Kamera s IR přísvitem na zadní dvůr

JurajP

• 346
    • Zobrazit profil
Kamera s IR přísvitem na zadní dvůr
« kdy: 03. 04. 2023, 20:33:22 »
Poradite nejaku kameru ktora by bola vhodna na zadny dvor, kde je v noci tma, velmi malo svetla z ulice? Pozeral som hikvision, tie maju colorvu s led prisvitom ale to mi nepride moc vhodne hlavne ked sa pri pohybe rozsvieti ta led tak je to oslepene chvilu. Na zahranicnom fore celkom vychvaluju dahu 5442 ale to je kamera okolo 470€. Hikvision ma darkfighter a ten je az 560€ bez dane.
Nejake odporucania?
« Poslední změna: 03. 04. 2023, 21:30:39 od Petr Krčmář »

Re:Kamera s IR přísvitem na zadní dvůr
« Odpověď #1 kdy: 03. 04. 2023, 22:34:22 »
Skoro neexistuje kamera, ktera by prisvit nemela. a snad vsecky maji prisvit jen na par metru, pokud potrebujes vic, je potreba externi ir reflektor. Pokud chces videt znacky na autech, potrebujes externi reflektor a vypnout nativni prisvit (SPZ maji v barve retroreflexni prvky a vraci svetlo presne tam, odkud vyslo, takze kameru jeji vlastni svetlo presviti)

Sam pouzivam Reolink RLC-820A, celkem to ujde.

Takhle vypada cumeni to temneho lesa, bydlim na samote.  Plot je cca 4m daleko, kamera 3.5m vysoko. https://i.imgur.com/0Vz9qsW.jpg

A takhle pohled na parkovani, auto je cca 12m daleko, kamera taky v 3.5m: https://i.imgur.com/jJ5L1q1.png

Obrazky nejsou v plynm rozliseni, nemam ted po ruce instalovanyho klienta a pres web to streamuje v nizsim...

Do stitu budu davat silnejsi ir reflektory, spinane jednoduchou laserovou infrazavorou u plotu + pir cidlem (na ktere moc nespoleham).

« Odpověď #2 kdy: 04. 04. 2023, 09:29:48 »
Jak pise nocturne.op.15 - kup si kameru se slabym prisvitem (abys mel jistotu, ze snima i v ir spektru) a externi prisvit.

Vypni prisvit v kamera a ten externi prisvit nech zapnuty vzdy kdyz je tma, rozhodne to nespoustej az na pohyb - pokud se to rozviti az na pohyb, tak to jakoukoliv kameru na chvilku oslepi.

JurajP

• 346
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 04. 04. 2023, 10:20:47 »
no momentalne mam kameru s LED prisvitom, ale to ked sa rozsvieti na pohyb, tak to kameru oslepi, co je neziaduce a nechat to svietit celu noc nechcem. Cize vhodnejsia by bola kamera ktora ma IR prisvit. Kde zozeniem nejaky externy IR prisvit? to som nasiel rozne baterky.

Medo77

• 300
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 04. 2023, 10:21:11 »
Asi takto .. Ludia ..Kur,wa, naucte sa pokladat otazky. Informacia, ze kamera stoji 470E ja na p....
Zadefinuj poziadavky, a bude ti skor poradene ..
S tym externym IRkom to tu uz bolo celkom dobre popisane.
Chces fixny objektiv alebo motor ? Na aku vzdialenost chces rozpoznat ake veci ? Aky ma byt uhol zaberu ?
Chces to online, alebo staci SDkarta ? Musi/nemusi mat ONVIF stnandard ?

JurajP

• 346
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 04. 2023, 10:36:18 »
fixny motor, rozpoznavat tvare netreba uplne, hlavne v noci to bude dost komplikovane, uhol zaberu staci aj objektiv 4mm, pojde to do NVR a bude to oddelene od internetu. Skusal som tam davat 2347g2 colorvu od hikvision ale nebolo to az take pekne, samozrejme nemal som moznost sa hrat s nastavenim obrazu

Medo77

• 300
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 04. 04. 2023, 10:47:31 »
ColorVu - nemam extra prehlad, ale to je myslim farebna kamera na noc, a ma vidielne biele svetlo.
Je extra dovod, preco neist do B/W rezimu s klasickym IR prisvitom ?
A cena bude polovicna .. Z ebayu som kupil motor, ide aj na 30m, akurat som mu musel pomoct externym IR prisvitom (ale zaroven ten prisvit riesil aj sirsi zaber, co kamera sama o seba nedavala).

JurajP

• 346
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 04. 2023, 10:56:49 »
tie lacnejsie varianty s IR prisvitom nemaju dobru velkost CMOS. Napr 4mp 1/3" nie je dobre. vhodnejsi je 1/1.8" a najst taku s IR prisvitom, tak sme mozno na cene 500e v pripade Hikvision rada Darkfighter.

