Hledání Ctrl+R v Bashi: backspace nevrátí stejný výsledek

Trápí mě jedna nepříjemnost  v bashi Mám v 1000 položek historie příkazy  mimojiné less echo "best guests:".

A:
Pokud (od prázdného řádku) dám Ctrl+R,e,s,s najde mi to onen less.
B:
Pokud to samé udělám s e,s,t.  Najde mi to to druhé (třeba php run test)
Když ale zmáčku Backspace (třeba jsem se překlikl), tak:
1. Nejenže se tam zůstane to samé z (reverse-i-search) `est' php run test: ----> (reverse-i-search) `es' php run test. Očekával bych  že se tam objeví, jako když zadám od začátku Ctrl+R,e,s
2. Když pak zmáčknu s  ,tak se mi ukáže uplně jiný výsledek než bych čekal v situaci A:
(reverse-i-search) `ess' man ip-maddress

Asi jsem nějak nepochopil logiku toho hledání nebo stavový automat. Čekal jsem že to bude reverzibilní, a konzervativní(nezáleží jakou cestou jsem zadal hledaný výraz, ale jen jaký je to výraz)
čím je toto chování vysvětlené?
Jak docílit požadovaného chování?
Jo a asi předpokládám, že tam může hrát roli pořadí záznamů v té historii, ale to stejně na dotazu nic nemění.

« Poslední změna: 31. 03. 2023, 15:48:06 od Petr Krčmář »

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Hledání Ctrl+R v Bashi: backspace nevrátí stejný výsledek
« Odpověď #1 kdy: 01. 04. 2023, 01:54:44 »
nevim jestli chapu otazku, ale hledani skace na pozici v historii kde zustane i kdyz das backspace, kdy z te pozice smerem zpet do historie hleda kdyz pises upravenej dotaz, nevraci se do novejsich pozic kde by ho nasel take (vzdyt i sam pises ze jde o reverse search a ne forward search ;-)
pokud chces vyresetovat pozici na ktere vyhledavani je, tak CTRL+C a znovu CTRL+R... a hleda zas "odspodu"