Go backenďáci a Quasar frontenďáci u nás

hknmtt

Go backenďáci a Quasar frontenďáci u nás
« kdy: 09. 01. 2023, 15:46:23 »
Tento rok budem hladat niekoho na vypomoc na Go backend a Quasar(Vue) frontend a tak by ma zaujimalo ako je to u nas(CZ/SK) s ludmi vobec? Mam taky pocit ze webtrh je mrtvy a ani root moc nezije takze si neviem vobec urobit obrazok o tom aka je u nas situacia. A jedine kde mozem vidiet aspon ako-tak nieco mi pride ze je startupjobs kde sa daju filtrovat ponuky podla jazykov a podla toho aspon vidiet co(tech) je ziadane(takze ratam ze je tam aj ponuka). Ale inak asi nic... Osobne ziadnych Go-ckarov ani Quasarakov nepoznam. Ale zase ja som skoro vzdy robil solo takze to nie je prekvapujuce.

A co tu citam tie fora, mam pocit ze 99% ludi s Go realne nerobili len nanho vsade pindaju lebo sa im nieco nepaci na syntaxi alebo ho beru ako jazyk na nejake cli utilitky a niche jazyk ktory pouziva len Google a nic viac. Takze celkovo nemam dojem preto ze tu ludia moc s Go robia, uz duplom nie velke veci. A o Quasare ani nehovorim.
« Poslední změna: 09. 01. 2023, 15:51:57 od Petr Krčmář »

Re:Go backenďáci a Quasar frontenďáci u nás
« Odpověď #1 kdy: 09. 01. 2023, 16:10:43 »
A co tu citam tie fora, mam pocit ze 99% ludi s Go realne nerobili len nanho vsade pindaju lebo sa im nieco nepaci na syntaxi alebo ho beru ako jazyk na nejake cli utilitky a niche jazyk ktory pouziva len Google a nic viac. Takze celkovo nemam dojem preto ze tu ludia moc s Go robia, uz duplom nie velke veci. A o Quasare ani nehovorim.

Zalezi na pohledu, jestli je OpenShift a veci okolo povazovano za velkou vec nebo ne - ale delaji na tom borci v RH v Brne. Tezko rict pocet, ale vyssi desitky lidi to budou.

alex6bbc

• 1 638
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 09. 01. 2023, 16:16:25 »
c/c++ se zivim, ale kdyz si mam udelat nejakou utilitku a chci si pohrat, tak jdu do go, chci se go poradne naucit.
ale furt je to primarne pro zabavu.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 09. 01. 2023, 16:38:39 »
S Go mám v tomto pár čerstvých zkušeností. Najít dobrého vývojáře je obtížné a jsou drazí, těch pár projektů, co se tu dlouhodobě dělá, si je hravě rozebere. S juniory máme spíše špatné zkušenosti, kód se po nich musí často přepisovat, levnější je vzít rovnou seniora. Těžko obecně soudit, ale na lepení na koleni se spíš používá Node.js (ne, že bych tu hrůzu doporučoval).

alex6bbc

• 1 638
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09. 01. 2023, 19:11:29 »
S Go mám v tomto pár čerstvých zkušeností. Najít dobrého vývojáře je obtížné a jsou drazí, těch pár projektů, co se tu dlouhodobě dělá, si je hravě rozebere. S juniory máme spíše špatné zkušenosti, kód se po nich musí často přepisovat, levnější je vzít rovnou seniora. Těžko obecně soudit, ale na lepení na koleni se spíš používá Node.js (ne, že bych tu hrůzu doporučoval).

mate nejakou statistiku, jestli ti lidi co zacali delat go byli drive c, c++, java, python, javascript apod.?
ja sel na pohovor, ze bych chtel zacit s go jako junior, ale videli, ze jsem c/c++, tak me pozadali zda bych sel na c/c++ projekt, tak jsem to vzal a go mam zas jen pro zabavu.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09. 01. 2023, 19:24:50 »
mate nejakou statistiku, jestli ti lidi co zacali delat go byli drive c, c++, java, python, javascript apod.?
Ne, nic reprezentativního. Ale je tam dost JS a i PHP, nicméně v malém vzorku, to může být nahoda.

« Odpověď #6 kdy: 10. 01. 2023, 12:04:25 »
Já dělám jeden kontrakt v go a všichni, se kterýma pracuju, umí velmi dobře C a C++ (a někteří i Rust). Jsou to ale všechno lidi s 10+ let praxí.

