Update kernelu na VPS

Update kernelu na VPS
« kdy: 22. 02. 2023, 14:36:38 »
Bývá časté na VPS si možnost updatovat kernel  ? Vlastnoručně?

Nemůže se něco rozbít? Záleží přitom na druhu virtualizace?

Konkrétně  mi nejde ip link add type wireguard: Unknown device type. Distribuce jeDebian BullsEye a, 5.4, a jádro něco jako el7.elrepo

Re:Update kernelu na VPS
« Odpověď #1 kdy: 22. 02. 2023, 14:57:18 »
to je různé. Někteří používají svoje kernely s určitými úpravami. Není nic jednoduššího než se zeptat na podpoře nebo zapátrat ve znalostní databázi, či se na ten kernel podívat, zkusit ho vyměnit a uvidíš co se děje.

Osobně nenechávám kámen na kameni a všude si nasazuji vlastní linux s latest stable kernely, zatím mi to funguje bez problémů u většiny hostingů, dokonce i u ovh jsem to dokázal dát dohromady.

Obecně by mělo platit, že kernel bys měl mít možnost libovolně vyměnit (v rámci nějaké kompatibility k HW, což u virtuálů bývá šumák). Pokud tam má hosting nějaké custom kernel s vlastními moduly, raději bych uvažoval o změně hostingu.

Pokud prozradíš hosting, třeba já nebo někdo jiný bude vědět konkrétně. Kernel samozřejmě musí virtualizovaný HW podporovat, případně pokud je použit nějaká tenká virtualizace s virtio, musí to opět kernel mít zapnuté a podporovat. Ve výchozím stavu to ale u většiny distribucí bývá vše ok.

_Jenda

• 1 596
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #2 kdy: 23. 02. 2023, 00:30:03 »
Záleží na virtualizační technologii. Na plné virtualizaci (KVM, VmWare) si vždy kernel spravuješ sám a ano, instaluješ si distribuční aktuální. Na Xenu většinou také, ale nemám s Xenem osobní zkušenost. Oproti tomu v kontejnerech (OpenVZ, LXC, vpsAdminOS) ani nemáš možnost kernel jakkoli ovlivnit, tedy ani aktualizovat. U některých poskytovatelů kontenjerů je nutné v administraci některé funkce pro tvůj kontejner povolit, například některé iptables moduly nebo tun/tap rozhraní, může se to asi týkat i Wireguardu.

« Odpověď #3 kdy: 23. 02. 2023, 11:01:32 »
A ono je běžné, že by hostingy jako VPS nabízeli kontejner? Znám vpsfree, ty používají lxc a kvm, co si vybavuji, ale ostatní?

_Jenda

• 1 596
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #4 kdy: 23. 02. 2023, 22:34:45 »
A ono je běžné, že by hostingy jako VPS nabízeli kontejner? Znám vpsfree, ty používají lxc a kvm, co si vybavuji, ale ostatní?
Ty lowendové (https://lowendbox.com/) běžně.

Wasper

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 02. 2023, 17:22:42 »
Na Xenu většinou také, ale nemám s Xenem osobní zkušenost.
Na Xenu se dá i druhá možnost, nativní kernel pouštět z hostu - je to dobré u virtualizace pro sebe, ale jako veřejný hosting bych to tak rozhodně nedělal. Výhoda - mám jeden (dva, ...) kernely na jednom místě pro všechny guesty, nevýhoda to samé.

k3dAR

• 2 944
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24. 02. 2023, 17:48:20 »
Na Xenu se dá i druhá možnost, nativní kernel pouštět z hostu - je to dobré u virtualizace pro sebe, ale jako veřejný hosting bych to tak rozhodně nedělal. Výhoda - mám jeden (dva, ...) kernely na jednom místě pro všechny guesty, nevýhoda to samé.
doufam ze ne u poskytovatelu, ale v domacich podminkach si muzes i pro QEMU/KVM urcit jadro v hostiteli
BTW: u CZ/EN je to matouci :-)
v CZ Hostitel (ten hlavni system), Host (ten virtualizovanej)
v EN Host (ten hlavni system), Guest (ten virtualizovanej)