jan Gregor
Pracovni stanice, to jsou uz pomerne tluste notebooky, kde jen adapter vazi 1.5 kilo. A spotreba je taky velka, odpovidajici vykonu. Cena je ale uplne nekde jinde, od 50-70k.

maraou
anonacct
Mit desktop a vzdaleny pristup by bylo nejlepsi, pak bych mohl jit do mnohem vyssiho vykonu pri stejne i nizsi cene. Ale zatim tady takova moznost neni. Musim zvolit nejaky kompromis. To ze se notas prehrejva a vypina jsem take zazil (u Thinkpadu je chlazeni ne moc dobre, a po letech ucinnost klesa). A tak pri docasanem zatizeni vsech jader musel do zimy na balkon, aby se neprehrival.

« Odpověď #14 kdy: 08. 04. 2023, 15:21:55 »
alex6bbc
Tak server s ssh a moznost pracovat na vzdalenou obrazovku by byl nejlepsi, ale to prave moznost neni.

Důvod? Pomalý připojení a nutnost do toho nakrmit velkej objem dat,nebo data nesmí na počítač mimo lokalitu?