NVMe U2 disk, Samsung PM9A3

NVMe U2 disk, Samsung PM9A3
« kdy: 24. 03. 2023, 22:05:08 »
Ahoj,

potřebuji koupit nvme disky do serveru a při hledání jsem narazil na disky od Samsungu
https://semiconductor.samsung.com/ssd/datacenter-ssd/pm9a3/mzql23t8hcjs-00a07/

Papírově mají na první pohled dobré parametry, cena je taky nízká. Může mi někdo říct, v čem je háček? Snažil jsem se dohledat nějaký datasheet, ale našel jsem jen ten odkaz na web.

Druhá věc, co mě zaráží, že fyzicky má tloušťku jen 7mm, kdežto snad všichni ostatní výrobci (Intel, Kioxia) používají 15mm.

Díky.

RDa

• 2 830
    • Zobrazit profil
Re:NVMe U2 disk, Samsung PM9A3
« Odpověď #2 kdy: 25. 03. 2023, 00:55:56 »
Prijde mi to jako prebaleny consumer SSD - no dobra, davaj tomu 1 DWPD rating, zatimco u drazsi konkurence to je 3 a vice. Takze to je spise urceno na RI / read-intensive ukoly.

Vykonove treba cteni ok, ale zapis me prijde relativne nizky - a odpovida "nizke" spotrebe, ktera na jinych SSD muze dosahovat 20-25-30W. Proto taky usetrili na chlazeni a disk je v plochem pouzdru (nema zebra).

Kterou kapacitu a kolik toho potrebujes?

« Odpověď #3 kdy: 25. 03. 2023, 08:33:10 »
Bude to 2x 3,8TB v raid 1.

Když to srovnám například s:
https://europe.kioxia.com/en-europe/business/ssd/data-center-ssd/cd6-r.html (o 25% dražší, parametry horší)
https://europe.kioxia.com/en-europe/business/ssd/enterprise-ssd/cm6-r.html (o 100% dražší, parametry lepší)

Kde navíc tu přenosovou rychlost uvádí kioxia pro 128k blok, kdežto samsung pro 4k, pokud jsem to z toho datasheetu pochopil správně. Tak mi ten samsung v poměru cena / výkon nepřipadá špatný. Vlastně mi připadá až moc dobrý, až je to podezřelé. :) Proto jsem si řekl, že se raději poptám.

Nemám to na žádný náročný služby, takže spíš hledám poměr cena / výkon. 1DWPD postačuje. Já vždy používal SAS disky, ale když tento server podporuje i nvme, tak proč je nepoužít, když mají lepší parametry za menší nebo stejnou cenu.

@xunil: díky za link
« Poslední změna: 25. 03. 2023, 08:36:26 od mytrix »

RDa

• 2 830
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25. 03. 2023, 09:54:22 »
Koukam treba sem: https://www.storagereview.com/review/samsung-pm9a3-ssd-review
Nekdy ten PM9A3 je viditelne horsi co se latenci tyce, ale pokud tomu date idealni podminky tak dokaze dat i vykon.

Asi bych se nebal jit do toho - nicnemene pro RAID1 bych volil do paru zcela jine SSD, treba ten ne o moc drazsi CD6. Nikdy nevite kdy vas potka bug ve firmware a pak bude pozde litovat.

Resim podobny problem a u me to vypada na mirror mezi 1 NVMe a vicero SATA (mensi kapacity) nastavenych s --write-mostly, pripadne i --write-behind.

Jeste k tem testum: velky vykon pri hlubokem QD je hezky, ale neceho takoveho dosahnete jen kdyz vam bezi hromada  sluzeb nebo desitky VM. Maloktera sluzba ma explicitni paralelizaci I/O, takze holt musite mit dostatek instanci, at to do disku jde zaroven.

Treba typicky single thread i/o jako hdparm -t je na modernim SSD nicnerikajici - protoze jakmile udelate Raid0 z  partisen na tom samem disku (napr 4 ci 8 - rozsekat fdiskem, sloucit pres mdadm), dosahnete drasticky jinych vysledku (md za vas udela onu paralelizaci).

« Odpověď #5 kdy: 25. 03. 2023, 16:54:36 »
Já bych věřil takovému to disku
Kingston DC1500M/4TB/SSD/M.2 NVMe/5R
PN SEDC1500M/3840G

Třeba je to podobné tomu Samsungu.

« Odpověď #6 kdy: 25. 03. 2023, 20:11:45 »
Díky za ten link na recenzi. Docela zajímavé info. Ty občasné větší latence jsou nepříjemné. Budu tam sice mít virtuální stroje na hyper-v, ale otázkou je, zda bych to nějak poznal.

Přiznám se, že u té poslední části kolem VDI jsem úplně nepochopil, co a jak testovali, jaký praktický scénář to má simulovat.

Jinak za uvážení možná stojí i ten Intel P5510, co byl v testu. Sice některé parametry má horší, ale celkově, vypadá to, podává vyrovnanější výkony. A cena taky ok.

RDa

• 2 830
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25. 03. 2023, 20:36:29 »
Z intelu uz dostavam tik.. vetsina vadnych SSD v me sbirce jsou made by Intel, a casto v nasobnem poctu se stejnym PN a starim (sata/sas/nvme - nezalezi, vlastni-oemfw - nezalezi, uplne vse se jim kazi).

David

• 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 26. 03. 2023, 13:09:49 »
Koukněte ještě na P5520, je také levný a ještě výkonnější.