GSM tracker - noSQL databáze pro příjem dat, domácí podmínky

Zdravím, řešil někdo příjem dat z GPS trackeru? Vybral jsem si tracker Teltonika FMB920 a datovou SIM od T-mobile 0,4 Kč/MB. Na fórech nejvíce doporučují odesílání dat do noSQL databáze, ale nemám s tím zkušenost.

Domů mi asi data nepřijdou, mám neveřejnou IP. Wedos hosting, který mám, podle všeho neumožňuje přístup k databázi zvenčí. V návodech Teltoniky nemůžu najít nějaké příklady funkční instalace.

Umí google disk (nebo jiná služba) přijmout data z trackeru, abych si mohl stáhnout třeba csv? Nechce se mi platit měsíční paušál za nějakou luxusní službu s mapovým podkladem, stačí mi teoreticky jen souřadnice, když hlídaná věc za poslední 4 roky opustila zahradu všehovšudy jen na měsíc ročně, jenže se kolem toho pořád někdo ochomýtá. Nechápu, proč ten tracker neumí poslat třeba email jako fotopast.

Má někdo nějaké jiné řešení?

Teoreticky si můžu dát domů nějaký mini server, ale nechtělo se mi z důvodu zabezpečení (nerozumím tomu a mám v živé paměti celé roky přístupné lokální disky počítačů členů místního Wi-Fi poskytovatele :D)

RDa

• 2 664
    • Zobrazit profil
Re:GSM tracker - noSQL databáze pro příjem dat, domácí podmínky
« Odpověď #1 kdy: 28. 03. 2023, 11:46:27 »
A jaky konkretni protokol to pouziva na odesilani tech datovych zprav?

« Odpověď #2 kdy: 28. 03. 2023, 11:51:11 »
Mám úplně ten samý tracker a na serveru (VPS) mám rozjetý traccar.org Na zprovoznění je to vcelku jednoduché ale vyžaduje to VPS. Sim mám od T-M klasickou "předplacenku" kterou dobiji jednou ročně za 300 vočí a toto vystačí.

Teltonika má na správu SW (pro Widle) kde se dá nastavit spousty věcí. Pokud by ti stačila notifikace, že ti to odjelo ze zahrady tak zde se dá nastavit zaslání SMS při překročení určité rychlosti apod. Těch možností je spousty. Nějaký video na YT

« Odpověď #3 kdy: 28. 03. 2023, 14:28:31 »
Hmm, takže hlavní je vyřešit  přijem dat nebo dostupnost .

Máte někdo zkušenost s https://gun.eco/ ?

----
fun fact: dal jsem reload, viděl jsem stále že jsem přihlášený, ale po 2sekundách kliknutí Odpověďět už jsem přihlášený nebyl

« Odpověď #4 kdy: 28. 03. 2023, 15:16:27 »
Na divoko bez hostingu by slo pouzit mozna google scripts a ukladat to do spreadsheetu?  :D
https://script.google.com/home/start?pli=1

luvar

• 238
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 29. 03. 2023, 07:27:56 »
Dobry den,
mame u nas vo firme trackovaci SW, ktory podporuje aj Teltoniku. Maju taki hnili, binarny, protokoly (tak ako takmer ostatne trackery, co sme skusali pred cca 10 rokmi). Samotny protokol sme ziskali priamo od Teltoniky po podpisani NDA...
V pripade zaujmu mozem poslat parser na protokol (kniznicka v jave 1.5 tusim), zdrojaky. V pripade zaujmu o kompletne riesenie (aj backend, pure java, a frontend, wicket tusim) sa musim porozpravat s kolegom, ale mozno i to by slo. Data ukladame do postgresql databazy s postgis rozsirenim.

PS: NoSQL by som osobne na tento typ dat neodporucal. Su to pekne, strukturovane, data u ktorych chodi "vzdy to iste". Preco to ukladat bez schemy, ked je vcelku nemenna?

