ChatGPT a AI pro vývojáře

Re:ChatGPT a AI pro vývojáře
« Odpověď #30 kdy: 15. 02. 2023, 12:58:34 »
Ty floaty nejsou moc dobrý příklad. Tam se nějaký nedeterminismus hledá dost těžko.
Jenže řeč nebyla jen o nedeterminismu, ale Tomas-T to rozšířil na všechny případy, kdy se kvůli zlevnění akceptuje občasný „chybný“ výsledek.

« Odpověď #31 kdy: 15. 02. 2023, 13:23:57 »
Ty floaty nejsou moc dobrý příklad. Tam se nějaký nedeterminismus hledá dost těžko.
Jenže řeč nebyla jen o nedeterminismu, ale Tomas-T to rozšířil na všechny případy, kdy se kvůli zlevnění akceptuje občasný „chybný“ výsledek.
Fakt?
Já mám pocit, že se tenhle stochaisticný přístup k návrhům začne brzy dostávat/asi už dostává i do HW.
Když dáte marketingu vybrat zda chce, aby procesor spočítal se 100% jistotou že 1+1=2 za 10 ms nebo do s 99,99999% pravděpodobností odhadl za 1 ms, co si asi vybere? 10x rychlejší procesor. ;D
I kvantové počítače jdou tímhle směrem.
Pokud jsem ten překlep rozluštil dobře, tak Tomas-T nic nerozšiřuje, ale explicitně píše o protikladu determinismu.

« Odpověď #32 kdy: 15. 02. 2023, 14:58:55 »
Já myslím, že jako PŘÍKLAD PŘÍSTUPU dobré jsou.
Pokud se máte rozhodnout, zda budete zaměstnancům počítat výplaty s float nebo decimal čísly.
S floaty to zvládnete za 5 minut, s tím, že občas někde vyskočí nějaká halířová nepřesnost.
S decimaly to bude vždy přesně dle očekávání, ale počítat se to bude hodinu.

A příště podobný problém, jen nepůjde o peníze, ale o zpracovávání nějakých statistik v reálném čase.
Vyberete si stejně nebo jinak?

« Odpověď #33 kdy: 15. 02. 2023, 15:58:57 »
Já myslím, že jako PŘÍKLAD PŘÍSTUPU dobré jsou.
Pokud se máte rozhodnout, zda budete zaměstnancům počítat výplaty s float nebo decimal čísly.
S floaty to zvládnete za 5 minut, s tím, že občas někde vyskočí nějaká halířová nepřesnost.
S decimaly to bude vždy přesně dle očekávání, ale počítat se to bude hodinu.

A příště podobný problém, jen nepůjde o peníze, ale o zpracovávání nějakých statistik v reálném čase.
Vyberete si stejně nebo jinak?
Jako příklad nějakého kompromisu asi jo. Ale úplně jiného než že 1+1=2 jen v 99.9999% případů.

A určitě bych to nebral jako příklad nějakého nového přístupu :)

« Odpověď #34 kdy: 15. 02. 2023, 17:36:01 »
To bylo jen zjednodušení, protože kdybyste věděl, že budete pokaždé sčítat 1 a 1, tak tam tu 2 napíšete přímo.
Takže tedy obecně x + y = z ± 0.0000001, chyba drobná ale při zaokrouhlování občas může hodně narůst.

« Odpověď #35 kdy: 15. 02. 2023, 18:12:45 »
Jako příklad nějakého kompromisu asi jo. Ale úplně jiného než že 1+1=2 jen v 99.9999% případů.
Jenže většinou nepočítáte pořád dokola se stejnými čísly. Takže v praxi vám počítání s floaty bude v 99,9999 % případů vracet správné výsledky a ve zbytku bude ten výsledek špatně – a z praktického hlediska je jedno, že ten špatný výsledek bude vždy pro stejná čísla a vždy stejně špatný.

A určitě bych to nebral jako příklad nějakého nového přístupu :)
Ale o to právě šlo. Že nejde o nic nového – že kompromis mezi cenou a spolehlivostí se řeší od začátku existence výpočetní techniky. Jenom se mění možnosti a ceny.