Podle mě není problém sehnat lidi, akorát je potřeba je dobře zaplatit, víc než někoho na C++.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 10. 01. 2023, 12:13:28 »
Já dělám jeden kontrakt v go a všichni, se kterýma pracuju, umí velmi dobře C a C++ (a někteří i Rust). Jsou to ale všechno lidi s 10+ let praxí.
Zajímavá korelace, ale dost pochopitelná.

by_cx

• 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 10. 01. 2023, 13:17:21 »
Trochu to vybalancuju. Dělám v eCommerce ve firmě, kde přešli z PHP na Go. Já pracuju s Go asi 6 let a pár projektů za sebou mám, ale většina lidí potkala Go až tady. Máme tu seniory i juniory. Nikdo po nikom nic nepřepisuje, maximálně to neprojde code review a junior si to přepíše sám. Asi to je i hodně o tom, jak jsou projekty řízeny, i když do této problematiky nevidím, tak u projektů, kde jsou lidi, kteří řeší plánování a odráží požadavky businessu, jsme nikdy neměli problémy s juniory v týmu. U Go bych se nebál vzít i lidi, co o Go jen zavadili, protože pokud člověk programuje v něčem jiném, tak ten jazyk opravdu není nějak těžké se naučit.

« Odpověď #9 kdy: 10. 01. 2023, 13:21:50 »
Vim ze firmy jako Proton nebo Keebola shanely golang vyvojare a ze v nem maji napsanou nejakou cast sveho backendu. Sam v go pisu ruzne tools nebo restapi, ktere integruji to ci on s k8s, ale nepovazuji se za vyvojare, jsem spis sysadmin.

« Odpověď #10 kdy: 10. 01. 2023, 13:52:23 »
c/c++ se zivim, ale kdyz si mam udelat nejakou utilitku a chci si pohrat, tak jdu do go, chci se go poradne naucit.
ale furt je to primarne pro zabavu.

A nestálo by za to naučiť sa poriadne radšej C++? ;-)

hknmtt

« Odpověď #11 kdy: 10. 01. 2023, 14:10:25 »
Trochu to vybalancuju. Dělám v eCommerce ve firmě, kde přešli z PHP na Go. Já pracuju s Go asi 6 let a pár projektů za sebou mám, ale většina lidí potkala Go až tady. Máme tu seniory i juniory. Nikdo po nikom nic nepřepisuje, maximálně to neprojde code review a junior si to přepíše sám. Asi to je i hodně o tom, jak jsou projekty řízeny, i když do této problematiky nevidím, tak u projektů, kde jsou lidi, kteří řeší plánování a odráží požadavky businessu, jsme nikdy neměli problémy s juniory v týmu. U Go bych se nebál vzít i lidi, co o Go jen zavadili, protože pokud člověk programuje v něčem jiném, tak ten jazyk opravdu není nějak těžké se naučit.

Jasne, to je vyhoda Go ze kto ma zaklady programovania sa ho nauci vcelku rychle. Ale zase vodit za rucicku juniora si moze dovolit len firma pretoze to nie je len o jazyku ale celkovo o architekture aplikacii a zavedenych sposobov co ako riesit, ale technologie a kniznicne pouzit a td. Ja som sam takze pre mna je to aktualne neschodne riesenie.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 10. 01. 2023, 14:13:49 »
Jasne, to je vyhoda Go ze kto ma zaklady programovania sa ho nauci vcelku rychle.
Go bylo tak navržené, ale tak jednoduché to s tou jeho jednoduchostí zase není.

« Odpověď #13 kdy: 10. 01. 2023, 14:58:25 »
Pokaždé, co vidím něco okolo web žumpy, se tam vyskytuje nový framework. Se nelze divit že Quasar nikdo nezná, za rok bude out ;-)
Tohle ale opravdu vidím jen u webařiny....

hknmtt

« Odpověď #14 kdy: 10. 01. 2023, 15:04:35 »
Pokaždé, co vidím něco okolo web žumpy, se tam vyskytuje nový framework. Se nelze divit že Quasar nikdo nezná, za rok bude out ;-)
Tohle ale opravdu vidím jen u webařiny....

Vobec nesuhlasim. Webom sa venujem prakticky od 2000 a Quasar je prvy FE FW ktory mi dava vsetko co som vzdy chcel ale nikdy nedostal. Predtym som pouzival par rokov Vue ale Quasar dotiahol vsetko az do konca. Nie je to len FW nad Vue ale cely system hotovych a navzajom kooperujucich komponentov. Jasne ze na poli front-endu sa veci menia naozaj rychlo ale osobne nevidim jediny dovod preco by som z Quasaru odchadzal. Ditto Vue.