Jen subjektivní věc. Taky mne zarazilo těch 800x600? Proč to neřešíte scalingem? Také mám horší zrak a na 24" FHD monitoru (nebo 27" WQHD) nastavuji (ve Windows) scale na 125%, na displeji notebooku 150%. Navíc si často ještě zvětšuji web nebo písmo v editoru. Navíc u mne třeba IDE neuspěje s podtrháváním nečeho červeně a něčeho zeleně (vidím to stejně), takže někdy ještě přenastavuji barvy. A moc dobře nesnesu, když displej bliká (PWM pro regulaci jasu), to dneska už u monitorů naštěstí nebývá, ale jeden starší a jinak kvalitní 25" monitor jsem musel přestat používat.
Napříč všemu ale mít nízké rozlišení (navíc nastavené nižší než nativní) pro mne nepřináší výhodu, jen rozmazaný a "pixelovaný" obraz...
Chápu, že ten scaling ve Windows (až do verze 10) nebyl zrovna moc dobrý (naražel jsem na rozmazané písmo, extrémně malé/velké písmo, dělal problémy přesun okna mezi plochami s různým DPI atd.), ale aktuálně to už mají celkem vyřešené. No a třeba ubuntu, co si pamatuji (nějakou dobu už linux na desktopu jako nativní OS nejedu), byl docela luxus, "šoupátko" (tj žádné skoky 100, 125, 150..) a fungovalo to celkem dobře.