GTK aplikace blokují zvukovku

RobS

GTK aplikace blokují zvukovku
« kdy: 16. 08. 2011, 17:38:41 »
Zdravim.

Mam problem se zvukem v GTK aplikacich.

Normalne mi ma alsa vse smixuje dohromady: flash plugin, mplayer, xmms2,...
Pokud ale neco z techto aplikaci hraje a chci spustit GTK aplikaci, tak hlasi, ze je zvukovka obsazena.

Stejne tak naopak. Pokud nejaka GTK aplikace hraje, zadna jina se ke zvukovce nedostane...

GTK nepouziva alsu? Diky za jakekoliv info!
« Poslední změna: 17. 08. 2011, 09:28:38 od Petr Krčmář »

dustin

Re: Zvuk v GTK aplikacich
« Odpověď #1 kdy: 16. 08. 2011, 21:11:11 »
Zřejmě máš jinak nakonfigurovaný gstreamer (gnomácký přehrávací backend), než ostatní aplikace. Tipnul bych si, že ostatní používají pulseaudio a gstreamer napřímo alsu (tedy zařízení je obsazené pulseaudiem), nebo naopak. Konfiguraci gstreameru lze ověřit/nastavit v gconf-editoru.

RobS

« Odpověď #2 kdy: 16. 08. 2011, 21:59:16 »
Pulseaudio jsem prave nikdy nemel. A gconf-editor rika, ze je vystup alsasink. Stejne tak gstreamer-properties...

dustin

« Odpověď #3 kdy: 17. 08. 2011, 00:05:01 »
Buď ti něco používá oss (tedy emulaci, která zřejmě taky zabere zařízení jen pro sebe), nebo se ti v konfiguracích míchá dmix (tedy dle standardního nastavení zařízení "default") a přímý přístup na zařízení (obvykle "hw:0"). Tipnul bych si na ten gstreamer, pokud to dělají jen gtk aplikace.

Co zkusit přímo přehrávat přes gstreamer (viz např. http://www.cin.ufpe.br/~cinlug/wiki/index.php/Introducing_GStreamer#Play_a_mp3_file , jen použít alsasink)

lachtan

Re: GTK aplikace blokují zvukovku
« Odpověď #4 kdy: 17. 08. 2011, 18:16:44 »
kvuli takovymto problemum jsem si nakonec koupil zvukovku, jejiz linuxovy driver umi hardwarove mixovani (konkretne stary sound blaster live s chipem emu10k)