PCIe 3.0 x4 má maximální propustnost v jednom směru 4000 MB/s, praktická reálná rychlost bude o kus nižší. SSD pro PCIe 3.0 ovšem většinou ani nenabízejí rychlosti, které by využily přenosovou kapacitu té sběrnice, takže by bylo rozumnější vzít rovnou disk pro PCIe 4.0, který bude mít výkonnostní rezervu.
Sám mám 1 TB Gigabyte Aorus Gen 4 určený pro PCIe 4.0 ("placatá" varianta do notebooků). V PCIe 3.0 x4 (HP ProBook 445 G7) mi dává v benchmarku maxima kolem 3500 MB/s při sekvenčním čtení i zápisu. Co jsem tak zběžně koukal, takového výkonu žádný prodávaný SSD určený pro PCIe 3.0 nedosahuje. Nejblíž k tomu má Samsung 970 EVO Plus, ale ten stojí zhruba stejně jako ten můj Gigabyte a přitom má deklarovanou trojnásobně nižší životnost (600 TBW vs 1800 TBW u Gigabytu, ale samozřejmě je otázka, jak moc se tomuhle parametru dá důvěřovat).
To fakt využijete těch 3.5 GB/s ? :-) Mám v desktopu nějaké staré Kingstone SATA SSDčko a nepoznám rozdíl proti 970 Evo Plus v notebooku, které dává reálně 3 GB/s.
Jinak Samsung 970 Evo Plus můžu pro notebook doporučit. Po té změně v řadiči, kdy sice klesla rychlost po vyplnění cache z 3 GB/s na 1.7 GB/s, klesly také teploty. Mám původní verzi v domácím serveru a i s masivním pasivem (jako že fakt velkým) hřeje konstantně na 67 °C. To co se teď prodává jako 970 Evo Plus si hoví na 45 °C.
Při běžné práci diskové přenosy přirozeně neměřím, ale jelikož mou pracovní náplní je vývoj a netriviální práce s datově intenzivními aplikacemi (= databázemi apod.
) a často pracuji lokálně, typicky na cestách, má pro mě rychlý disk docela velký význam.
Navíc můj notebook má 32 GB RAM a zpravidla ho nevypínám, ale hibernuji, což je s takovýmto diskem příjemně rychlé (a probuzení ovšem taky). To opět ocením při cestování. Když se člověk zavrtá do práce a najednou zjistí, že vlak vjíždí do cílové stanice, je fajn, že se ten stroj uspí do čtvrt minuty.
Teploty se běžně pohybují v rozmezí 40 - 50 °C, během benchmarku se to vyšplhalo těsně pod 60 °C. Počítám, že na PCIe 4.0 při vyšších rychlostech by to žhavilo víc, ale to se mě netýká. A když můžu mít za stejné peníze SSD, který je papírově i prakticky lepší ve všech parametrech, které mě zajímají, nedává mi smysl pořizovat si slabší.