Já zatím řeším Thunderbird jen na Windows, ale také ze dvou strojů. Profil mám uložený na sdíleném síťovém disku. Ve Windows ve složce %USERPROFILE%\AppData\Roaming\Thunderbird\ je mimo jiné soubor profiles.ini a v něm kromě jiného klíčová věc (procenzurováno trojtečkou …):
[Profile0]
Name=…
IsRelative=0
Path=\\192.168.…2\userdata$\…\.MAIL.TB
Default=1Jinými slovy: v rámci stability to řeším UNC cestou a IP adresou (nejsem tak závislý na případném výpadku DNS a mapování jednotek). Takhle to mám na dvou strojích, jediná podmínka je, že oba nesmí mít puštěný Thunderbird naráz.
Hádám, že v Linuxu ten soubor
profiles.ini někde taky bude (skrytá složka .thunderbird nebo tak něco?) a v něm se bude konfigurovat, kde je fyzicky ten profil. Nikdy to nekonfiguruju wizardem/profile managerem, prostě na novém stroji nainstaluju Thunderbird, nespouštím ho, zkopíruju ten profiles.ini (a pohlídám si, že k tomu profilu po síti můžu) a pak Thunderbird spustím. Ve Windows to takhle funguje na první dobrou (pokud mám k profilu po té síti korektní r/w přístup).
S linuxem jsem toto zatím takto nezkoušel, nepoužívám linux jako desktop, mám ho (s výjimkou LibreElec) výhradně jako servery bez GUI, ale s ohledem na multiplatformnost Thunderbirdu počítám, že se to tam bude chovat ekvivalentně. Složku s fyzickým profilem jsem stěhoval po síti několikrát, vždy stačilo upravit všude ty soubory profiles.ini (cestu v nich k tomu profilu) a vymalováno.