Reinstalace Windows 11 se zachováním uživatele

RDa

• 2 670
    • Zobrazit profil
Reinstalace Windows 11 se zachováním uživatele
« kdy: 17. 01. 2023, 12:20:40 »
Ahoj, resim problem nebootujiciho notebooku. Bylo tam W10 a pak ruzne se to vystupnovalo na W11 ale majitelka tam pridala antivir a cele se to uz podelalo. Zadny recovery od vyrobce nefunguje, konci to na bluescreenu (PNP Watchdog) po deseti minutach toceni teckama.

Takze jsem se rozhodl udelat cistou instalaci, W11 22H2 bohuzel chteji pridat MS account, nelze ten krok preskocit.

Tedy dotaz na znalce WIN systemu - muzu vzit tedy uzivatelovu slozku se stareho disku z C:\Users, a placnout ji do ciste instalace, nebo je potreba udelat neco vice kdyz se clovek snazi presunout uzivatele do nove instalace / (ci jineho PC) ?

Momentalne to delam cely znova, protoze jsem zjistil ze po zapisu na ten disk se objevi znova stare soubory (jako WTF chovani, ale jednou se to tady resilo, ze za to muze neco jako fastboot). Musim si dat pozor i jak ten komp vypinam az budu sahat na jeho disk.

(v ramci teto sado maso procedury jsem zjistil, ze kopie stareho disku nejde pripojit v suplicku.. protoze GPT DISK UUID zustalo stejne, i kdyz jsem vsechny partisny pri instalaci odstranil, a win s tim ma mega-problem ze to neni unikatni).

PS: Instalovat na ten samy disk se zachovanim dat z externi instalacky nejde - kdyz neni pustena z funkcniho OS.
#hlava10110
« Poslední změna: 17. 01. 2023, 12:43:58 od Petr Krčmář »

hknmtt

Re:W11 reinstalace se zachovanim uzivatele
« Odpověď #1 kdy: 17. 01. 2023, 12:35:53 »
w11 by sa stale mal dat odrbat s tym ms uctom. na youtube su na to navody. stale to menia takze mozno uz niektore postupy nefunguju ale malo by to stale ist.

napriklad https://www.youtube.com/watch?v=s1wqOHo9Lb0

Bugsa

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 17. 01. 2023, 12:36:49 »
Krok s MS accountem lze přeskočit když to budeš instalovat odpojený od internetu nebo si můžeš přímo upravit instalačku aby to nevyžadovala.

Přesun C:\Users nebude stačit. Lepší je prvně udělat účet se stejným názvem a až po úspěšném spuštění OS tam tu složku ze starého OS nakopírovat.

« Odpověď #3 kdy: 17. 01. 2023, 12:40:36 »
W11 bez MS uctu jde; v OOBE (kde se to pta na klavesnici, sit etc.) je treba otevrit command prompt a zadat tam:

oobe\bypassnro

Po restartu to zpristupni moznost "nemam internet...", kterazto bezne ve W11 jiz k dispozici neni.

Se zbytkem pak souhlasim s uzivatelem Bugsa. Napred prihlasit pod danym usernamem, at se vytvori profil, potom presypat obsah (za sebe dodavam, mimo NTUSER.dat)

Re:Reinstalace Windows 11 se zachováním uživatele
« Odpověď #4 kdy: 17. 01. 2023, 12:59:49 »
Tedy dotaz na znalce WIN systemu - muzu vzit tedy uzivatelovu slozku se stareho disku z C:\Users, a placnout ji do ciste instalace, nebo je potreba udelat neco vice kdyz se clovek snazi presunout uzivatele do nove instalace / (ci jineho PC) ?
NE. Z adresáře User lze získat data např. z plochy(desktop) nebo kdysi oblíbené(favourites) URL z prohlížeče. Nyní už i to EDGE dávají jinam. Prostě po formátu a nové instalace je nutno vše instalovat a nastavovat znova.
Momentalne to delam cely znova, protoze jsem zjistil ze po zapisu na ten disk se objevi znova stare soubory (jako WTF chovani, ale jednou se to tady resilo, ze za to muze neco jako fastboot). Musim si dat pozor i jak ten komp vypinam az budu sahat na jeho disk.

