Firemní počítač na soukromé použití

Re:Firemní počítač na soukromé použití
« Odpověď #30 kdy: 29. 12. 2022, 09:25:42 »
Pokud uvažujete ekononicky, tak chápete, že nejlepší benefit je dostatečná mzda.

Pokud uvažujete ekonomicky, tak chápete, že když vám zaměstnavatel nechá užívat pracovní notebook pro soukromé účely, tak ho to stojí velmi málo.
Takže je to win-win situace.
Pracuji pro korporáty asi 15 let a samozřejmě vím, že je to pro ně levné. Hlavně win je to pro ně. S benefity jsou dva problémy. Mohou vás skrz ně sledovat a dají vám, jaké si hodí jim ne vám. Obojí jsem zažil. Čili je to hlavně win hlavně pro ně.

Ano, zažil jsem pár pohovorů, kde jsem jim otevřeně tohle sdělil a docela se na to ksichtili protože moc dobře chápali, že jejich obvyklá taktika zjevně fungovat nebude, ostatně v tomhle smyslu to skutečně hloupé je, ale i to je podružnost, která mi může být jedno; co se týká financí, mě zajímají na jedné straně pro mě reálně (a to je důležité) užitečné příjmy, na druhé výdaje a to je vše. Zbytek ať si personální vyříká s vedením. Jestli mají podobu finanční nebo jakoukoliv jinou je úplně jedno.
Viz výše a poznámku, že s pěnezi, které mi dorazí na účet mohu naložit dle dvého uvážení a nakoupit věci, které vyhovují mým potřebám, navíc mi zůstanou i při změně zaměstnaní.

« Odpověď #31 kdy: 29. 12. 2022, 09:44:50 »
Pokud uvažujete ekononicky, tak chápete, že nejlepší benefit je dostatečná mzda.

Pokud uvažujete ekonomicky, tak chápete, že když vám zaměstnavatel nechá užívat pracovní notebook pro soukromé účely, tak ho to stojí velmi málo.
Takže je to win-win situace.
Pracuji pro korporáty asi 15 let a samozřejmě vím, že je to pro ně levné. Hlavně win je to pro ně. S benefity jsou dva problémy. Mohou vás skrz ně sledovat a dají vám, jaké si hodí jim ne vám. Obojí jsem zažil. Čili je to hlavně win hlavně pro ně.
Ano, je to pro ně levné, proto vám to nabízejí, to je přesně to, co jsem psal. Ano, mohou mě sledovat, to je moje věc, jestli mi to vadí, nebo mě to omezuje, ale pokud se rozhodnu, že mi nevadí, že bude korporát vědět, že hraji x, poslouchám y, koukám se na z a čtu weby w, tak je to pro mě výhodné mít tu možnost.

Ano, zažil jsem pár pohovorů, kde jsem jim otevřeně tohle sdělil a docela se na to ksichtili protože moc dobře chápali, že jejich obvyklá taktika zjevně fungovat nebude, ostatně v tomhle smyslu to skutečně hloupé je, ale i to je podružnost, která mi může být jedno; co se týká financí, mě zajímají na jedné straně pro mě reálně (a to je důležité) užitečné příjmy, na druhé výdaje a to je vše. Zbytek ať si personální vyříká s vedením. Jestli mají podobu finanční nebo jakoukoliv jinou je úplně jedno.
Viz výše a poznámku, že s pěnezi, které mi dorazí na účet mohu naložit dle dvého uvážení a nakoupit věci, které vyhovují mým potřebám, navíc mi zůstanou i při změně zaměstnaní.

Ale o jakých penězích na vašem účtu proboha mluvíte? Sám chápete, že ty benefinty stojí zaměstnavatele hrozně málo. Tak jak se výměnou levných benefitů stanou peníze na vašem účtu? Nebo se bavíme o těch "třech korunách padesát"?

« Odpověď #32 kdy: 29. 12. 2022, 10:24:05 »

Kedysi davno v casoch, ked som bol student som uvazoval podobne, potom mi docvaklo, ze existuje nieco ako "uspory z rozsahu" a rozumny zamestnavatel to vyuziva na benefity.
Takze beriem banan v kuchynke ako benefit, nie preto, ze by som chapal tych par korun ako usporu, ale preto, ze si nemusim ten banan zadovazovat.

Na zaciatku Covidu, som s prekvapenim zistil, ze vacsina "non-IT" ludi presla z PC na telefony. Pre takeho cloveka pomerne pochopitelne "firemny pocitac na sukromne pouzitie"  nie je benefit.  :)

« Odpověď #33 kdy: 29. 12. 2022, 12:26:44 »
Osobně tyhle zamknuté laptopy kontroluji hned na pohovorech, na jednu stranu ok, je to pracovní náčiní, ale já dělám Ops, takže hodně kysele se dívám na to, když zaměstnavatel chce pohotovosti, chceš mít zamknutý laptop, ok, tak ale já si oddělím 100% osobní a pracovní život, to je ne že pojedu někam a budu tahat baťoh s 2 laptopy.

