- nejdříve vytvořit oddíl (nabízí se pouze jako primární) a naformátovat stějně jako starý systém souborů ext4 což se samozřejmě povedlo
- dále jsem chtěl tyto dvě sousední particie spojit (sdb5 a sdb 4) spojit, toto se mi však v nabídce nepodařilo najít.
Souborové systémy až na speciální výjimky nelze spojovat, chceš ten nově vytvořený zase smazat a ten původní zvětšit. V gparted se to dá snad udělat jednoduše "drag and drop", ručně by se to dělalo tak, že například cfdiskem ten oddíl smažeš, vytvoříš nový se stejným začátkem ale větší (přes celý disk, resp. já vždycky na konci disku nechávám „pro strýčka příhodu“ třeba 20 MB) a po přenačtení tabulky oddílů (což se stane samo, pokud ten oddíl není přimountovaný, nebo nejspíš budeš muset rebootnout, pokud přimountovaný je) zvětšit souborový systém (resize2fs /dev/sdX4).
Je nějaký způsob, jak přenést živý OS na větší disk?
Jestli tím „žívý“ myslíš že právě teď běží, tak to tebou uváděným příkazem (dd) nejde - a pokud se ti to nějak povedlo, stejně hrozí, že bude souborový systém poškozený. Běžící systém se musí přenášet buď na úrovni souborů (např. rsyncem), ale i pak hrozí aplikační nekonzistence (zejména pokud provozuješ nějakou „velkou“ databázi typu mysql, postgresql nebo možná netriviální sqlite), nebo ze snapshotu.
Jestli myslíš „živý“ ve smyslu nainstalovaný ale aktuálně vypnutý, tak tebou uváděný způsob je jeden z možných. Osobně preferuji přenos na úrovni souborů i v tomto případě, což je složitější (musíš upravit fstab, vygenerovat initramdisk a nainstalovat GRUB), ale výrazně flexibilnější, zejména pokud to instaluji třeba na LVM, RAID atd.