(v ramci teto sado maso procedury jsem zjistil, ze kopie stareho disku nejde pripojit v suplicku.. protoze GPT DISK UUID zustalo stejne, i kdyz jsem vsechny partisny pri instalaci odstranil, a win s tim ma mega-problem ze to neni unikatni).

PS: Instalovat na ten samy disk se zachovanim dat z externi instalacky nejde - kdyz neni pustena z funkcniho OS.
#hlava10110

Nějaký nesmysl. Pokud odstraníš partišny a vytvoříš je znova tak se adresáře či celé soubory ze starého souborového systému nemůžou zachovat. Samozřejmě pokud manuálně nepřepíšeš každý bajt disku na 0x00 tak i po formátu máš šanci něco najít. A pokud se to tak chová jak popisuješ, tak je možná hardwarová chyba disku a je tedy pravděpodobně vadný.

hknmtt

« Odpověď #5 kdy: 17. 01. 2023, 13:02:23 »
no v user slozke je appdata ktore maju roaming co je prave urcene na prenasanie userovych dat

RDa

• 2 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17. 01. 2023, 13:11:27 »
Nějaký nesmysl. Pokud odstraníš partišny a vytvoříš je znova tak se adresáře či celé soubory ze starého souborového systému nemůžou zachovat.

Zachovalo se GPT DISK UUID, takze nelze mit naraz pripojeny ve dvou USB donglech starou i novou instalaci (v tretim pocitaci)

Fuckup na filesystemu je z duvodu hybridniho vypinani, kdy to namisto power off udela hybernaci, to jsem vyresil pres:
Kód: [Vybrat]
powercfg /h off
shutdown /s

Medo77

• 300
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 17. 01. 2023, 14:23:14 »
https://www.forensit.com/downloads.html
Transwiz
Backupnes profil na starom kompe, zip skopnes, obnovis na novom .. Usera zakladat netreba, on si ho zalozi sam pri restore ... Cize Nainstalujes W11 s nejakym temporary uctom, pod nim restornes zip, a temporary nechas, alebo zmazes ...
V tomto pripade sa komp=nova instalacia win.
Popravde, neskusal som migraciu W10->W11 ale nie je asi dovod aby to nefungovalo ...
« Poslední změna: 17. 01. 2023, 14:26:41 od Medo77 »

« Odpověď #8 kdy: 17. 01. 2023, 14:47:29 »
Přidávám další poznatek k požadavku na MS účet. Do formuláře stačí vyplnit "you@example.com" a libovolné heslo. Windows Vás informuje o špatně zadaném hesle a nabídne možnost vytvoření lokálního účtu.

Ověřeno na buildech 22000, 22621.

Honza

« Odpověď #9 kdy: 17. 01. 2023, 15:04:47 »
Su tri sposoby: 
1 urobit instalacku z iso cez rufis kde sa da moznost prihlasovania parametrom odstranit
2 pouzit starsiu instalacku tusim 2022/04 este ide aj s oflfline ak "tvrdim", ze nemam siet
3 pouzit pri prihlaseni ucet  "no@thankyou.com" a lubovolne heslo, nasledne by to malo umoznit vytvorit lokalny ucet ( zda sa ze tych "latentnych" nazvov emailov je viac ) 
Aktualne som to riesil vcera, moznost 1 a 2 ide, 3 som uz nestihol odskusat, nasiel som to az neskor, ale predtym som to skusal a islo, nemam vsak overene ci aj na najnovsom iso image to ide. 

RDa

• 2 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. 01. 2023, 15:06:03 »
https://www.forensit.com/downloads.html
Transwiz
Backupnes profil na starom kompe, zip skopnes, obnovis na novom .. Usera zakladat netreba, on si ho zalozi sam pri restore ... Cize Nainstalujes W11 s nejakym temporary uctom, pod nim restornes zip, a temporary nechas, alebo zmazes ...

