Jednoduchý cloud pro deploy webové aplikace?

Jednoduchý cloud pro deploy webové aplikace?
« kdy: 11. 02. 2023, 15:25:56 »
Zdravím,

umím docela dobře s Amazon AWS cloudem, ale pro osobní malé projektíky se mi zdá poněkud těžkopádný.

Neexistuje nějaká alternativa, kde můžu rychle deploynout jednoduché webové aplikace? Nic jiného než AWS neznám.

Momentálně mám něco napsáno v Pythonu + Vue + SQLite.

« Poslední změna: 11. 02. 2023, 15:34:32 od Petr Krčmář »

alex6bbc

• 1 655
    • Zobrazit profil
Re:Jednoduchý cloud pro deploy webové aplikace?
« Odpověď #1 kdy: 11. 02. 2023, 15:40:14 »
a co primo virtualka s linuxem (vps) bez cloudu.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 02. 2023, 15:46:48 »
rychle deploynout jednoduché webové aplikace?
Heroku nebo GAE.

Džan

« Odpověď #4 kdy: 12. 02. 2023, 12:27:30 »
Za mě Heroku. Pokud by to bylo moc drahé, tak Dokku na vlastním VPS.

« Odpověď #5 kdy: 13. 02. 2023, 10:50:49 »
Neexistuje nějaká alternativa, kde můžu rychle deploynout jednoduché webové aplikace? Nic jiného než AWS neznám.
Momentálně mám něco napsáno v Pythonu + Vue + SQLite.

Za mě statický build a nginx v Dockeru někde v Azure nebo tak. Jenomže ono dost záleží, co je to "jednoduchá webová aplikace". To může být pár řádků někde v JS a Pythonu nebo vlastně celkem velká aplikace třeba s nějakým GraphQL API. Ono jednoduché je pro každého něco jiného.

Někdo vám navrhuje Heroku, ale mě přijde těžkopádné naopak to a navíc pomalé a drahé. Tedy když jsem ho řešil naposledy, což už je celkem dlouho.

« Odpověď #6 kdy: 13. 02. 2023, 11:08:14 »
Tipnem ze pozeras na AWS ako na Infrastructure as a Service (IaaS), co skutocne moze byt tazkopodne ked si na maly projekt mas pripravit infrastrukturu.  Pozri sa vsak aj na AWS ako Platform as a Service (PaaS) - napr. AWS Elastic Beanstalk.

Samozrejme AWS nie je jediny PaaS poskytovatel. Je nim aj spominany Heroku a dalsi: https://www.techtarget.com/searchcloudcomputing/feature/Top-10-PaaS-providers-and-what-they-offer-you

« Odpověď #7 kdy: 13. 02. 2023, 11:58:08 »
ja pouzivam virtualni linux server od servercheap.net super ceny. appku vcetne databazi sem si deploynul pres docker compose. jednoduchy efektnivninreseni pro malej projektik

« Odpověď #8 kdy: 13. 02. 2023, 23:30:49 »
gitlab CI, docker a to cele deployovat na vpsfree.cz . za ty penize bezkonkurencni vykon a i nastroje jako backupy, NAS apod
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #9 kdy: 15. 02. 2023, 18:22:08 »
gitlab CI, docker a to cele deployovat na vpsfree.cz . za ty penize bezkonkurencni vykon a i nastroje jako backupy, NAS apod

Pro velkou část aplikací je ten výkon naprosto zbytečný; pro jednoduché aplikace dostatečně výkoné VPS pořídíte za čtvrtinu jinde.

David

• 152
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 15. 02. 2023, 19:23:13 »
Pro velkou část aplikací je ten výkon naprosto zbytečný; pro jednoduché aplikace dostatečně výkoné VPS pořídíte za čtvrtinu jinde.
U VPS za 1/4 ze 300 Kč se musíte ptát na věci jako jak častý je výpadek, řeší podpora nefunkčnost hned nebo až za X hodin/dní, atd. Protože cena je možné vodítko, jak na tu službu kašlou.

« Odpověď #11 kdy: 20. 02. 2023, 14:22:38 »
Ja většinou pouzivam Firebase, nebo vše mačkám na jednom dropletu od DigitalOcean.

by_cx

• 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 20. 02. 2023, 19:12:29 »
U VPS za 1/4 ze 300 Kč se musíte ptát na věci jako jak častý je výpadek, řeší podpora nefunkčnost hned nebo až za X hodin/dní, atd. Protože cena je možné vodítko, jak na tu službu kašlou.

To je ale špatná otázka. Je jedno kolik služba stojí, vždycky se musíš ptát "Co udělám, když server nepojede?". V době Azure, AWS, DigitalOcean, Vultr, ... je vcelku snadné najít za pár $ prostor, kde to poběží dál. Pořídit si VPS a pak čekat na podporu až pošle stejný email jako tisícovkám uživatelů přes tebou, fakt není cesta a je jedno kde to VPSko bude. Hodiny dlouhé ignorování zvládá v pohodě i AWS. Zažil jsem reakci po několika dnech i u účtů, na kterých byla placená podpora.

« Odpověď #13 kdy: 20. 02. 2023, 21:35:34 »

Je to možné vodítko. Ale nikoliv něco, co to implikuje. To by možná bylo dobré rozlišovat. Třeba u WEDOSu mám VPS za cca 90 Kč měsíčně. Vypadává? Ano, downtime byl tak tři hodiny za rok. Reagovala podpora? Nikdy jsem s ní neměl problém, reagovala do deseti minut. Nemluvě o tom, že tu neřešíme e-shop ale "malé osobní projektíky", u kterých je to podstatně méně důležité, než u větších komerčních projektů.

V první řadě by tedy bylo dobré rozlišovat a používat správné nástroje pro správné věci.