Při absenci MX se nedoručí na AAAA

Při absenci MX se nedoručí na AAAA
« kdy: 17. 03. 2023, 21:02:34 »
Zdravím,je nějak definované,jak doručit mail na doménu(za zavináčem),která nemá MX záznam?

Je to nějak standardizované a děje se v praxi,že se zkusí "fallback" na A záznam,když tedy MX není? Tuším, že v RFC to je zmíněné, ale nevím jak moc MUST,SHOULD,MAY a nevím jestli toto rfc bylo aktualizované pro IPv6

K jádru dotazu, Platí totéž i pro IPv6 (tedy když nemá MX, ale má jen AAAA)?

Mám jen jeden vzorek dat (jeden outbound) a výsledek,že v případě  poslání doménu (třetího řádu)s jen "RR:A" mail přijde
ale v případě poslání na doménu s jen "RR:AAAA" se vrátí jako PermError - no valid mx Record

(Otázka míří na sending side.Předpokládá se,  že na straně příjemce nezáleží, příjemcův SMTP server na IPv4 a IPv6 adresu tuto poštu ochotně přijme.Vlastně nikde ani není dáno že musí jít o téhož přijemce, může jít o 2 příjemce,které spolu nesouvisejí, ale první doména má jen A RR, druhá AAAA RR)

Případně,je nějaký dobrý vysvětlení, proč v případě jen-A záznamu  ji doručí,ale pro jen-AAAA doménu se vrátí jako nedoručitelná-noMXchyba
« Poslední změna: 17. 03. 2023, 22:05:12 od Petr Krčmář »

TLDR: z novější verze RFC se vytratila definice "implicit MX" a  zmínka  "A RR is found"  je zaměněná na implicit MX

mě právě zajímá důvod, proč pro AAAA tohle nejde, zda to je nějaké vůle providerů, bestpractice, má to nějaké racionální důvody nebo jaké to má důvod. Nebo že když v posledním RFC bylo "A RR" a v novém RFC se už v dané pasáži slovo RR nevyskytuje a implicit MX není definované, tak postmástři si nevěděli co počít?
Jeden by čekal, že když tento "fallback" bude fungovat pro A záznam, tak i pro AAAA (a připomínám, zkoušel jsem oddělené domény 3.řádu)
Tady smtp rfc[/url]
To je pěkné, ale v aktuálním RFC 5321(stačí v dolním linku zaměnit 2821 za 5321, ale to jen pro pořádek dnes jsou lidi, co neví co je odkaz, že se kromě kliknutí dá z něj získat bazální hodnota URL a že link má href a že se URL dá upravit, věřím že vy ne) jsem nenašel definici implicit MX  a hlavně je zaměněno  "if A is found"  na " if no MX"Tady je ta pasáž
Citace
If an empty list of MXs is returned,

the address is treated as
if it was associated with an implicit MX RR, with a preference of 0, pointing to that host

V 2821:
Citace
If no MX records are found,
but an A RR is found,
 the A RR is treated as
   if it was associated with an implicit MX RR, with a preference of 0,
   pointing to that host
RFC 2821 obsolete
« Poslední změna: 17. 03. 2023, 23:08:54 od mikesznovu »

Re:Při absenci MX se nedoručí na AAAA
« Odpověď #3 kdy: 17. 03. 2023, 23:15:36 »
No a čemu na tom nerozumíte? MX ukazuje na jméno nebo jména. Když neexistuje MX záznam, použije se samotné doménové jméno z e-mailu (a přiřadí se mu priorita 0). Takhle získáte seznam jmen s prioritou a tahle jména berete podle priority a standardním způsobem je překládáte. Tj. když máte IPv4 i IPv6 konektivitu, můžete překládat A i AAAA záznamy. Jak naložíte s jednotlivými získanými IP adresami (v jakém pořadí je vyzkoušíte) je už na vás.