Puvodni instalace ale nefunguje, umi to vzit do zalohy ucet z ciziho disku?

« Odpověď #11 kdy: 17. 01. 2023, 15:12:09 »
NE. Z adresáře User lze získat data např. z plochy(desktop) nebo kdysi oblíbené(favourites) URL z prohlížeče. Nyní už i to EDGE dávají jinam. Prostě po formátu a nové instalace je nutno vše instalovat a nastavovat znova.

#hlava10110

Nějaký nesmysl. Pokud odstraníš partišny a vytvoříš je znova tak se adresáře či celé soubory ze starého souborového systému nemůžou zachovat. Samozřejmě pokud manuálně nepřepíšeš každý bajt disku na 0x00 tak i po formátu máš šanci něco najít. A pokud se to tak chová jak popisuješ, tak je možná hardwarová chyba disku a je tedy pravděpodobně vadný.

To není úplně pravda. Co se profilu prohlížeče týče, tak i ten je možné přenést.
Pro Chrome je například cesta C:\Users\Alice\AppData\Local\Google\Chrome\User Data. Firefox má cestu AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\xxxxxxxx.default.  Edge pak AppData\Local\Microsoft\Edge\User Data\

Upozorňuji, že tato procedura přenese i uživatelem nainstalované doplňky.

RDa

• 2 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17. 01. 2023, 15:19:55 »
Nakonec jsem data kopiroval i napotreti, protoze kdyz uz i byl spravne vypnuty OS a FS v poradku, tak total-commander copy nezachova datum a cas adresare, jenom souboru. Takze shift+delete a kopie znova timto zpusobem:

Kód: [Vybrat]
cd x:\Users\name\
robocopy /E Documents c:\Users\name\Documents
robocopy /E Desktop c:\Users\name\Desktop
robocopy /E Downloads c:\Users\name\Downloads
robocopy /E /XA:O OneDrive c:\Users\name\Desktop\OneDriveLatestLocal

Appdata jsem udelal offline na tretim PC (dal jsem overwrite all), uz se me to nechtelo delat znova (jsou tam veci jako posledne otevrene soubory, profily prohlizecu a cache.. ale 4.5GB vadit nebude i kdyby to byla uz mrtva data)

/E je treba aby to bylo rekurzivni
/XA:O je potreba k preskoceni online souboru bez lokalni kopie (jinak si to stezuje ze nebezi synchronizacni service... ona bezi ale ne pro nyni uz cizi disk x:)

Mozna po nainstalovani prohlizece to bude chtit zvolit stary profil, ale to zjistim az si pro to prijde zitra a rekne co tam vlastne vse chybi.

Imho kdyz uz si plati Office a vidim ze OneDrive ma 1TB tak by se to mohlo nastavit i na kompletni synchronizaci (plocha+dokumenty), jak se to pri vytvareni uctu ptalo neco ohledne synchronziaci tak jsem ted klikl neco jako "chci mit i lokalni subory", takze v syncu je jenom "OneDrive personal" slozka (ktera ale v cloudu byla z pred tydne.. na tom disku ze stareho PC uz byly nejake necommitnute lokalni upravy)

« Odpověď #13 kdy: 17. 01. 2023, 15:21:55 »
Při instalaci z média lze nainstalovat na disk, na kterém se již instalace Windows nachází. Instalační proces toto detekuje a informuje o tom, že všechna data ze současné instalace budou přesunuta do složky C:/Windows.old (pokud je na tohle na disku dost místa).

RDa

• 2 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 17. 01. 2023, 15:26:22 »
Při instalaci z média lze nainstalovat na disk, na kterém se již instalace Windows nachází. Instalační proces toto detekuje a informuje o tom, že všechna data ze současné instalace budou přesunuta do složky C:/Windows.old (pokud je na tohle na disku dost místa).

U me to neslo. Dostal jsem stejnou hlasku jako vidis tady:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/upgrade-problem-about-windows-11/31ddc0e6-f76e-4974-9fc2-6658a401e9a0