« Odpověď #6 kdy: 29. 03. 2023, 09:26:56 »
Mám úplně ten samý tracker a na serveru (VPS) mám rozjetý traccar.org Na zprovoznění je to vcelku jednoduché ale vyžaduje to VPS. Sim mám od T-M klasickou "předplacenku" kterou dobiji jednou ročně za 300 vočí a toto vystačí.

Teltonika má na správu SW (pro Widle) kde se dá nastavit spousty věcí. Pokud by ti stačila notifikace, že ti to odjelo ze zahrady tak zde se dá nastavit zaslání SMS při překročení určité rychlosti apod. Těch možností je spousty. Nějaký video na YT

Díky moc, to nevypadá špatně, popřemýšlím o VPS nebo jestli se budu moct k někomu známému přifařit.

K té SMS ale, nejzajímavější co jsem našel je čistě datová SIM, bez možnosti odesílat SMS a volat (jen příjímat SMS), tak když už se s tím patlat, tak je asi lepší sbírat data na serveru a něco s nima dělat, než mít telefon plný SMS se souřadnicemi, nevím, asi.

« Odpověď #7 kdy: 29. 03. 2023, 09:48:24 »
Dobry den,
mame u nas vo firme trackovaci SW, ktory podporuje aj Teltoniku. Maju taki hnili, binarny, protokoly (tak ako takmer ostatne trackery, co sme skusali pred cca 10 rokmi). Samotny protokol sme ziskali priamo od Teltoniky po podpisani NDA...
V pripade zaujmu mozem poslat parser na protokol (kniznicka v jave 1.5 tusim), zdrojaky. V pripade zaujmu o kompletne riesenie (aj backend, pure java, a frontend, wicket tusim) sa musim porozpravat s kolegom, ale mozno i to by slo. Data ukladame do postgresql databazy s postgis rozsirenim.

PS: NoSQL by som osobne na tento typ dat neodporucal. Su to pekne, strukturovane, data u ktorych chodi "vzdy to iste". Preco to ukladat bez schemy, ked je vcelku nemenna?

Zní to zajímavě, ale nevím jestli by to bylo schůdné pro mírně pokročilého BFU uživatele, já Vás požádám, vy mi náhodou vyhovíte a já pak budu otravovat s dotazy, abych to rozchodil :x Jako líbilo by se mi to, ale nevím jak moc to vyžaduje "maintenance".

alfi

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29. 03. 2023, 13:25:13 »
Pro BFU bych šel cestou starší telefon + zapnout sledování na google mapách. Příp. taky umí HomeAssistant (aplikace do telefonu + na vlastní server = úplně mimo Google, ale člověk se musí naučit to nastavit+provozovat) :)

traccar.org vypadá zajímavě, doma mám nějaké GPS krabičky, vč. dokumentace, ale moc se mi nechtělo ten binární protokol vyrábět :)

_Jenda

• 1 601
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #9 kdy: 29. 03. 2023, 14:38:41 »
Díky moc, to nevypadá špatně, popřemýšlím o VPS nebo jestli se budu moct k někomu známému přifařit.
Stále jsi neodpověděl na otázku, jaký to tedy používá protokol. Protože pokud je to třeba HTTP GET, tak by to šlo provozovat na tom tvém webhostingu, a normálně se to dělá tak že tam máš PHPčkový skript, který ta data šoupne do (lokální) databáze. I když pokud třeba hosting forcuje HTTPS a tracker ho neumí tak máš smůlu. (a nepochopil jsem to „Wedos hosting, který mám, podle všeho neumožňuje přístup k databázi zvenčí.“, to se jako tracker umí přes mobilní data připojit na vzdálenou MySQL/nějaké nosql databázi co wedos dává k hostingu(?) a do ní insertovat záznamy?!)

Mimochodem ještě koukni na operátora Kaktus, ten má sice 1 Kč/MB, ale účtování po 100 kB, takže to vyjde levněji pro malé přenosy dat. A minimální dobití jen 50 Kč ročně, ne 200 jako T-Mobile, a ještě jde kredit převádět mezi SIMkama.