A ako mate rieseny ten externy IR prisvit? niekde zapojene v zasuvke na zahrade?
« Poslední změna: 04. 04. 2023, 10:59:20 od JurajP »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #8 kdy: 04. 04. 2023, 11:12:30 »
Sam pouzivam Reolink RLC-820A, celkem to ujde.

Takhle vypada cumeni to temneho lesa, bydlim na samote.  Plot je cca 4m daleko, kamera 3.5m vysoko. https://i.imgur.com/0Vz9qsW.jpg

A takhle pohled na parkovani, auto je cca 12m daleko, kamera taky v 3.5m: https://i.imgur.com/jJ5L1q1.png

To jsou obrázky s externím přísvitem nebo jen co má kamera? Kam/jak ukládáš stream? Pokud tohle umí kamera v základu za tyhle peníze a dokážu nějak ukládat stream na Linux server, tak je to pro mě velmi zajímavá věc...

« Odpověď #9 kdy: 04. 04. 2023, 11:58:30 »
je to interní přísvit kamery - externí IRka ještě nemám, čekám je každým dnem.

Ukládám na jejich NVR, i s packem 4 těchhle kamer mě stálo 13k - nebylo o čem. Zvládá základní detekci obrazu (pohyb, poyb osob, pohyb aut), jde v poho navázat jako ONVIF zařízení.

Až zvládnu Kubernetes navážu na to NVR další detekci - kerberos.io

« Odpověď #10 kdy: 04. 04. 2023, 12:12:49 »

Ukládám na jejich NVR, i s packem 4 těchhle kamer mě stálo 13k - nebylo o čem. Zvládá základní detekci obrazu (pohyb, poyb osob, pohyb aut), jde v poho navázat jako ONVIF zařízení.

Až zvládnu Kubernetes navážu na to NVR další detekci - kerberos.io

Hele prosím dotaz: umí kamera Reolink ukládat přímo na FTP nebo SMB ? nechci NVRko mam synology
Dík

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 04. 04. 2023, 12:41:31 »

Ukládám na jejich NVR... lze ONVIF

Díky moc za info. Pro mě by stačil i takový přísvit, na 12 metrů to je boží. Já právě měl za to, že podobné kamery umí tak tři metry a pak tma... A nechci jen tak kupovat haldy kamer, abych to zjišťoval sám za těžký peníze.

O ONVIF si musím načíst, ale beru tu odpověď víceméně jako "ano, lze to navázat na jiný software". Ale jak říkám, před koupí načtu.

« Odpověď #12 kdy: 04. 04. 2023, 15:06:55 »
Po hromadě peripetií s testováním opensource NVR (Shinobi, ispy, zoneminder a pár dalších) jsem dospěl k tomu, že stojí všechny za prd a je to ztráta času. NVR od výrobce jsem zapojil a funugje, kupodivu v tom je nabastlený i docela normální disk (Seagate Skyhawk). Má to limity, není to rychlé, aplikace i web interface jsou shit - ale nahrává i detekuje to spolehlivě a bez práce.

Ze všech dostupných "soft" NVR mě zaujal akorát ten Kerberos.io, proto jsem se začal zaobírat Kubernetes - samotný agent (což je komponenta, která se stará o základní zpracování výstupu z kamery) beží i v dockeru, ale pokročilejší funkce (Kerberos Hub) už jsou Kubernetes only.

Ad možnost ořpipojení Reolinků k jiným systémům - mělo by to jít, Reolink má narozdíl od  většiny ostatních poměrně dobrou odkumentaci, v tomhle případě třeba toto: https://support.reolink.com/hc/en-us/articles/360007010473-How-to-Live-View-Reolink-Cameras-via-VLC-Media-Player

Jakmile mám stream, můžu cokoli...

Co potěší je nativní integrace do Homeassistantu: https://i.imgur.com/NjFjl6j.png (to právě řeší ONVIF na NVR, nekomunikuju s jednotlivýma kamerama, ale s NVR)

JurajP

• 346
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 04. 04. 2023, 21:22:27 »
hm tuto dostat nejaku odbornu radu ohladom ip kamier asi nemozno. odporucat reolink, to je iny low level

« Odpověď #14 kdy: 04. 04. 2023, 23:22:48 »
Je to cina, ale rikat tomu lowlevel - nechapu proc. Kvalita provedeni je slusna, kvalita obrazu je slusna, dokumentace uchazejici a  cena je ok. Nenatacim tim umelecke dokumenty, takze jsem spokojeny.

Ale - jestli se ti nelibi, porid si samozrejme co chces - klidne si dvorek natacej na Imax kameru, treba jsi z tech stastnejsich s neomezenym rozpoctem :-)

Podle meho - tenhle cinan se dost poucil od ostatnich cinanu, takze nevyrabi uplny smejd ale zcela konkurenceschopne vyrobky. Porovnavam treba s Hikvisionem, ktery tu ma svoje jmeno a moc rad jsem se ho zbavil. Asi nedosahuje takovych kvalitativnich vysin jako kamery od RED, ale svuj ucel plni.