Mám dotaz, jaké zvolit volby pro sshd + ssh, aby vydržel téměř nonstop pro Remote forwarding portu. Na server například je komunikace každou hodinu, která se forwarduje do klienta (tedy ten co spouští ssh)
V situaci, kdy klient je za NATem s poločasem rozpadu 2 minuty.
Používám nyni -o ServerAliveInterval 50 a běží to třeb půl dne ale v noci někdy(nevím jak často) vymizí, proces ssh se ztratí a na serveru už ss-4lntp taky neukazuje řádek který jsem nastavilMám pocit, že s touto volbou to vydrží. Jednu hypotézu mám, že výsledky by mohlo zkreslovat různé nepovedené komunikace, které neprovedou výsledek, nezalogují se, jako třeba jen otevřené spojení, různé port scannery, které refreshnou komunikaci a zabrání expiraci.
Předtím jem to provozoval bez ServerAliveInterval amám pocit, že rozpadky byly čaastější, ale neumím to upřesnit.
1. Jsou volby Server vs Client - AliveInterval/Count rovnocenné? (až na to že se nastavují u klienta resp. u serveru a odhlédnu od toho, který konec čeká na expiraci timeru)
Je tato volba důležitá?
2. Bonusová otázka, jak Remote/local forwarding funguje, čeká server až se dokoncčí handshake a pak teprv začne komunikace na klientovi a nebo tunel posílá TCP pakety jak přijdou /že přes tunel putuje TCP syn, ack+syn, ck přes celý tunel)
3: TCPKeepAlive jsem pochopil že není to co chci. Má být vypnuté nebo na něm nezáleží? (Volba je pro obě strany)