Osobně rozumnou security policy zaměstnavatele vnímám jako největší benefit, když mi každou hodinu vypadne VPN, chce po mě znovu zadat heslo, znovu zadat autentifikační kód, k tomu chce přístup na můj soukromý mobil atd., tak na zaměstnavatele hodně tlačím na to, aby platil top jinak se s ním rozloučím. Na druhou stranu, když zaměstnavatel má rozumnou korporátní policy, tak mu třeba i nějaké peníze prominu a nechci riskovat přechod jinam, kde to může být horší - doufám že tuhle zprávu si čte nějaký personalista.

Hodně firem chce z každého vymáčknout co nejvíc, ale pak se diví, když se jim nastaví zrcadlo. Byl jsem i na pohovoru, kde mi říkali, že bych v práci chodil do zabezpečené místnosti kde nesmím mít mobil atd. A když jsem se ptal recruitera co jako za to zaměstnavatel nabízí navíc, tak mi nedokázal odpovědět.

« Odpověď #34 kdy: 29. 12. 2022, 12:52:38 »
Spousta firem ještě nabízí "firemní laptop a mobil" jako benefit, tak pokud k tomuto člověk přihlíží, že potřeba ověřit, zda lze skutečně zařízení smysplně použít, nebo zda se jedná o trojského koně firmy v rukách zaměstnance.

Osobnímu použití firemního zařízení se těžko vyhnete, při práci z domova ještě obtížněji. Jen málokdo je ochotný mít po ruce dva počítače současně. Dneska lze osobní použítí na jednom stroji snadno oddělit od toho pracovního, neboť k většině osobních věcí (mail, komunikátory, banka, ...), takže stačí separátní profil v prohlížeči, nebo rovnou jiný prohlížeč.

Jsou pochopitelně i případy, kdy lze, vzhledem k povaze práce, jakékoli osobní využití vyloučit. Pokud se například laptop připojuje do nějaké izolované sítě třeba ve výrobě, určitě nechcete nic riskovat. V běžném kancelářském provozu většinou dostačují rozumně nastavená pravidla a proškolení zaměstnanci.

« Odpověď #35 kdy: 29. 12. 2022, 13:08:38 »

Je úplně jedno pro koho je to win. To jediné podstatné je ekonomický přínos pro mě. A to je to, co zjevně vůbec nechápete.

(A ne, skrz firemní telefon, který jsme dostali vyloženě jako benefit a nikdy nikomu na něj nikdo z firmy nevolal a notebook, který jsem stejně vzápětí reinstaloval na Linux mě fakt nesledovali. To, že nejste paranoidní ještě neznamená, že po vás nejdou, co?)

Příteli, pokud bych si telefon stejně platil, stejně bych ty peníze musel vynaložit na tutéž službu. Jste si jist, že zvládáte číst a chápat psaný text? To jsou peníze, za které bych téměř jistě stejně nic jiného nenakupoval než právě tohle. Tou dobou jsem pak za mé neslužební číslo platil 25 Kč měsíčně a používal ho pouze pro příjem hovorů. Výsledek: takovýto "benefit" mi osobně nahrazoval cca 500 Kč finančního příjmu. Nic víc, nic méně.
« Poslední změna: 29. 12. 2022, 13:13:52 od Martin Poljak »

« Odpověď #36 kdy: 29. 12. 2022, 13:43:28 »

(A ne, skrz firemní telefon, který jsme dostali vyloženě jako benefit a nikdy nikomu na něj nikdo z firmy nevolal a notebook, který jsem stejně vzápětí reinstaloval na Linux mě fakt nesledovali. To, že nejste paranoidní ještě neznamená, že po vás nejdou, co?)
Berte to tak, že jsem v ČR viděl analyzování výpisů hovorů, případně studování GPS záznamů vozidel, proto prostě soukromé věci si koupím za své peníze.

Příteli, pokud bych si telefon stejně platil, stejně bych ty peníze musel vynaložit na tutéž službu. Jste si jist, že zvládáte číst a chápat psaný text? To jsou peníze, za které bych téměř jistě stejně nic jiného nenakupoval než právě tohle. Tou dobou jsem pak za mé neslužební číslo platil 25 Kč měsíčně a používal ho pouze pro příjem hovorů. Výsledek: takovýto "benefit" mi osobně nahrazoval cca 500 Kč finančního příjmu. Nic víc, nic méně.
Tyhle diskuze jsem na pohovorech v ČR opakovaně zažil. Většinou to mělo kompenzovat nebo zakrýt nesmyslně nízkou mzdu.