Na Ubiquiti funguje guest hotspot tak, ze:
1) vytvori guest network, ktora ma zapnutu l2 client isolation, svoj vlan tag, svoj subnet, do firewallu vlozi pravidla na zahodenie trafficu do ostatnych lokalnych subnetov.
2) vytvori extra ssid, namapuje ho na siet z kroku 1; je mozne vybrat skupinu AP, na ktorych bude tento ssid broadcastovany. To, ci ma ssid zapnute wpa alebo je open, nesuvisi s tym, ci je to guest wifi alebo nie, je to na rozhodnuti prevadzkovatela.
3) volitelne: zapne captive portal / hotspot manazer, takze aj ked je to open, mozno nejakym sposobom chciet, aby sa ludia preukazali kto su a ze mozu pristupovat k sieti.
Pre bod 1) treba zjavne unifi router; krok 2 mozno urobit aj bez neho, ale v tom pripade ekvivalent treba urobit manualne na mikrotiku, a v bode 2 len zadat prislusny vlan id. Bod 3) vyzaduje beziaci unifi network controller, ale tiez sa to da hodit na hotspot manager v mikrotiku.
Rozhodnutie ci open alebo wpa: existuje niekto, kto sa aktivne pripoji na otvorenu wifi, ktoru vidi? Ja takych nepoznam... a pokial ide o suseda/postara/kuriera, ktory by potreboval wifi, stitok s qr kodom pre ssid/heslo (stale do hostovskej siete) by to nevyriesil? Sifrovana otvorena siet by sa dala s OWE, ale kolko zariadeni to dnes realne stale (ne)zvlada?
VLAN v Mikrotiku sa mozu zdat trocha nestastne, pretoze na rozlicnych modeloch sa nastavuje rozlicnym sposobom, aby sa vyuzili moznosti pouziteho switch chipu; takze tu zavisi od pouziteho modelu,